Vlákno názorů k dotazu DPH od 1.4.2011 od Jana N. - Re: DPH od 1.4.2011 nárok na odpočet až po...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 3. 2011 11:50

Jana N. (neregistrovaný)

Re: DPH od 1.4.2011
    nárok na odpočet až po přijetí DD - tedy za květen

• 17. 3. 2011 12:16

Jituš (neregistrovaný)

Připojím se k tématu. Naše firma se nachází v budově střední školy. Poštu nám tedy přebírá paní na podatelně školy. Chodím poštu vyzvedávat 2x týdně. Nyní bych asi měla každý den, abych vždy mohla určit, kdy přesně jsme příp. daňový doklad obdrželi, že ano? To by šlo. Je tu ale další problém. Sídlo máme v Praze, kam se jezdí max. 2x do měsíce. Takže tady vůbec nemám šanci určit, kdy nám to přišlo. Nebo jako datum obdržení faktury budu brát den, kdy osoba poštu vybrala ve schránce, nebo den kdy ji předala na úč. odd.? Díky za rady.

• 17. 3. 2011 12:54

J. (neregistrovaný)

Jak to bude u ČEZu,který má platební kalendáře a vyúčtování je jednou za rok (stejné i u plynu od Čezu) uplatním DPH tedy až při vyúčtován?Děkuji

• 17. 3. 2011 13:32

karel2 (neregistrovaný)

co se tyce pani s podatelnou ve skole a v praze. v zakone je napsano, ze muzete narokovat v momente, kdy mate doklad fyzicky v ruce. na spravci je pak dokazat ze to tak nebylo. ;o) osobne budu vychazet z datumu vystaveno na dokladu. rozhodne nebudu narokovat drive, nez je tento datum. pak si dam alespon dva dny na doruceni postou. at mi pak oni dokazou, ze jsem ho v ruce nemel.

co se tyce platebnich kalendaru, tak tam mate rozpis dph, datum zdanitelneho plneni je datum zaplaceni. problem nevidim. vyuctovani zase az ho budete fyzicky drzet v ruce.

• 17. 3. 2011 13:56

alen1 (neregistrovaný)

Bohužel důkazní povinnost v tomto případě není na FÚ, ale na vás.

• 17. 3. 2011 19:16

JirkaZ (neregistrovaný)

To je možná pravda, ale stačí mít po ruce věrohodné vysvětlení a to Karel má. My tedy nebudeme čekat 2 dny, ale pouze jeden, protože pošta běžně doručuje druhý pracovní den po odeslání.

• 18. 3. 2011 10:06

karel2 (neregistrovaný)

ve stredu jsem byl na skoleni p. Langerove, ktera mi na tento dotaz rezolutne odvetila, ze dukazni bremeno v tomto pripade je na FU. Zduvodnila to tim, ze pokud ja uvedu nejaky doklad na dph s tim, ze jsem ho tedy jiz v ruce mel a proto zadam o dph, tak jiz tento fakt je me tvrzeni, aniz bych na dokladu mel nejaky datum, ci razitko doslo dne. Tj. je to me tvrzeni a fu mi musi me tvrzeni vyvratit. tj. dokazat danovemu subjektu ze nema pravdu a ze si narokuje drive nez ma. nevidim v zakone (spravnim radu) ze by se tento dukazni postup zmenil.

• 18. 3. 2011 17:40

JirkaZ (neregistrovaný)

Taky jsem byl na školení a paní lektorka v tom duchu, jak jsem uvedl minule. Pokud bude faktura vystavena poslední den v měsíci a dodavatel je z druhého konce republiky, těžko tvrdit, že došla poštou. Potom správce daně odpočet napadnout může. Když bude po ruce věrohodné vysvětlení, bude těžké jej rozporovat.

Opatření je to hloupé a byrokratické, jediný důsledek je, že státní rozpočet dostane měkolik mld. CZK jako bezúročnou půjčku od firem. Kalousek toto opatření vysvětloval jako opatření proti praní špinavých peněz.

Teprve praxe ukáže, jak se toto opatření bude kontrolovat.

