Vlákno názorů k dotazu Daň.přiznání a nemocenská od xJ - Re: daň.přiznání a nemocenská Do DP patří jenom zdanitelné...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 3. 2011 9:37

xJ (neregistrovaný)

Re: daň.přiznání a nemocenská
    Do DP patří jenom zdanitelné příjmy a to je dovolená, PPM, RP ani nemoc tam nepatří. Sleva na poplatníka za celý rok.

• 28. 3. 2011 9:48

sss (neregistrovaný)

Moc děkuji. Ještě prosím poslední dotaz. tu dovolenou, mám dát do daň. přiznání čátku, kterou mi ve skutečnosti zaslali na účet nebo částku, kterou mám na výplatní pásce náhrady za dovolenou k proplacení. Můžu při mateřské a rodičovské mít příjem z pronájmu, když příjem z pronájmu za rok přesahuje 160.000,-Kč? moc děkuju

• 28. 3. 2011 10:05

Líba (neregistrovaný)

Potřebujete za dovolenou od zaměstnavatele potvrzení o zdanitelných příjmech. Příjem z pronájmu můžete mít i při MD.

• 28. 3. 2011 10:22

jana333 (neregistrovaný)

Zaměstnavatel mi již bohužel nedá potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2010, neboť mi skončil PP k 31.12.2009. od 5.10.2009 jsem byla na nemocenské a od 2/2010 na mateřské. Tudíž příjem za rok 2010 mám jen proplacenou dovolenou z roku 2009, ale tu musím zdanit až nyní v roce 2010, ta byla proplacena v 1/2010.

• 28. 3. 2011 10:27

xJ (neregistrovaný)

>>>> PP mi skončil 31.12.2009. před nástupem na mateřskou
    >>>>>v 2/2010 jsem byla na nemocenské.Tudíž leden a únor
    >>>>>nemocenské 2010 bych zahrnula i tuto částku do daň.
    >>>>>přizn.?Poplatník je na rok 2010 pořád 24.840,-? Moc
    >>>>>děkuji
    >>>>>za radu.
    >>>>
    >>>>Do DP patří jenom zdanitelné příjmy a to je dovolená,
    >>>>PPM, RP ani nemoc tam nepatří. Sleva na poplatníka za
    >>>>celý rok.
    >>>
    >>>Moc děkuji. Ještě prosím poslední dotaz. tu
    >>>dovolenou,
    >>>mám dát do daň. přiznání čátku, kterou mi ve
    >>>skutečnosti zaslali na účet nebo částku, kterou mám
    >>>na
    >>>výplatní
    >>>pásce náhrady za dovolenou k proplacení. Můžu při
    >>>mateřské a rodičovské mít příjem z pronájmu, když
    >>>příjem z
    >>>pronájmu za rok přesahuje 160.000,-Kč? moc děkuju
    >>
    >>Potřebujete za dovolenou od zaměstnavatele potvrzení
    >>o
    >>zdanitelných příjmech. Příjem z pronájmu můžete mít i
    >>při MD.
    >
    >
    >Zaměstnavatel mi již bohužel nedá potvrzení o
    >zdanitelných příjmech za rok 2010, neboť mi skončil PP k
    >31.12.2009. od 5.10.2009 jsem byla na nemocenské a od
    >2/2010 na mateřské. Tudíž příjem za rok 2010 mám jen
    >proplacenou dovolenou z roku 2009, ale tu musím zdanit až
    >nyní v roce 2010, ta byla proplacena v 1/2010.

Pokud vám byl v roce 2010 vyplacen nějaký příjem zdaněný zálohovou daní, tak je zaměstnavatel povinen vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech i když už u něho nemáte pracovní poměr.
    Tak že otázka zní, jakou daní vám byla zdaněna proplacená dovolená. Pokud to byla částka větší než 5000,-, byla zdaněna automaticky daní zálohovou, ale pokud to bylo do 5000,- tak záleží na tom, jestli jste měla podepsané prohlášení poplatníka. Jestli ne , což předpokládám, tak byla sražena daň srážková a na tu vám potvrzení o zdanitelných příjmech zaměstnavatel vystavit potvrzení nesmí, tato daň je končená a příjem takto zdaněný není možné uvést v daňovém přiznání.

• 28. 3. 2011 10:38

Kara (neregistrovaný)

Vám skončil prac. poměr 31.12.2009, ale dovolenou Vám zúčtovali až v lednu 2009, až už jste nebyla jejich zaměstnancem? Nebo Vám ji zúčtovali v prosinci 2009 (a peníze Vám tudíž poslali v lednu 2010)? - nevybraná dovolená se totiž proplácí v posledním měsíci zaměstnání. Pokud je to tak, tak by byly tyto peníze zahrnuté do roku 2009.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).