Re: nepodepsaná pracovní smlouva a násle
A bude chtít i nějaké peníze za tu služební cestu? A na základě čeho tedy převzal ten ZL když neměl smlouvu. A co ukončil, když neměl smlouvu? Jestli je to všechno v jednom měsíci, tak bych se poradila s OSSZ a ZP a jestli to jde zrušit nebo dát odhlášku. Oni pracovní smlouvu nechtějí. A co výdělek?
ono to není jen tak jednoduché, co "ukončil"? Právoplatně uzavřený PP, byť mu zam-tel nevydal PS, za to po oznámení zaměstnancem můžete být postiženi.(porušení ZP § 34/3).
Co byste chtěla zrušit? PS nebyla sjednána písemně, ale to neznamená neplatnost pracovněprávního vztahu, ten vznikll konkludentním činem-zam-tel vyslal na pr.cestu, zam-nec začal pracovat, jel na tu cestu a tečka. Raději se s ním rychle vyrovnejte za vykonanou práci, než na Vás podá stížnost a OIP Vám vysolí postih.
To je právě ono, co tedy ruší, když nechce podepsat původní smlouvu... Ale v § 34 odst. 3 není psáno, že musí být PS podepsána před nástupem, zatím jsem všude jen našla, že musí být písemná a PP začíná v ní zapsaným dnem. Z toho se sice dá usuzovat na skutečnost, že by měla být podepsána před nástupem, ale přímo toto jsem nikde nenašla. Přehlédla jsem to? Mzdu za vykonanou práci pochopitelně obdrží, my ho potřebujeme, kdyby přišel, že tedy chce pokračovat, tak ho bereme zpět. Proto jsme si dali inzerát...
>>>>Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak postupovat,
>>>v jednom měsíci, tak bych se poradila s OSSZ a ZP a
>>>jestli to jde zrušit nebo dát odhlášku. Oni pracovní
>>>smlouvu nechtějí. A co výdělek?
>
>To je právě ono, co tedy ruší, když nechce podepsat
>původní smlouvu...
vzniklý PP
Ale v § 34 odst. 3 není psáno, že
>musí být PS podepsána před nástupem, zatím jsem všude jen
>našla, že musí být písemná a PP začíná v ní zapsaným
>dnem. Z toho se sice dá usuzovat na skutečnost,
ne usuzovat, to je naprosto jasné ze znění §§ kolem PS a PP-§ 33 a násl.
že by
>měla být podepsána před nástupem, ale přímo toto jsem
>nikde nenašla. Přehlédla jsem to? Mzdu za vykonanou
>práci pochopitelně obdrží, my ho potřebujeme, kdyby
>přišel, že tedy chce pokračovat, tak ho bereme zpět. Proto
>jsme si dali inzerát...
§ 36ZP- PP vzniká dnem sjednaným jako den nástupu do práce- v PS- neuzavření písemně neznamená neplatnost. Na druhou stranu, jestliže jste neuzavřelí písemně PS, tak nebyla dle § 35/3 ZP písemně sjednána zkušební doba, takže on nemůže skončit PP zrušením ve zk.době. Měli jste ho vyzvat k pokračování v práci, místo toho jste mu vydali ZL a další, to je pěknej maglajs.To teda nevím, co Vám poradit, teď už můžete jen sedět a čekat, kdo přijde řešit stížnost a kolik Vás to bude stát. Pokud jste to zavinila Vy, tak Vás asi majitel nepochválí.
My ho k práci vyzývali (ústně) - pokračovat nechtěl, prý zdravotní problémy jeho maminky. S tou zkušební dobou máte pravdu... Hmm, jsem na to zvědavá...
Opravdu se to pěkně zamotalo. Ale děkuju za všechny připomínky. Kdyby Vás ještě něco napadlo, budu moc ráda, když mi dáte vědět...
podívejte se na § 35 Zp
jestliže skončil ve zkušební době, tak to nemohl, protože ta musí být sjednána písemně v PS a před vznikem PP
takže by mě zajímalo, jak to celé skončí
asi to bude chtět z vaší strany poradu nějakého odborníka, protože se domnívám, že zam-ec (dnes již bývalý) bude chtět z této situace něco vytěžit pro sebe
máte od něho něco písemně nebo jste mu předali jen potvrzení o zaměstnání?
