Re: DE vedení deníku
Já jsem to myslela tak, že když mám v jeden den např. 5 dokladů za nákup mat. od jiných dodavatelů, tak do peněžního deníku zapíšu, jako bych měla jeden doklad a pod jedním číslem pak mám sepnuto těch 5 dokladů. Nebo jestli každý doklad zapisujete do pen.deníku zvlášt?
Program ÚČTO mám objednaný, tak ještě nevím, co dokáže.
v DE si myslím , že to nejde a ještě k tomu, když jste plátcem DPH -doklady od různých dodavatelů jednotlivě roztřídit a zapsat jednotlivě - pokud budete mít v měsíci více dokladů od jednoho dodavatele na stejné zboží nebo službu,tak můžete udělat jeden souhrný
Děkuji, souhrnné budu tedy dělat jen když budou od stejného dodavatele, já jsem se teď právě setkala u jedné účetní spol. s tím, že seskupovali od různých dodavatelů, proto to zjišťuji.
Ještě jedna věc, píšete když bude za stejné zboží, pokud bude na jednom dokladu mat. např. šrouby, na druhém úchyty..., tak mohu dát do souhrnného jako nákup mat.? Nebo to myslíte tak, že mohu seskupit jen doklady za totožný mat., tedy např. zvlášť za hřebíky atd...
Děkuji za trpělivost.
Já se připojuji, podle kterého zákona to účtujete po jednotlivých dokladech? Já do deníku zapisuji souhrnně - benzín, kancelářské potřeby, mytí aut - seřadím paragony (účtenky), nezkoumám, od jakého jsou dodavatele a účtuji souhrnně. Neumím si představit zapisovat jednotlivě, mám toho hodně. Nikdy nebyl problém, kontroly z FÚ už jsme měli několikrát.
Tak jsem z toho jelen :-) Takže se nic nestane, když do deníku zapíši souhrnně všechny paragony, daň.doklady od kohokoli za cokoli a sepnu pod jedno pokladní číslo třeba 1xdenně nebo 1xtýdně. Hlavní je, abych měla správně vyčíslenou daň a pro FÚ to měla přehledně setřízené. Chápu to prosím správně? A prosím, správnost DPH kontrolujete dle dokladů (buď výpočet ze základu daně, nebo výpočet shora) a sečtete, nebo automaticky sečtete částky celkem a provedete výpočet shora?
Mockrát děkuji všem za připomínky.
> >>>>*****************************************
>>>>Odkaz na zákon nebo vyhlášku k tomuto textu? Díky.
>>>
>>>Já se připojuji, podle kterého zákona to účtujete po
>>>jednotlivých dokladech? Já do deníku zapisuji
>>>souhrnně
>>>- benzín, kancelářské potřeby, mytí aut - seřadím
>>>paragony (účtenky), nezkoumám, od jakého jsou
>>>dodavatele a
>>>účtuji souhrnně. Neumím si představit zapisovat
>>>jednotlivě, mám toho hodně. Nikdy nebyl problém,
>>>kontroly z
>>>FÚ už jsme měli několikrát.
>>
>>Tak jsem z toho jelen :-) Takže se nic nestane, když
>>do deníku zapíši souhrnně všechny paragony,
>>daň.doklady
>>od kohokoli za cokoli a sepnu pod jedno pokladní
>>číslo
>>třeba 1xdenně nebo 1xtýdně. Hlavní je, abych měla
>>správně vyčíslenou daň a pro FÚ to měla přehledně
>>setřízené. Chápu to prosím správně? A prosím,
>>správnost DPH
>>kontrolujete dle dokladů (buď výpočet ze základu
>>daně,
>>nebo výpočet shora) a sečtete, nebo automaticky
>>sečtete částky celkem a provedete výpočet shora?
>>Mockrát děkuji všem za připomínky.
>********************************************
>Opět máme za sebou jedno plácnutí pytlem o rybník.
>Dámy si TO zřejmě spletly s §2¨6/2 ZDPH. Jedeme dál.
Pane Vladimíre, já jsem si nic nespletla, já se neptám na vystavení souhrnného DD (§26/2), nebo Vás nechápu...
Já jsem našla k vedení daň.evidence jen §7b, chtěla jsem si ověřit u zkušených, že výše uvedeným způsobem je vedení DE a DPH (hlavně správný výpočet DPH) možné.
>
>
>
Vy se ale rozčilujete :-). Takže když TO shrnu, tak jsem zjistila, že DE mohu vést podle svého uvážení tak, abych zajistila zjištění ZD z příjmů a aby evidence obsahovala všechny údaje, které má obsahovat. A dále jsem zjistila, že podle Vás bych si zřejmě další "blbé" dotazy měla odpustit. I tak Vám děkuji za Váš čas :-).
TO o výdajovém souhr. dokladu nalézt zřejmě nelze, já jsem tento příspěvek nepsala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.