• 18. 3. 2011 20:34

alen1 (neregistrovaný)

>ve stredu jsem byl na skoleni p. Langerove, ktera mi
    >na tento dotaz rezolutne odvetila, ze dukazni bremeno v
    >tomto pripade je na FU. Zduvodnila to tim, ze pokud ja
    >uvedu nejaky doklad na dph s tim, ze jsem ho tedy jiz
    >v ruce mel a proto zadam o dph, tak jiz tento fakt je
    >me tvrzeni, aniz bych na dokladu mel nejaky datum, ci
    >razitko doslo dne.
    --------------
    Tj. je to me tvrzeni a fu mi musi
    >me tvrzeni vyvratit. *********tj. dokazat danovemu subjektu ze
    >nema pravdu a ze si narokuje drive nez ma*****
    to je právě to, co nemusí
    -------------
    nevidim v zakone (spravnim radu) ze by se tento dukazni postup
    >zmenil.--------- A ani nemohl, protože správa daní se primárně neřídí správním řádem, do 31.12.2010 platil zákon o správě daní a poplatků a od 1.1. 2011 platí daňový řád.
    DŘ §92/odst 3
    Daňový subjekt prokazuje všechny skutečnosti, které je povinen uvádět v řádném daňovém tvrzení......

Důkazní břemeno stíhá prvotně daňový subjekt. Ten primárně dokazuje, co sám tvrdí. Tzn. musí unést prokazování, že ve stanovený den "měl doklad v ruce".
    Tato zásada byla vždy držena v zákoně o správě daní a poplatků a teď i v daňovém řádu.
    Na to je poměrně konstantní judikatura např. 1Afs 45/2006 - 55.
    Jedině v případě ručení za daň je prvotní Prokazování formulace "vědět měl a mohl" na finančním úřadu

• 19. 3. 2011 21:32

karel2 (neregistrovaný)

ano to vse chapu. Ale nerikejte mi, ze kdyz doklad bude vystaveny 13.5., duzp 30.4., doklad mi na do administrativniho domu dojde 15.5., ja si ho vyzvednu 1.6., ale klidne si na nej dam razitko doslo dne 15.5., tak nemam prokazano? O co je toto jine, nez kdyz je to cele stejne, ale na dokladu neni razitko doslo dne 15.5., ale proste jen 15.5. zauctuju a narokuju? Cim chcete FU prokazovat doruceni dokladu, kdyz je dukazni bremeno na vas. Ja osobne razitko doslo dne davat nebudu a proste zauctovani a narokovani dph stavim na stejnou uroven. Obojim davam najevo, ze jsem doklad obdrzel. Cim budete Fu prokazovat, ze jste doklad drzela v ruce? Podle me, tento faktu nijak jinak prokazat nejde a pokud s tim co ja tvrdim v danovem priznani nebude souhlasit, tak podle me mi to bude muset dokazat. Protoze ja opravdu nevim, jak bych to prokazal. Date mi navod jak budu prokazovat toto tvrzeni, kdyz mi ho fu napadne?
    FU prijde na mistni setreni, rekne nenenene, vy jste doklad mohl mit 15.5. To razitko s datumem co je na dokladu neni spravne. Prokazte mi, ze jste ho 15.5. obdrzeli.
    Knihou posty? Takovych vam v mensich firmach vypisu kolik chcete. V rizeni proti FU jsem za klienty vyhral jiz nekolik rizeni za mnoho milionu. Lecos jde prokazat, ale v tomto pripade me opravdu nic nenapada. Razitkovat nebudu, narokovat budu cca 5 dni po datu vystaveno dne na dokladu a podle mne, mi to fu napadnout nemuze a pokud ano, tak mi to bude muset i dokazat. Jak bych toto mohl dukazem prokazat nevim. Budu nad tim ale jeste premyslet. ;o)

• 20. 3. 2011 14:09

Jana N. (neregistrovaný)

na školení nám minulý týden říkali, že prokážeme DUZP datem přijetí - razítkem na faktuře, do toho období uplatníme. pokud DUZP na fa 30.4. vystavená 15.5. faktura přijde až 5.6. , dáme razítko květnové , uplatníme do května. kde není možné prokázat pozdější přijetí.... jinak ale podle mě je mi úplně jedno, zda fakturu
    nárokuji v květnu či červnu či červenci.... proč si dělat násilí a tlačit
    to do jiných období

• 20. 3. 2011 15:32

JirkaZ (neregistrovaný)

Je to jedno v případě, kdy jde o malé částky. Ale v případě, kdy mi koncem měsíce pošle dodavatel větší zásilku komponentů, tak je velký rozdíl, jestli si malá firma uplatní odpočet v květnu, červnu či červenci. Proč bychom to měli úvěrovat ?

• 20. 3. 2011 23:09

karel2 (neregistrovaný)

chapu. v tomto pripade, pokud se vam tedy dodavky mesicne neopakuji a jsou narazove, tak verim, ze zacnou odberatele vic tlacit na dodavatele, aby doklady zasilal rovnou se zbozim ci co nejdrive emailem.
    pokud by se vam dodavky mesicne opakovaly, tak se jedna pouze o prvni mesic, pak se to srovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).