Re: převzetí účetnictví-nic nesedí co s
Jsem hloupá a už jsem podepsala smlouvu... takže co mi zbývá? je to klient za "pár korun" že jsem nečekala takovou divočinu. Bylo mi divné že se bývalá účetní zdráhá mi cokoliv poslat... :( ach jo!
ted jsem zjistila že ani aktiva ani pasiva nesedí... a do přiznání si pani uvedla asi co jí zrovna přišlo na mysl... na jednu stranu se tomu musim smát protože tohle se jen tak nevidí... :D ale sama si tu situaci nezávidim !
co byste dělala vy?
Já osobně radím, zkusit prověřit všechny pohledávky a závazky, nastavit všechny účty správně a začít účtovat aktuální rok. Ve výkazech pak za rok 2011 ve sloupci nastavit, to co bylo odevzdáno k 31.12.2010 na FÚ a tajně doufat, že na to FÚ nepřijde na kontrolu. A toto vše si nechat podepsat od klienta, že si za to nese veškeré následky!!! Možná věděl, proč od té účetní odchází. Řešila jsem stejnou situaci a dělali jsme rekonstrukci 3 roky zpátky, masakr!!!!
To vám nezávidím, navíc když si někdo rozvahu udělá tak, že se podívá z okna.
Určitě bych se domlouvala z klientem, že rozsah prací je jiný.
Nemá cenu ukazovat, v čem jsou účetní chyby. To klienti nepochopí.
Najděte nejprve nějakou chybu, která má dopad do daní a pak to teprve s klientem proberte. Na to klienti slyší.
Možná nedával klient účetní doklady. Doporučuji nastavit počáteční stavy podle převzatých dokladů, následně udělat dokladovou inventuru jednotlivých účtů, nechat si ji odsouhlasit a podepsat klientem, rozdíly zaúčtovat.
Předtím ho samozřejmě s důsledky zaúčtování seznámit.
V novém účtování přebírat doklady na základě předávacího protokolu, všechny informace podávat písemnou formou tak, abyste měla důkaz o předání informace.
>
>
>Možná nedával klient účetní doklady.
V novém účtování přebírat doklady na základě
>předávacího protokolu, všechny informace podávat písemnou
>formou tak, abyste měla důkaz o předání informace.
>
I kdyby nedával všechny doklady, nemohou se rozcházet aktiva s pasivy, nemůže být 411 aktivum s mínusem .....
Děkuji za rady,
ta 411 na aktivech mínusem mne vážně pobavila... už jednou jsem se setkala s takovou účetní, která naprosto nechápala podvojnost účetnictví a s auditorem jsme to narovnávali několik let zpátky. takže už nějakou praxi mám... jen tam jsem měla aspon k dispozici účetnictví předešlých období tak se chyby skoro hledaly sami... ale takhle nevím jak mám začít. Klient ještě podniká převážně se zahraničím takže předpokládám že odsouhlasování závazků a pohledávek bude složité.
jak mám postupovat aby mi sedly aktiva a pasiva? Mám si vyžádat účetnictví zpětně? bůh ví jak dlouho se tento problém táhne...
ještě co s DPH? spojit se s finančákem?
na účtěch 343 mám taky pěknou divočinu - měl by tam zůstávat dle mého názoru jen nedoplatek za 4Q/2010 - ale mam tam šílený částky... nejlepší bude asi spojit se se správcem daně a konzultovat s ním... jenže to na sebe upoutáme pozornost a hned tu bude kontrola...
Re: ještě co s DPH? spojit se s finančák
Jak se spojíte s finančákem s takovýmto problémem, tak to s největší pravděpodobností kontrolou skončí. Nebo spíš začne. A třeba by Vám ta kontrola mohla i paradoxně pomoci, předložíte doklady a účetnictví tak, jak bylo předáno Vám, finančák to sice doměří, ale nemusela by jste teoreticky dělat rekonstrukci. Akorát pana podnikatele to bude něco stát v každém případě. Navrhněte mu, jestli ty peníze chce dát raději státu nebo Vám za to, že se s tím zpětně nějak poperete.
Vyžádejte si účetnictví zpětně.
U DPh jsem to řešila tak, že až jsem opravila chyby a odkontrolovala prakticky účetnictví, tak jsem teprve udělala případná dodatečná přiznání.
Myslím, že se na měsíční zůstatky 343 "nenapasujete". Finančáky moc nevolejte, zbytečně upozorníte.
u zahraničí bych se asi odrazila od rozvahového dne, kde znáte kurz a porovnala bych stav nezaplacených pohledávek a závazků k rozvahovému dni.
U pohledávek a závazků bych udělala inventarizaci k 1.1. , a až v průběhu účtování bych doplňovala rozdíly, co se kde najde.
Klient na mne působí tak, že se bojí kontroly jak čert, takže si od něj vyžádám účetnictví zpětně a budu se v tom topit. Fungují už od roku 1996 takže se zapotím :-( Třeba objevím, že na účtech 343 se ukrývá například účet 221 který mám v mínusu :-)))
Hezký slunečný den :-)
Děkuji za rady!
Vůbec Vám to nezávidím - to jste si pěkně "nadělila" na velikonoce, ale jak píšete, nemohla jste to tušit. Člověk občas jenom zírá, jak může účetnictví vypadat. Mě při inventuře dodavatelů neseděl účet 321 o tři Kč a asi bych to i hledala, ale při té spoustě faktur jsem to vzdala a rozdíl doúčtovala, a to je vlastně úplná prkotina. Takže Vám držím palce a přeji pevné nervy.
V první řadě bych chtěla od jednatele kopie daňových přiznání na DPH, abych vůbec zjistilila částky buď daňových povinností nebo přeplatků. Pokud je nemá, šla bych přes bankovní výpisy a pátrala, zda bylo placeno na účet FÚ DPH - předčíslí účtu 705, případně zda byly vráceny přeplatky DPH a kolik. Podle banky a částek pak hledala, kam byly platby účtovány - protiúčty k 221. Přeji pevné nervy :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.