Vlákno názorů k dotazu Výpověď - prosím p.Páju!! od pája - Re: Výpověď - prosím p.Páju!! asi se budu opakovat,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2011 18:31

pája

Re: Výpověď - prosím p.Páju!!
    asi se budu opakovat, ale zam-tel má právo Vám dovolenou nařídit, k ničemu Vás nebude nutit, takže podle jeho rozhodnutí.

• 6. 4. 2011 19:01

Katka2 (neregistrovaný)

Jen dodám, že na to má právo vždy, je jedno jestli někam přecházíte nebo zůstáváte.

• 6. 4. 2011 19:12

E.. (neregistrovaný)

Takže jestli tomu dobře rozumím, nařídit a umožnit na to právo má a to znamená jak dovolenou za 2010 tak 5dni za 2011, kterou vypočítal do konce dubna. A nový zam-tel, nám spočítá průměr dovolené od 1.5.-31.12. Či-li pokud si dovolenou nevyberu tak mně od 1.5. dovolená propadá, bez proplacení(protože mě ji chtěl umožnit a já toho nevyužila) a vzniká mně nárok pouze od 1.5.-31.12.?
    Děkuji

• 6. 4. 2011 19:28

RenataH (neregistrovaný)

Ve skutečnosti nárok na dovolenou je celkem 6,5 dne, které vám všechny může nařídit vybrat. Pokud je z nějakého důvodu nevyberete (např. nemoc), je povinen vám je při ukončení PP proplatit. Dovolenou čerpanou v dubnu budete mít spočítanou ze mzdy za 1.čtvrtletí 2011, další z prac.poměru u nového zaměstnavatele.

• 6. 4. 2011 20:08

E.. (neregistrovaný)

No tak teď jsem z toho uplně zmatená :o( Nerozumím tomu, z "nějakého důvodu nevyberete" přece pokud mně ji nařídí, a já si ji prostě nechci vybrat...asi těžko mu to vysvětlím, aby mně to proplatil...krom toho stejně s náma nekomunikuje.
    No a taky nechápu, pokud nás předává se všemi "právy a povinnostmi" novýmu zaměstnavateli, proč se tam "nešoupne" i ta dovča...ale to je asi otázka práva,že :o)

• 6. 4. 2011 21:55

VH

Pokusím se shrnout:
    1. Bez ohledu na převod zaměstnanců a tím i přechod práv a povinností k přejímajícímu zaměstnavateli je stávající zaměstnavatel oprávněn vám určit dobu čerpání dovolené za rok 2010 a i za 2011 ke dni převodu.
    2. Předávající zaměstnavatel by mohl dovolenou neurčit, pak byste ji čerpali podle obecných pravidel u nového zaměstnavatele - neznáme důvod, proč předávající požaduje vyčerpání nároku ke dni převodu (třeba je to otázka ceny, nevíme, nebudeme spekulovat).
    3. Pokud vám zaměstnavatel dobu čerpání dovolené určí, ale vy ji nenastoupíte, porušuje svoji povinnost a i když to zákoník práce výslovně nestanoví, tato dovolená vám propadne z důvodu, že doba čerpání byla určena (jinými slovy - během určené doby čerpání dovolené budete konat práci, za kterou vám bude náležet mzda nebude povinností zaměstnavatele vám určit dovolenou v novém termínu - rozhodující jsou slova "neurčí-li zaměstnavatel..." a on určil.
    4. Proplatit dovolenou je možné podle obecných pravidel jen v případě skončení PP, což není dáno v tomto případě, jinak se proplácí dovolená nad 4 týdny z předešlého kal.roku a zaměstnanec nesouhlasí s jejím převedením do dalšího, tj. přespříštího roku (tím se netrapte, asi nejde o vaši záležitost).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).