Re: zařizování pohřbu
Pohřební služba by měla vystavit potvrzení o zařizování pohřbu tomu, kdo pohřeb zařizuje (podle mě by to měl být 1 člověk na 1 pohřeb), takže to podle mě udělala správně. Nárok na náhradu mzdy při zařizování pohřbu je právě na základě toho potvrzení. Takže náhradu mzdy za den zařizování dostane jen ten, kdo má potvrzení.
Myslím si, že je samozřejmé, že pohřeb jdou zařizovat oba sourozenci. V pohřební službě se ptají, kdo potvrzení potřebuje a v NV není nic o tom, že má nárok jenom jeden. Domnívám se, že vzhledem k tomu, že tazatel je zaměstnavatelem obou sourozenců, je rozhodnutí jenom na něm.
Při současných cenách pohřbů je naopak doporučováno, aby pohřeb nezařizoval jen 1 rodinný příslušník, ale více. Druhý sourozenec může učinit prohlášení nebo doložit zařizování pohřbu jiným způsobem. Nikde není stanoveno, že písemné potvrzení je jediným důkazem (a stejně tak není stanoveno, že nárok na volno má jen jeden, souhlas).
Já Vám teda nevím, ale dívám se na to z pohledu zaměstnavatele, který platí náhradu. Samozřejmě, že pohřeb většinou zařizují všichni sourozenci, a nejen sourozenci, ale nějak se mně příčí, aby všichni, kdo pohřeb zařizují, vymáhali od zaměstnavatele náhradu mzdy.
Zemřel mi tatínek, pohřeb jsem šla zařizovat s maminkou já i s manželem - bylo třeba autem a já jsem nebyla ve stavu, kdy bych si troufla sednout na volant. Volno uznali nám oboum, i když manžel si chtěl vzít dovolenou. Podle mě záleží na přístupu zaměstnavatele. Pohřeb se nezařizuje každý měsíc a není to příjemná záležitost, klidně bych to placené volno oželela.
Vím jaké to je, taky jsem tatínkovi zařizovala pohřeb. Šlo mně spíš o princip, o jednotný postup. Setkala jsem s tím, že zaměstnanec trval na tom, že má nárok na 3 placené dny při pohřbu otce, protože mu na pohřební službě řekli, že má nárok na 1 den navíc na kopání hrobu (je tam zvykem nenechat si vykopat hrob hrobníkem - rodina ho kope sama jako poslední službu příbuznému).
To je právě o tom, co jsem chtěla nastínit, je to individuální. Někdo všechny výhody zneužívá, někdo ani nečerpá to, na co má ze zákona nárok. Sourozencům bych nárok na volno uznala, je vždy lepší jít takovéhle věci zařídit ve dvou. To s babičkou a vnukama je už "přestřelení".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.