Re: prac. smlouva a mzdový výměr
Pokud prohlásíte, že mzd. výměr je součástí pracovní smlouvy, na jeho povaze se nic nezmění = stále se bude jednat o jednostranné rozhodnutí zaměstnavatele, jehož obsah zaměstnanec bere na vědomí. Jinak by tomu bylo v případě, že byste použili formulaci, že jste se na mzdě dohodli, že jste mzdu sjednali. Pracovní smlouva pochopitelně neobsahuje pouze smluvní ujednání, ale celou řadu informací, takže nemůže být zaklínadlem, že "je TO v pracovní smlouvě" - dokud neuvidím formulaci, nevyjadřuji se. Sama považuji Vámi popsaný postup za nešťastný, protože mnoha lidem, kteří nemají o povaze právních úkonů ani páru, se to špatně vysvětluje. Ještě větším neštěstím je "nedílná" součást - pokud něco prohlásím za nedílnou součást, musím to také nedílně spojit (šňůrka, razítko, podpis apod.).
Paní VH, teď tvrdíte něco jiného, než co tu dlouhou dobu píše např. Pája. Mám na mysli Vaši první větu, tj. že pokud prohlásíte, že mzd. výměr je součástí pracovní smlouvy, stále je jedná o jednostranné rozhodnutí zaměstnavatele. Ale dosud zde byly názory, že pokud je výměr součástí pracovní smlouvy, nemůže se jednat o jednostranné rozhodnutí, protože pokud je výměr součástí pracovní smlouvy, je částka, uvedená na výměru, smluvená.
Tazateli bych doporučila do pracovní smlouvy uvést pouze toto: mzda je stanovena mzdovým výměrem nebo výši mzdy stanoví zaměstnavatel mzdovým výměrem.
A mzdovým výměrem popsat stanovení té mzdy: např. Mzdový výměr: mzda je stanovena 100,- na odpracovanou hodinu.
Mzda být smluvena nemusí a ani o jejím stanovení pracovní smlouvě psát nemusíte, ale pak stejně musíte dát zaměstnanci písemně kromě jiných informací i informaci o způsobu odměňování. Takže když napíšete už v pracovní smlouvě, že mzda je stanovena mzdovým výměrem, nic nezkazíte.
Re: pro Karu
Já neříkám, že nemůžete tvrdit něco jiného. Jen jsem zmatená - který názor je tedy správný? Protože tady těch dotazů už bylo mraky od zaměstnanců i od zaměstnavatelů - že mají sice mzdu ve výměru, ale ve kterém je napsáno, že je součástí pracovní smlouvy. Nebo že v pracovní smlouvě je napsáno, že její součástí je mzdový výměr. A vždycky jim bylo odpovídáno, že pokud je součástí prac. smlouvy, tak je mzda smluvená a zaměstnavatel nemůže jednostranně mzdu změnit. A teď od Vás čtu výklad opačný.
>
Správný je ten názor, který obstojí u soudu a já jsem připravena ten svůj obhájit. Dnes jsem tazatelce odpověděla z důvodu, že dotaz byl srozumitelně položen a měla jsem za to, že budu první a nebudu tudíž s někým polemizovat, na to nemám čas a někdy mi to připadá jako káčo kolem.
Jenom na okraj - moc se mi líbílo, jak jste reagovala na problematiku souběhu funkcí. Časové možnosti mi mnohdy nedovolí reagovat, jen si diskuzi pročtu.
Připojím se, teď v tom mám zmatek, můžete mi prosím dát aspoň odkaz, proč i když napíšu, že součástí pracovní smlouvy je mzdový výměr, je změna mzdy pořád jednostranný právní úkon?
Možná jsem tu diskuzi pochopila špatně, ale vrtá mi to hlavou.
Pracovní smlouva je přeci dvoustranný právní akt?
Děkuji za reakci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.