Re: DPH
Četl jsem §74 a tam píšou něco o opravném daňovém dokladu, ale já přeci žádný opravný daňový doklad nedostanu ani nevystavuji, já jsem prostě v přiznání DPH v srpnu 2010 uvedl vyšší základ daně a vyšší daň na vstupu a teď to o to zase snížím, nejde o opravu faktury. Nebo jsem to blbě pochopil?
Aha, Vy máte v ruce asi zákon platný až od 1.4.2011. Musíte koukat do starýho,ten Váš zatím neplatí. Na dph za koupi počítače máte nárok.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/cast1h2d10.aspx
§ 74 Nárok na odpočet daně při změně režimu
(1) Plátce má nárok na odpočet daně u zboží pořízeného za posledních 12 měsíců před datem registrace, které je k datu registrace jeho obchodním majetkem. Plátce má nárok na odpočet daně i u zboží pořízeného za posledních 12 měsíců před datem registrace, které k datu registrace již samostatně jeho obchodním majetkem není, pokud se stalo součástí hmotného majetku7c), odpisovaného nehmotného majetku7c), pozemků nebo zásob, které k datu registrace jeho obchodním majetkem jsou. Obdobně má plátce nárok na odpočet daně při dovozu zboží a při pořízení nemovitosti.
Paní Bj, že pořád otravuji. Tak jsem o tom přemýšlel a teď jsem četl něco v dani z příjmu, když dělám přiznání za rok 2010, nepíše se náhodou to DPH §74 do řádku 105 Úhrn částek podle §5,§23 zákona a ostatní úpravy podle zákona zvyšující a do tabulky E na druhé straně? Výdaje by měly být možná správně na ř. 102 o to DPH zvýšené? Já to teda nejdřív udělal, že jsem do výdajů to DPH vůbec tedy nedával, ale docela bych to rád měl úplně přesně tak jak to má být. Doufám, že moc neplácám, ale dnes ráno jsem se probudil a nějak mě to napadlo, tak to hned zjišťuji. Děkuji za trpělivost a odpověď.
Dobré ráno,
jak jsem psala nejsem odborníkem FO. Princip DPH je ten, že by neměl "zatěžovat". Ve zkratce odpočítám v přiznání a neni mým nákladem. §74 je o tom, že se neplátce, stane plátcem. Nakupuje zásoby s DPH jako neplátce a nemá nárok na odpočet, proto je pro něho zaplacené DPH daňově uznatelným nákladem. Pak přijde den kdy se zaregistruje a najednou má právo si odpočítat zpětně ze "zásob", ale on už je má v daňově uznatelných nákladech.Proto toto DPH musí nějak upravit v dani z příjmu (z daňově uznatelného se stalo neuznatelné), ale konkrétní řádky Vám neřeknu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.