Vlákno názorů k dotazu Potvrzení o zd.př. - nevyplněná zál.daň od beta - Re: Potvrzení o zd.př. - nevyplněná zál. Právě proto,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 3. 2011 18:32

beta (neregistrovaný)

Re: Potvrzení o zd.př. - nevyplněná zál.
    Právě proto, že mu mzdu danili a uplatnili základní slevu na poplatníka a ještě slevu na invaliditu, manželovi žádná zálohová daň nevyšla. Záleží na výši hrubé mzdy - pokud měl manžel vloni zhruba měsíčně 12000/brutto/měsíc, pak mu žádná záloha nevyšla, a proto není daň sražená a vyplněná.

• 23. 3. 2011 18:49

Ella (neregistrovaný)

Manžel má 10.000,- hrubého měsíčně. Jsem z toho zmatená, jelikož na poslední výplatní pásce žádnou nulu nemá. Má tam:
    Základ daně zálohové 569,-
    Záloha na daň vypočtená 90,-
    Daňové slevy, nárok 2.280,-

• 23. 3. 2011 18:55

IrenaŠ. (neregistrovaný)

No tak je to zcela jasné. Z 10.000 Kč mzdy hrubého nemohl mít
    žádnou sraženou daň.

• 23. 3. 2011 19:04

Ella (neregistrovaný)

>>Manžel má 10.000,- hrubého měsíčně. Jsem z toho
    >>zmatená, jelikož na poslední výplatní pásce žádnou
    >>nulu
    >>nemá. Má tam:
    >>Základ daně zálohové 569,-
    >>Záloha na daň vypočtená 90,-
    >>Daňové slevy, nárok 2.280,-

>No tak je to zcela jasné. Z 10.000 Kč mzdy hrubého
    >nemohl mít
    >žádnou sraženou daň.

Ano, už to chápu, děkuju moc.
    Ještě prosím, když byl v roce 2010 čtyři měsíce na pracovním úřadě a neuplatňoval vlastně za ty 4 měsíce slevy, má na ně nárok? Kam se to zadává?

• 23. 3. 2011 19:34

beta (neregistrovaný)

a co vy vlastně děláte - vyplňujete daňové přiznání ? I když byl na ÚP, vyplníte celoroční slevu, tj. v řádku č. 64 zadáte 24.840 Kč. Nevím, který manžel měl invaliditu, zda váš či to byl jiný dotaz. Pokud ČID, tato se vyplní na řádek 66 za dobu, kdy pobíral ČID.

• 23. 3. 2011 19:54

Ella (neregistrovaný)

Ano, tu slevu jsem tam zadala v této výši. A v kolonce zbývá doplatit mi vyšla správně 0,-. Jen mě to mate, že vlastně když má nárok na slevu 4x 2.280,- Kč, tak zda mi to na tom daňovém přiznání někde "vyjede". Nebo jak se vlastně finanční úřad dozví, že jsem tu slevu neuplatnila?

• 23. 3. 2011 20:58

beta (neregistrovaný)

Manžel za celý rok - když podáváte daňové přiznání nemá nárok "jen" na slevu za 4 měsíce, ale na celoroční slevu, nezáleží na tom, že byl evidován na úřadu práce, proto nespojujte 4měsíční nárok na slevu u zaměstnavatele s přiznáním. V daň. přiznání postupujete jinak, tam, protože přiznáváte celý rok, uplatňujete slevu také za celý rok. A manželova 4měsíční sleva vám nikde nevyjede - to není částka, kterou by vám stát měl vyplatit. Vyšla vám nula, nebudete nic doplácet, nebude se vám patrně nic vracet. Je to srozumitelné? Jedině v případě, že by manžel uplatňoval "slevu" na děti, pak může jít do mínusu a vzniká tzv. roční bonus - ale musel by mít za rok 2010 příjem 6násobek minimální mzdy, tj. 48.000 Kč. Pokud slevu na děti neuplatňuje, nezatěžujte se tím.