Tak jsem před chvílí mluvila s vedousím pracovníkem na ÚP a situaci mu vysvětlila... Naštěstí byl chápavý a poradil spojit se s bývalým zamcem a přepracovat to celé na DPČ - takže by stačilo dát na OSSZ a ZP odhlášky, byla by podepsaná smlouva, on by zůstal v evidenci ÚP.... Dám vědět, jak to dopadlo. Držte mi palce, prosím.
ČLověk se pořád učí. To se stane, že jedna účetní dělá všechno,(pokladnu,mzdy, účto, DPH,korespondenci atd. až po uklizečku) vedoucí ji po 3 dnech řekne, že mají nového pracovníka, tak potom je co dělat, aby se všechno stihlo v termínech. Tak se nedivím, že se klidně může zapomenout podepsat smlouva. Ovšem potom kdo za to může. Nejlepší je opravdu dohoda k oboustranné spokojenosti. Tak vám držíme palce, ať s tím máte co nejmíň problémů. I pro nás ostatní to bude poučné. Hezký víkend.
ono ale velmi záleží na tom, co má dotyčný v ruce
pokud má potvrz. o zaměstnání a je tam uvedeno, že PP trval od.. do.. a byl ukončený ve zkuš. době, potom asi těžko přistoupí dotyčný na to, aby se to přepsalo, že se jednalo o 'DoPČ
nejde mi totiž do hlavy, proč skončil a ani zpětně nechtěl podepsat prac. smlouvu
měla bych obavu z toho, že on nyní dá celou věc k soudu a bude se soudit o neplatnosti uk. PP
- nebyla sepsána PS
- pokud jste chtěli zkuš. dobu, tak měla být PS sjednána s touto zkuš. dobou písemně (před nástupem do zaměstnání)
- pokud od něho nemáte písemně, že ON chtěl skončit PP a skončili jste vy a navíc jste uvedli důvod ve zkuš. době, pak je to z vaší iniciativy (těžko budete dokládat, že to chtěl on, když jste mu bez problémů vystavili potvrz. o zam. s tímto ukončením) - tedy špatně
takže se obávám, že dotyčný by případný soud vyhrál a celou dobu než soud skončí tedy budete muset doplatit náhradu mzdy (za neoprávněně ukončený PP)
nejsem právník, takže to beru jen z mého pohledu, co mě by asi strašilo
p. pájo, děkuji za Vaši reakci
tak to jsme asi dotyčnou moc nepotěšili, ale to je tak, když se Zák.práce bere jen jako nutné zlo a pletou se pojmy -a ten, kdo ho má znát, to bere "však ono to nějak dopadne"
docela by mě zajímalo, jak se ten bývalý zam-ec zachová a jakou strategii nyní zvolí
přeji hezký víkend všem
Děkuji všem, ukončení dal zamec - mám to písemně - a to jsem napsala i do ZL. A najednou dělal překvapeného, že nevěděl, že je zamec (to si snad myslel, že ho berem na černo???) Zpětně nechtěl podepsat PS proto, že by na ÚP nedostal podporu - protože došlo ke zrušení z jeho strany.
Právě odešel bývalý zamec - mám podepsanou původní PS, vystavili jsme nové ukončení PP, opraveno i na ZL. Sepsali jsme to na dohodu - takže by on měl dostat podporu a my získali podpis. Doporučuju neposlouchat vedení, i když na vás budou útočit, že je potřeba zamce poslat okamžitě na sl. cestu.... Opravdu nejdříve vše podepsat a v klidu, aby se nic nepřehlídlo. Raději se se šéfem pohádat, že mi to trvá. Ty nervy za to nestojí. Díky všem :-)
To je dobře, že to takto dopadlo. Ještě štěstí, že jste měla od něho písemně, že chce skončit. To možná také hrálo velkou roli, že se vrátil a dal vše dopořádku.
Tak to Vám jistě spadl kámen ze srdce, moc Vám to přeji. Ano, souhlasím s Vámi - když nastanou problémy, pak není záruka, že se vedení na mzdovou účetní (personalistu) postaví. i když ji třeba k porušení zákona navedli (ale není to doložené písemně).
Tak to je dobře, že to máte za sebou. Desetkrát se nemusí nic stát, ale potom se narazí na jednoho problémového pracovníka a malér je na světě. Při tom množství různorodé práce není problém na něco zapomenout a ne vždy se podaří předem vyhodnotit všechny případné důsledky. Pěkné velikonoce všem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.