Re: Výpověď při rodič.dovolené - moc pro
>Prosím o radu. Firma je v insolvenci, jsem na RD a v
>srpnu bych se měla vrátit do práce, bohužel není kam.
To je smutné, ale bohužel dnes dost časté.
>Mám nárok na odstupné? Může insolvenční správce dát
>výpověď, když jsem teď ještě na RD?
IS musí v případě, že bude podnikání firmy končit,dořešit všechny pracovněprávní vztahy se zaměstnanci, i když jsou na RD. