Re: podání datovou schránkou
Obecná rada. Pokud Vám nějaká nekvalifikovaná teta z FÚ sdělí, že něco musíte, zeptejte se jí podle jakého OBECNĚ ZÁVAZNÉHO právního předpisu tak musíte činit.
Já takový předpis na .xml nebo na posílání pomocí elektronického formuláře (jako jediného možného způsobu) neznám.
Nesmyslný a předražený systém datových schránek byl sice vytvořen zejména pro čerpání státních peněz vybraným kámošům, ale oficiálně má sloužit pro komunikaci mezi podnikateli a státní správou. Takže ať DS slouží.
Hezký den!
Pokyny D se zejména řídí finanční úřady.
Pokud je pokyn v rozporu se zákonem nebo jde nad rámec zákona, nelze se řídit pokynem D.
--------------
Závěr o správnosti zařazení do odpisové třídy opřely správní orgány rovněž o pokyn
ministerstva financí D-190, resp. D-300, který byl vydán k jednotnému uplatňování některých ustanovení zákona o daních z příjmů. Nejvyšší správní soud, co se týče předmětného pokynu
ministerstva financí, musí konstatovat, že pokyn ministerstva financí vyjadřuje sice záměr,ale neodpovídá textu zákona.
viz:
č. j. 5 Afs 3/2010 - 144
Děkuji. To chápu. Ale v případě podání dp přes datovou schránku, což byla původní otázka, tento pokyn asi nejde nad rámec zákona ani není v rozporu se zákonem. Mě jenom zajímá, pokud FÚ nevezme podání.pdf a bude trvat na .xml, co dál? Pokyny řady D upravují např. průměrné ceny PHM, lhůty, apod. a tím se řídíme a ani nemrkneme. A taky mi přijde trošku mimo, psát něco o nekvalifikované tetě z FÚ, která se řídí pouze pokynem svého zaměstnavatele. Ono když se chce, tak jde asi vše ( i vzít to pdfko). A dělat si zbytečně problémy mi za blbou příponu nestojí.
Podle § 72 DŘ lze podání učiněné datovou zprávou učinit ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně. A ten to zveřejňuje v pokynu D-349, takže já v tom nevidím žádný problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.