Vlákno názorů k dotazu OSVČ a sociálka od v.e.n.d.y. - Re: OSVČ a sociálka Běžte se přihlásit na sociálku,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 4. 2011 13:12

v.e.n.d.y.

Re: OSVČ a sociálka
    Běžte se přihlásit na sociálku, přidělí Vám variabilní symbol pro platby a určitě řeknou vše potřebné. Musíte platit minimální zálohu, letos je to 1 807,- Kč (a na zdravotní pojištění 1 670,-). Nemocenské je od ledna jina než bývalo, nemůžete si platit kolik chcete, je to vázáno právě na výši placených záloh na důchodové pojištění. Ale kdo neplatí nic, musí platit zálohy i když je celý měsíc nemocný, což je také nevýhoda. Takže já bych řekla platit minimum i na nemocenské a sjednat mimo to nějaké komerční pojištění pracovní neschopnosti. Ale to je můj názor, možná někdo něco přidá.Hezký den

• 13. 4. 2011 13:23

leni (neregistrovaný)

děkuju.
    Já myslela, že když budu platit nemocenské, že budu muse platit i vyšší zálohu na důchodové... Nebo jsem to popletla?

• 14. 4. 2011 8:42

Maxx (neregistrovaný)

Ne tak docela. V minulých letech si mohly OSVČ volit výši příspvěku na nemocenské. Nemělo návaznost na důchodové. Od letošního roku se to provázalo. Ti co platili vyšší nemocenské mají dvě možnosti:
    - snížit platbu nemocenského, aby odpovídala vyměřovacímu základu na důchodové
    - doplatit důchodové, aby odpovídalo vyměřovacímu základu pro nemocenské (stanovené podnikatelem, sám si zvýšil, chce to tak nechat, musí k tomu doplatit důchodové)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).