Re: účtový rozvrh
a ještě mě trápí jedna věc v rozvaze analyticky na účtech 311,314,381 celkem 421 000.-což přísluší dle účtového rozvrhu C3,ale bohužel tato částka je nižší ve výkazu Rozvaha ve zjed. stavu.a já nevím co se mě tam chybí , že se nedostanu na tu částku 421 000.-Nejde asi někde vyjet ve Sw sjetina, která by mě ukázala, které účty a jejich částky se tam dostaly?
Nebo jak to mám zkontrolovat??? děkuji
Účet 381 ale patří na D.I.
Zde je odkaz na účtovou osnovu a vzorové výkazy, kde si lehce naleznete obsah jednotlivých řádků:
http://www.sagit.cz/pages/prehlrub.asp?cd=288&typ=c&sn=y&hledany=%FA%E8tov%E1+osnova&
A ještě k Vašemu prvnímu dotazu: např. máte k 31.12. nadměrný odpočet DPH, tedy pohledávku za FÚ. Musí se v rozvaze objevit v aktivech. Máte-li ale závazek vůči FÚ, bude to v pasivech. V podstatě u těchto účtů, které mohou být v aktivech i v pasivech, platí, že je-li zůstatek na MD, patří to do aktiv a je-li zůstatek na Dal, pak patří do pasiv.
Nabídku na sestavení salda k nějakému dni, třeba dnes, pokud sledujete r.2010, tak k 31.12.2010, možná tady bych začala a zkontrolovala co se vykazuje na účtech, které Vás zajímají a kontrolovala s vyst.fa.,přijatými fa., v neposlední řadě i s konečnými stavy kontrolovaných účtů, mě třeba PC nabízí v účtové osnově pohyby jednotlivých účtů.Nevím jaký používáte program, ale oni se dnes moc neliší.
V oddíle účetnictví je nabídka saldo-kliknete a v tabulce ke dni určíte datum, ke kterému chcete saldo udělat, pak si dáte náhled a máte sestavu na které vidíte vše co máte na konkrétních účtech zaúčtováno a nezlikvidováno-neuhrazeno, nevypořádané 314 atd...
zkuste,jsou tam i konečné součty účtů,které by měly sedět na účt.osnovu a stav účtu, a pak třeba se opět ptejte.
mě se jedná o rok 2009 a to nevím jestli to saldo mohu vytvořit, když je rok uzavřený....tam je sice napsáno, že bylo saldo sestaveno k 31.12.2009 , ale v náhledi se mě nic neobjevilo a já jsem převzala účetnictví a teď se v tom tak trochu pitvám, navíc před tím to dělala v jiným programu.
Škoda, že si nemohu vyjet tu sjetinuC3, abych viděla co tam je, jako třeba v účetní osnově pohyby účtů a tam to člověk všechno krásně vidí
něco budu muset podniknout.
jak ještě zjistím, že aktiva, pasiva jsou v pořádku myslím ve vákazu rozvahy řádek celkem / samozřejmě že musí se rovnat/
Dá se to nějak zjistit třeba podle rozvahy analyticky? omlouvám se jestli mám primitivní dotazy, nějak se musím k tomu postupně dopracovat
Přečetla jsem ještě jednou dotaz,kontrolu řádků pro zkr.rozvahu v účtové osnově jste kontrolovala,aby účty vstupovaly tam kam ve zkr.rozv.mají?Udělala jsem si zkr.rozvahu místo plné a mám rozdíly v dohadných účtech, v plné vstupují do CIII a zkrácená do DI, nemáte nějaký takový rozdíl, krátkodobé pohl.na ř.48 plné rozv. se liší o dohad.účty v ř.56 se zjednod.rozv,kde se sečtou v DI ř.12 částky z plné ř.56 a čas.rozlišení v ř.63, už jinak nevím, v zavřeném roce můžete saldo dělat,ale pokud nemáte poč.stavy salda přenesené z toho předchozího programu, tak nemáte nic. Asi jsem to nepopsala moc jasně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.