• 23. 3. 2011 21:14

Ella (neregistrovaný)

>>>>>>Manžel má 10.000,- hrubého měsíčně. Jsem z toho
    >>>>>>zmatená, jelikož na poslední výplatní pásce žádnou
    >>>>>>nulu
    >>>>>>nemá. Má tam:
    >>>>>>Základ daně zálohové 569,-
    >>>>>>Záloha na daň vypočtená 90,-
    >>>>>>Daňové slevy, nárok 2.280,-
    >>>>
    >>>>
    >>>>>No tak je to zcela jasné. Z 10.000 Kč mzdy hrubého
    >>>>>nemohl mít
    >>>>>žádnou sraženou daň.
    >>>>
    >>>>Ano, už to chápu, děkuju moc.
    >>>>Ještě prosím, když byl v roce 2010 čtyři měsíce na
    >>>>pracovním úřadě a neuplatňoval vlastně za ty 4 měsíce
    >>>>slevy, má na ně nárok? Kam se to zadává?
    >>>a co vy vlastně děláte - vyplňujete daňové přiznání ?
    >>>I když byl na ÚP, vyplníte celoroční slevu, tj. v
    >>>řádku č. 64 zadáte 24.840 Kč. Nevím, který manžel měl
    >>>invaliditu, zda váš či to byl jiný dotaz. Pokud ČID,
    >>>tato
    >>>se vyplní na řádek 66 za dobu, kdy pobíral ČID.

>Manžel za celý rok - když podáváte daňové přiznání
    >nemá nárok "jen" na slevu za 4 měsíce, ale na celoroční
    >slevu, nezáleží na tom, že byl evidován na úřadu práce,
    >proto nespojujte 4měsíční nárok na slevu u
    >zaměstnavatele s přiznáním. V daň. přiznání postupujete jinak,
    >tam, protože přiznáváte celý rok, uplatňujete slevu také
    >za celý rok. A manželova 4měsíční sleva vám nikde
    >nevyjede - to není částka, kterou by vám stát měl
    >vyplatit. Vyšla vám nula, nebudete nic doplácet, nebude se vám
    >patrně nic vracet. Je to srozumitelné? Jedině v
    >případě, že by manžel uplatňoval "slevu" na děti, pak může
    >jít do mínusu a vzniká tzv. roční bonus - ale musel by
    >mít za rok 2010 příjem 6násobek minimální mzdy, tj.
    >48.000 Kč. Pokud slevu na děti neuplatňuje, nezatěžujte
    >se tím.

Moc Vám děkuju za milou a podrobnou odpověď. Už jsem to pochopila. Takže když mu vyšla nula, tak nemusí podávat daňové přiznání?

• 24. 3. 2011 20:47

beta (neregistrovaný)

Ello, abych pravdu řekla, už se v tom ztrácím, vrátila jsem se zpět k vašemu prvnímu dotazu. Pokusím se to zrekapitulovat. Vy máte před sebou Potvrzení o zdanitelných příjmech manžela, kde mu z-tel nevyplnil sraženou zálohovou daň. Vysvětlily jsme si, že z-tel mu slevy uplatnil, ale jelikož manžel měl - předpokládám kolem 10.000 hrubého, použitá sleva na poplatníka a invaliditu mu sraženou zálohu na dani pokryla, tudíž manžel neměl sráženu žádnou zálohu na dani nebo daň, aby to pro vás bylo srozumitelné. Z důvodu zaměstnání čili tzv. závislé činnosti, pokud měl jednoho zaměstnavatele nebo více zaměstnavatelů postupně za sebou a u každého měl podepsané daňové prohlášení (růžový dvojlist), není povinen podávat DAP u FÚ. Pokud by u některého zaměstnavatele neměl podepsané daňové prohlášení a byla mu srážena zálohová daň, pak tento poplatník je povinen podat DAP, ale to - jak se jeví - není manželův případ. Pokud pro manžela nevyplývá jiná povinnost podání daňového přiznání, není povinen z důvodu jeho zaměstnání, pokud splňuje podmínku, kterou jsem popsala výše (měl podepsané daň.prohlášení) podat DAP. Jiná povinnost podání DAP= např. pokud podniká, má jiné ostatní příjmy, předčasně zrušil penzijní připojištění či životní pojištění za určitých podmínek, ale to už nebudu rozepisovat, abych vás zbytečně nezatěžovala. Tak jak, v pořádku :-) ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).