Re: novela DPH od 1.4.2011
Byla jsem na školení, ale tohle mi nic neříká.... Třeba nám to objasní někdo další...
Já zaznamenala jiné pro mě důležíté změny. Např. nahrazení dobropisů a vrubopisů opravnými daň. doklady; nutnost důkladnější kontroly daň. dokladů, zda obsahují DIČ odběratele i dodavatele (na zjedn.DD je nutné DIČ dodavatele); přenesení daňové povinnosti při prodeji odpadu a samozřejmě Vámi již zmíněné uplatnění odpočtu až v momentě držení dokladu.
Teď mě ale napadlo, jestli se ten Váš 1. dotaz netýká na možnost vrácení DPH u neuhrazené pohledávky za dlžníkem v insolv. řízení, to je, myslím, podmíněno tím, že dlužník musí DPH uhradit, aby Vám mohlo být vráceno... A také je zde vlastně tzv. "ručení za nezaplacenou daň", ale to se týče kontroly a FÚ by Vám musel dokázat, že jste věděli, že Váš dodavatel DPH záměrně neodvedl a Vy jste si jej nárokovali.
Já to pochopil tak, že musíte podat dodatečné DP.
Příklad:
Firma A vám dodá zboží v červnu a i vyfakturuje, vy ho v červenci reklamujete z důvodu kvality, oni reklamaci uznají a v červenci vystaví opravný DD, poté ho firma A zohlední ve svém řádném přiznání k DPH za červenec, ale vy musíte udělat dodatečné přiznání k DPH za červen.
Snad jsem to pochopil správně.
Ne, nepochopil. Ve Vámi uváděném příkladě obě firmy srovnají DPH v červenci.
Pokud reklamaci uznají až v srpnu, vy musíte (bez opravného dokladu)
vrátit uplatněné DPH v období reklamace(červenec). Firma B čeká na potvrzený "dobropis", pak může snížit povinnost.
Mohu se přiojit? Co když mi v srpnu reklamaci neuznají a opravný DD nevystaví? Když vrátím DPH v tom červenci, v srpnu si jej zas budu u FÚ nárokovat zpět? A nebo když budu očekávat v rámci reklamace výměnu zařízení za jiné a oni vystaví v srpnu opravný daňový doklad. Ve kterém měsíci budu muset vrátit uplatněné DPH? V srpnu?
Podle mě musíte i bez opravného dokladu vrátit uplatněné DPH v okamžiku, kdy se dozvíte, že reklamace byla oprávněná.
Reklamace červenec - uznání červenec - doklad srpen - vracíte v červenci
Reklamace červenec - uznání srpen - doklad srpen - vracíte v srpnu
Reklamace červenec - uznání říjen - doklad listopad - vracíte v říjnu.
Vrátím se k dotazu. Opravdu od 1.4. ručíte za to že druhá strana odvedla DPH. Je na Vás jak si to zjistíte- registr dlužníku. Pokud Vám někdo něco dodá a vy si nárokujete odpočet a on DPH neodvede finančák bude honit Vás. Počítá s tím, že se budete bát nárokovat. Rada ze školení je dohodnout se s prodávajícím a odvést sám za něho, pokud to opravdu není spolehlivý dodavatel. Jinou radu Vám nikdo nedá.
Já byla na školení ing. Bendy a ten říkal, že je tento § dosti kritizován a že důkazní břemeno bude na správci daně, což nebude jistě jednoduché. Ale jak je řečene výše, pokud máte odůvodněné obavy, lze dodavateli uhradit částku bez DPH a DPH uhradit správci daně odběratele. Ale pokud toto nastane v hojnějším množství, tak z toho bude na fin. úřadech celkem chaos...
Já jsem z toho pochopila, že stáváte " ručitelem" jako u daně z převodu nemovitostí a pokud dodavatel neodvede a FÚ na to příjde, vy platíte. Bylo nám doporučeno poslat úhradu bez daně a daň odvést za dodavatele, ale to mi příjde jako neskutečný guláš.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.