Re: poštovné
Některé služby pošty podléhají od 1.4. DPH. Ale to nic nemění na tom, jak fakturujete Vy své náklady za odeslání zboží svým dodavatelům, tj. že DPH těchto nákladů (včetně poštovného) "kopíruje" DPH prodávaného zboží.
Poštovné se už celý loňský rok fakturovalo s 20% DPH, pokud bylo uvedeno na faktuře zvlášť. Pokud bylo zahrnuto v prodejní ceně prodávaného zboží, nebylo zvláš´t a bylo součástí základu daně.
tak to i za známky? nebo to jsou ceniny bez DPH? a co poplatek za doporučenou poštu? to si již můžeme z těchto plateb nárokovat 20% na vstupu? asi jsem zaspala ....
Ale tady se píše o výstupu - tedy to co uvedete na Vaší vystavené faktuře (pokud to někomu účtujete). Vy si nárokovat nesmíte (známka, doporučený dopis) je osovobozeno, ale při výstupu (naúčtování těchto plateb odběrateli) DPH odvést musíte.
Od 1.4. jsou zdaněny DPH jen některé služby pošty, například obchodní balíky. Odečíst DPH si můžete pouze když máte alespoň zjednodušený daňový dokald, který však pošta bohužel ještě v mnoha případech nevystavuje, jak jsem zjistila...
já když pošlu balík na podací lístek tzn,doporučeně tak tam vůbec nemám poštovné s DPH tak to asi je osvobozené,nebo už nevím je v tom zmatek.děkuji
Přesně tak, např. přihrádečné také nyní podléhá DPH, ale "klasické" služby jsou dálo osvobozeny. Prostě když dostanu na poště daňový doklad, tak si DPH uplatním, jinak bych to asi nijak nehrotila....