Vlákno názorů k dotazu Proč by to nešlo zaúčtovat ? od pítrs - Re: Proč by to nešlo zaúčtovat ? Omlouvám se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2011 19:43

pítrs (neregistrovaný)

Re: Proč by to nešlo zaúčtovat ?
    Omlouvám se za CHYBU, pokud jde o paušál - tam je to jasné, nejde napsat podvojně :-)

- ale zbytek otázky platí, tzn. nedaňové položky (třeba redukce 20% nákladů za provoz auta) lze přece vyčíslit na nedańových účtech a pak už se nikam na DP psát nemusí ...

• 29. 3. 2011 20:11

anak (neregistrovaný)

§ 23 Základ daně
    (1) Základem daně je rozdíl, o který příjmy, s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, a příjmů osvobozených od daně, převyšují výdaje (náklady), a to při respektování jejich věcné a časové souvislosti v daném zdaňovacím období, upravený podle následujících odstavců.
    2) Pro zjištění základu daně se vychází
    a) z výsledku hospodaření ......
    Dál již kopírovat nebudu, ale musím se zeptat jak by jste účtoval rozdíl mezi odpisy

• 29. 3. 2011 21:00

pítrs (neregistrovaný)

Nijak :-) Neodepisuju nic ... nicméně proč ten rozpis výše ? Ta otázka je o tom, že když mi vyjede z úč. SW daňový zisk a mám v něm všechny nedańové položky označeny jako nedaňové ... tak proč bych místo toho vyjížděl účetní zisk a do DP cpal snižující položky ... Drbání pravou rukou za levým uchem ..., nebo NE ?

• 30. 3. 2011 9:26

alen1 (neregistrovaný)

Jednoduchá odpověď na vaši otázku proč:
    V případě, že mi účetní software umí vyjet účetní zisk a daňový zisk, tak není důvod to psát do přiznání tak, že použiju účetní zisk
    a vyplňuju Zvyšující a Snižující řádky ...
    řídíte se "zjednodušeně" 2 zákony
    1. obchodní zákoník
    2. daňový zákon
    Pro ad1. - používáte účetní výsledek (bez ohledu na daňové náklady, výnosy - kromě časové a věcné souvislosti), který je rozhodný pro vše, co se týká "ceny" firmy a situace firmy v čase
    - tedy HV, ten také rozdělujete, používáte
    Pro ad2. - transformujete ad1 na požadavky daňových zákonů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).