Re: roční zúčtování-ukončení životního p
Pokud předčasně ukončil životní pojištění, na které si uplatňoval v předchozích letech snížení své daně, má POVINNOST podat daňové přiznání, dodanit v §10 a Vy mu nemůžete udělat roční zúčtování. Je to na něm, pokud nepodá, FÚ má nástroje (pojišťovny hlásí) a mohou mu doměřit až tři roky zpětně daň i s postihem.
Děkuji za odpověď. Ano, to vím, že musí podat přiznání. Jedná se mi o pozici mzdové, jestli tohle musí hlídat, kdo ukončil pojištění. Když ukončil a nepodá si sám, jestli mzdová může provést roční zúčtování, když jí o tom zaměstnanec neřekne. U jednoho zaměstnance se mi to stalo, nevšimla jsem si toho a provedla roční zúčtování, i když ukončil pojištění. Neřekl mi o tom. Tak co teď s tím?
Děkuji Hanka
Za své daně si každý odpovídá sám, Vy se teoreticky řídíte tím, co poplatník napíše do Prohlášení. Vím, to je teorie, v praxi většinou nikdo nic neví a sám nedělá. Takže, vystavte mu Potvrzení o zdanitelných příjmech a sražené dani, označte tam, že bylo provedeno roční zúčtování a s jakým výsledkem a poraďte mu, že musí udělat přiznání a dodanit zrušené pojištění. Nic víc dělat nemůžete.
roční zúčtování - ukončení živ.pojištění
A pokud životní pojištění předčasně ukončí a na podání daňového přiznání to není?
Příklad:
Pracovník měl dvě životní pojištění, jedno od roku 2007 (cca 11.tis.Kč/rok), druhé od roku 2008 (cca 3.tis.Kč/rok). V součtu byly slevy za obě pojištění cca 14.tis.Kč/rok, z toho uplatněno 12.tis.Kč/rok.
Novější životní pojištění v roce 2011 pracovník zrušil. Pokud odečte slevy novějšího pojištění uzavřeného v roce 2008 od 12.tis.Kč, tak za roky 2008 a 2009 (v roce 2010 již slevu na toto pojištění neuplatnil) uplatnil slevy cca 5.900 Kč. Je jen zaměstnaný, není OSVČ ani nemá jiné příjmy. Musí podávat za rok 2011 daňové přiznání?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.