Re: odborník na pracovní smlouvy
Hm, ale v tej době když je smlouva psaná, tak platěj a pokud by se termíny a způsoby nezměnily, tak se snad žádný dodatek psát nemusí ne? No počkám jestli se ozve ještě někdo, fakt se mi to zdá divný? Že by se museli třeba ve velkých podnikách vždycky přepisovat smlouvy? Ale jinak moc děkuji za názor.
Jasně že v té době sepisování smlouvy zrovna ty § platí. Ale může přijít doba, kdy platit přestanou a pak budete mít ve smlouvě odkazy na již neplatné paragrafy. Takže by se musely zaktualizovat. Tím nemyslím, že by se psaly nové smlouvy s novým nástupem, ale prostě by se měly zaktualizovat odkazy na §. Myslím, že právě ve většině velkých podniků to mají vždy aktuální. A proč vůbec do smlouvy cpete nějaké paragrafy? A Vy si, jako budoucí zaměstnanec, píšete smlouvu sama?
>>
>>Jasně že v té době sepisování smlouvy zrovna ty §
>>platí. Ale může přijít doba, kdy platit přestanou a
>>pak
>>budete mít ve smlouvě odkazy na již neplatné
>>paragrafy.
>>Takže by se musely zaktualizovat.
Nemusely.
Tím nemyslím, že by
>>se psaly nové smlouvy s novým nástupem, ale prostě by
>>se měly zaktualizovat odkazy na §.
Není třeba
Myslím, že právě
>>ve
>>většině velkých podniků to mají vždy aktuální. A proč
>>vůbec do smlouvy cpete nějaké paragrafy? A Vy si,
>>jako
>>budoucí zaměstnanec, píšete smlouvu sama?
>
>A tím pádem byste ani do smluv o ukončení pracovního
>poměru paragraf nepsala, kdyby se náhodou někdy v
>budoucnosti změnily??
jaké smlopuvy o ukončení PP máte na mysli?
Dohodu o rozvázání PP? I když neuvdete § 49, tak platí, že byla dohoda uzavřena. Pokud se uvede §, je to OK, jestliže se uvede i nárok na odstupné s přísl. ! a písm. důvodu, je to rovněž OK.
>>>dobrý večer, prosím Vás mám takový dotaz. Když jsem
>>>dnes napsala ředitelce svoji nástupní pracovní
>>>smlouvu,
>>>tak mi sdělila, že tam nemám psát žádný §, prý že
>>>kdyby se tam § psaly, takž že by se v budoucnu, když
>>>by se
>>>změnil náhodou zákon musely psát smlouvy nové? Je to
>>>pravda? Mně se to nezdá. Můžete mi někdo říci, jak to
>>>je? Děkuji za odpovědi.
>>
>>Odkazy na § ve smlouvách by se pak měly dát zase do
>>souladu s aktuálním zněním, takže opravdu je podle
>>mého
>>názoru lepší čísla § nepsat.
>Hm, ale v tej době když je smlouva psaná, tak platěj
ANO, beze sporu
a
>pokud by se termíny a způsoby nezměnily, tak se snad
>žádný dodatek psát nemusí ne?
V žádném případě nemusí
No počkám jestli se ozve
>ještě někdo, fakt se mi to zdá divný? Že by se museli
>třeba ve velkých podnikách vždycky přepisovat smlouvy?
>Ale jinak moc děkuji za názor.
To je nesmysl nic se nemusí přepisovat ani uvádět do souladu, smlouva je uzavřena za platnosti urč. znění zákona a platí vše sjednané bez nějaké aktualizace, pouze př ipozdějším zpracování příp. dodatku k té smlouvě se odkazy v dodatku uvedou zase v souladu s platným zněním zákona.
Neuvedení odkazů na §§ ale nemá za následek neplatnost PS nebo jednotlivých ujednání.
No to si taky myslím, že se nemusí nic aktualizovat, jen asi když by se psal nový dodatek a opravdu si píši smlouvu sama a vlastně ji nemám ani podepsanou a už tady týden pracuji. Nikdo mi ji ještě hold nenapsal, tak musím sama. člověk je rád ale, že má práci.
>>ANO, beze sporu
>>a
>>>pokud by se termíny a způsoby nezměnily, tak se snad
>>>žádný dodatek psát nemusí ne?
>>V žádném případě nemusí
>> No počkám jestli se ozve
>>>ještě někdo, fakt se mi to zdá divný? Že by se museli
>>>třeba ve velkých podnikách vždycky přepisovat
>>>smlouvy?
>>>Ale jinak moc děkuji za názor.
>>To je nesmysl nic se nemusí přepisovat ani uvádět do
>>souladu, smlouva je uzavřena za platnosti urč. znění
>>zákona a platí vše sjednané bez nějaké aktualizace,
>>pouze př ipozdějším zpracování příp. dodatku k té
>>smlouvě
>>se odkazy v dodatku uvedou zase v souladu s platným
>>zněním zákona.
