Re: je to problém účetní nebo ne?
>>>>Dobrý den, mám v ruce fakturu na částku 200.000,- za
>>>>řemeslnou šlužnu od firmy, která nemá ŽL na tuto
>>>>činnost, na různé jiné činnosti má ale na tuto
>>>>nikoliv. Můžu
>>>>dát daňově? nebo mě to jako účetní nezajímá? můžu z
>>>>toho mít jako účetní problém? jsem povinna toto
>>>>hlídat?
>>>>Moc děkuji za radu.
>>>
>>>Řeším podobný problém, najde se někdo kdo poradí?
>>Já neporadím, ale připojuji se k dotazu. Co když
>>firma
>>nemá dost práce a prostě vezme i jinou práci, na
>>kterou nemá ŽL? Udělá pro nás službu a co dál? Je to
>>daňově?
>
>Asi nikdo neporadí, říkám si, že když to oni mě
>vyfakturují, tak není moje povinnost hlídat zda se tou danou
>činností zabývají nebo ne. ŽL mají na jiné činnosti,
>tak nevím, je to velká částka.
Jenom dotaz...jak víte, že se touto činností nezabývají? Vy si nějak kontrolujete firmy? To snad není povinné a věcné zkontrolování dokladu. Službu Vám udělali, tak si jí vyfakturovali. Jsem začátečnice, proto se ptám...takže se i předem omlouvám...
>
Při kontrole na živnostenském úřadě,by za tuto fakturu mohli dostat pokutu, to je jako kdyby účetní fakturovala zednickou práci a neměla na to oprávnění.
OSVČ popř.firma může vystavit fakturu pouze na práce,služby,které má ve svém oprávnění.Vzhledek k tomu,že máte kdnes v živ.registracimožnost výběru z cca 80 volných živností,bylo by nejlepsší si za nějakou tu 100.- rozšířit podnikání na ostatní živnosti a máte klid. Řeknu Vám ,že poslední dobou na to živnosťák hodně kouká co přesně fakturujete.
Vy jako účetní by jste z toho neměla mít problémy, záleží taky jak máte postavenou smlouvu,ale řekla byc,že minimálně jste povina (pro klid duše) upozornit na tento problém dotyčného.
Zjistila jsem to náhodou a to tak, že mi z názvu firmy bylo divné, že by dělali něco takového a hlavně mi přišlo strašně divné jak byla faktura udělaná. Hned jsem měla tušení, že je to nějaká "černota" proto jsem se na firmu podívala, jinak to nezkoumám. Ono je to vše hotově, takže v podstatě čisté. Někde si to zařídil pan jednatel a na moje dorazy co to má být si vymýšlí takové výmluvy, že nemám slov. Jen jsem nevěděla zda můžu já mít potíže z toho. Zda si od nej nemám nechat podepsat odpovědnost za doklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.