Re: hypotéka - odpočet
Tak už jsem to našla:
"...Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů....V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období...." Je to odstavec 4 par.15
a z čeho přesně to vyplývá,mě to vychází přesně naopak (nevim že ty zákony nemůžou být psány trochu jasněji) .........přijde mi že je tam podmíka vlastnil A užíval (tedy současně) k vlastnímu trvalémnu bydlení nebo .... Co se týče písm.e) podmínka vlastnictví je tam taky, ale až po splnění povinností stanovených zvláštním právním předpisem (já si to překládám "po kolaudaci"). Osobně teď řeším co s tím, když po dostavění a zkolaudování nevlastní - podat daňové přiznání ?
Co se týká LV, jestli podáváte daňové přiznání, stačí příložit potvrzení banky o zaplacených úrocích, jinak nic. Jestli bude mít správce daně pochybnosti, vyzve Vás k předložení lsitin - alespoň tahle nám to říkají na školeních
období, po jehož celou dobu
>>>>poplatník
>>>>předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a)
>>>>až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v
>>>>odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu
>>>>trvalému
>>>>bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů,
>>>>potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů....V roce
>>>>nabytí
>>>>vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové
>>>>potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího
>>>>období...."
>>>>Je to odstavec 4 par.15
>>>
>>>Z toho ale vyplývá, že úroky odečíst lze... Oprava
>>>podle mě spadá pod písmeno e) 3. odstavce, kde není
>>>podmínkou vlastnictví, a co se trvalého bydlení týče,
>>>tak
>>>lze užívat i rodiči poplatníka.
>>>Nebo že bych si to vyložila špatně?
>>
>>a z čeho přesně to vyplývá,mě to vychází přesně
>>naopak
>>(nevim že ty zákony nemůžou být psány trochu jasněji)
>>.........přijde mi že je tam podmíka vlastnil A
>>užíval
>>(tedy současně) k vlastnímu trvalémnu bydlení nebo
>>.... Co se týče písm.e) podmínka vlastnictví je tam
>>taky, ale až po splnění povinností stanovených
>>zvláštním
>>právním předpisem (já si to překládám "po
>>kolaudaci").
>>Osobně teď řeším co s tím, když po dostavění a
>>zkolaudování nevlastní - podat daňové přiznání ?
>>Co se týká LV, jestli podáváte daňové přiznání, stačí
>>příložit potvrzení banky o zaplacených úrocích,
>>jinak
>>nic. Jestli bude mít správce daně pochybnosti, vyzve
>>Vás k předložení lsitin - alespoň tahle nám to říkají
>>na školeních
>Takhle vám to na školeních určitě neříkají. Vždy
>poprvé musíte dodat v každém případě také smlouvu. S dalším
>souhlasím - pokud bude FÚ ještě něco chtít - vyzve
>vás.
že by výpis z katastru nebyl potřeba, to slyším poprvé. Podívejte se do § 38 L, odst.1, písm. E ... tohle jsem měl za nezpochybnitelné, že poprvé se výpis musí donést (další roky už nikoliv). Spíš mi jde o formu výpisu - musí být oficiální či stačí vytisknout z internetu?
Ale §38l se týká prokazování nároku na odpočet u PLÁTCE daně ne u FÚ. Většina lidí na FÚ má přístup do KN a nemá problém s tím si ten výpis najít. Kopii smlouvy je ale dobré poprvé přiložit. V potvrzení o úrocích nemáte uvedený účel na který byl úvěr použitý, tzn. že bez té smlouvy si nikdo nemůže ani ověřit, zda je odpočet uplatněn správně! Ještě k dotazu: také si myslím, že pokud je úvěr dle §15 odst.4 písm.e pak vlastnictví není nutné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.