>>Neuvedení odkazů na §§ ale nemá za následek
>>neplatnost
>>PS nebo jednotlivých ujednání.
>
>No to si taky myslím, že se nemusí nic aktualizovat,
ano
>jen asi když by se psal nový dodatek
ano
a opravdu si píši
>smlouvu sama a vlastně ji nemám ani podepsanou a už
>tady týden pracuji. Nikdo mi ji ještě hold nenapsal, tak
>musím sama. člověk je rád ale, že má práci.
pouze už nemůžete mít sjednanou zk.dobu.
No však víte jak to kolikrát v praxi funguje, vše se píše zpětně a vždyť to ani nejde přeci někoho zaměstnat beze smlouvy? Nebo snad jo? Na smlouvě musí být přeci datum sepsání buď v den nástupu a nebo dříve, jinak je neplatná ne? A abych pravdu řekla, tak já tam tu zkušební dobu chci, protože kdyby to byl moc velkej mazec, když mi nikdo nic pořádně neřekl, nevysvětlil, tak abych mohla kdykoliv odejít.
>
>>>Pane Pájo, co je to za nesmysl, že nemohu mít
>>>sjednanou zkušební dobu?
žádný nesmysl, platí snad ZP,ne?
>>
>>§ 35 zákoníku práce - zkušební doba
>>Zkušební dobu je možné sjednat nejpozději v den,
>>který
>>byl sjednán jako den nástupu do práce. Zkušební dobu
>>není možné sjednat, jestliže pracovní poměr již
>>vznikl.
>>A vy píšete, že už týden pracujete.
>No však víte jak to kolikrát v praxi funguje, vše se
>píše zpětně a vždyť to ani nejde přeci někoho zaměstnat
>beze smlouvy? Nebo snad jo? Na smlouvě musí být přeci
>datum sepsání buď v den nástupu a nebo dříve, jinak je
>neplatná ne? A abych pravdu řekla, tak já tam tu
>zkušební dobu chci, protože kdyby to byl moc velkej mazec,
>když mi nikdo nic pořádně neřekl, nevysvětlil, tak
>abych mohla kdykoliv odejít.
chtít můžete ledacos, ale záleží na zam-teli, jestli Vám to takto podepíše s vědomím, že porušuje ZP a navíc ty Vámi uváděné praktiky porušování ZP mohou skončit u soudu a co pak? To pak bude teprve mazec, až se budete ohánět praktikami a soud rozhodne, že zk.doba nebyla sjednána....
Ono je to tak, jestli to správně chápu, že paní si píše sama sobě pracovní smlouvu a dá ji zřejmě jenom podepsat paní ředitelce. Tak že když si tam napíše co chce, včetně sjednání zkušební doby, smlouva bude sepsaná a podepsaná dnem nástupu do práce a paní ředitelka to podepíše, tak je podle mne veškerá odpovědnost na ředitelce, jako osobě jednající jménem zaměstnavatele.
Má to tak být? Chápu to správně?
jistě, odpovídá si za to ředitelka, ale dokážu si představit moment, kdy tazatelka bude chtít zrušit PP ve zk. době, někdo vyšší do toho zavrtá a zjistí se, že smlouva byla antidatovaná a že zk.d. byla sice sjednána, ale po nástupu do práce a bude probém. pro tazatelku by to pak mohlo znamenat, že zrušení ve zk.době bude třeba i odporující ZP, ale když to tam tak praktikují, proč ne...nakonec vždyť ty naše zákony jsou přece,jak někteří tvrdí, jen orientační, praxe je jiná a to je "rozhodující".
No nikdo jiný kromě mě a ředitelky to neví, že není smlouva zatím podepsaná, tak nevím, jak by to ten někdo vyšší mohl zjistit, když smlouva bude sepsána jako v den nástupu.
Ale ještě se chci zeptat, přeci nemůže být sjednán pracovní poměr bez pracovní smlouvy nebo aspoň nějaké dohody o pracovní činnosti nebo DPP? A ještě se chci zeptat, on může být třeba na pracovní smlouvě i starší datum, než je datum nástupu do práce? Já vždycky myslela, že může být jen dřívější a nebo nejpozdější datum, kdy dotyčný nastupuje do práce. Děkuji za odpovědi.
No nikdo jiný kromě mě a ředitelky to neví, že není smlouva zatím podepsaná, tak nevím, jak by to ten někdo vyšší mohl zjistit, když smlouva bude sepsána jako v den nástupu.
Ale ještě se chci zeptat, přeci nemůže být sjednán pracovní poměr bez pracovní smlouvy nebo aspoň nějaké dohody o pracovní činnosti nebo DPP? A ještě se chci zeptat, on může být třeba na pracovní smlouvě i starší datum, než je datum nástupu do práce? Já vždycky myslela, že může být jen dřívější a nebo nejpozdější datum, kdy dotyčný nastupuje do práce. Děkuji za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.