Re: DPPO - odpiis pohledávek nedaňové
K té první můžete zřejmě vytvořit 20% daň.OP 558/391. Jen si to prověřte v zák.o rezervách: tedy titul (nesmí to být z titulu úroků apod.), rozvahová výše při vzniku pohledávky (hranice 200 tis. - pokud těch 80 tis. není jen nedoplatek, tak je to OK), nesmí to být za spojenou osobou,... Pak budete odepisovat do výše daňové OP daňově 546A/311 a zbytek nedaňově 546B/311 a zrušíte tu OP 391/558. Druhou pohledávku dokážete odepsat jen nedaňově 546/311.
Nedaňové náklady vyjímáte v tabulce A a to přenesete do ř.40.
Nevíte náhoidou ještě - ještě tu mám jeden případ - stará pohledávka z r. 2000 - byly i soudy , ale nic se nevyřešilo , tak odepsat bylo tvořeno 33% daň a 67% nedaňově - myslím že účtování jsem zvládla jen mám teď problém s DP - účet 546 - nedaňový vyjmu na str. 2 a promítne se mi do řádku 40 , a účet 558 - nedaňový - zrušená OP ..... ta mi zvyšuje příjmy na straně DAL .... vyjímá se z DP nebo tam má být .... připadá mi to jako bych to danila 2x
Opravnou položku rušíte daňově 391/558, v přiznání se samostatně nikde nevyskytuje, je zahrnuta v rámci ř.10.
Odpis: za normálních okolností je do výše daňových opravných položek daňový. Jde o to, zda jste ještě v roce, kdy chcete toto dělat, měla tyto daňové položky oprávněné. Zda už nebyla pohledávka dávno promlčena, kdy skončil ten soud,...
Pokud tedy se už dávno mělo vypořádat, tak se obávám, že celých 100% se bude muset odepsat nedaňově 546/311. Pak to patří do tabulky A a tedy do ř.40.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.