oprava - vedoucí PÚ a sleva na dítě
>Dobrý den,
>zpracovávala jsem PÚ pro OSVČ, jejíž výnosy byly přes
>200.000 Kč, HV 10.000,-Kč. Jde mi o to, že mi volala
>pracovnice z FÚ a sdělila mi, že nemá nárok na slevu na
>dítě, jelikož jeho příjem je HV, tedy 10.000,-Kč...
>Nějak jsem teda zmatená, protože jsem brala, že výnosy
>má více než 48.000,-Kč a sleva na dítě náleží...
>Poradíte mi prosím Vás jak to tedy je?
>Děkuji
prosím poraďte.....
>>Dobrý den,
>>zpracovávala jsem PÚ pro OSVČ, jejíž výnosy byly přes
>>200.000 Kč, HV 10.000,-Kč. Jde mi o to, že mi volala
>>pracovnice z FÚ a sdělila mi, že nemá nárok na slevu
>>na
>>dítě, jelikož jeho příjem je HV, tedy 10.000,-Kč...
>>Nějak jsem teda zmatená, protože jsem brala, že
>>výnosy
>>má více než 48.000,-Kč a sleva na dítě náleží...
>>Poradíte mi prosím Vás jak to tedy je?
>>Děkuji
Re: prosím poraďte.....
Paní z FÚ nemá pravdu. Máte v příloze 1 daň. přiznání vyplněnu výši čistého obratu? Už jsem také měla tento případ, pracovnice na FÚ nevyplnila čistý obrat a program jí zahlásil, že není nárok na bonusy. U daň. evidence se kontroluje výše příjmu na ř. 101 u účetnictví pak návaznost čistého obratu na slevu na děti. Ale podle zákona je důležitý příjem, což jsou u účetnictví výnosy. Zkuste jí to nějak vysvětlit.
... doplnění - spolupracující osoba
ještě bych měla dotaz - tento OSVČ (viz. výše) přerozděluje na manželku 50% z HV, tzn. že on má HV 5.000 a ona také - u této spolupracující osoby pracovnice také neuznala slevu na druhé dítě, ale to by měla? Je pravda, že jsem zapomněla uvést u OSVČ úhrn čistého obratu, tak proto jí to hlásí chybu, ale teď jsem zvědavá, kdy jí to tam doplním, tak jestli bude mít jeho spolupracující manželka nárok či nikoliv....
Re: ... doplnění - spolupracující osoba
Podle mého názoru je jedno jestli se jedná o spolupracující osoby nebo ne, podmínku šestinásobku min. mzdy splňují, takže nárok na bonusy mají. Kdyžtak dejte obě děti k hlavní osobě přerozdělující příjmy. Čistý obrat je součet veškerých výnosů, řečeno zjednodušeně.
Re: ... doplnění - spolupracující osoba
tak jsem se dívala, že výnosy má cca 1.500.000,-Kč a jelikož na manželku uplatňuje půlku, tak nárok splnili oba dva - ještě mě napadlo, když půjdu zítra doplnit na FÚ úhrn ročního obratu k hlavní osobě, tak mu tam napíši 1/2 výnosů a druhé napíši do přiznání spolupracující osoby, i když už to má pracovnice hotový.. nebo je to důvod pro podání dodatečného DP za spolupracující osobu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.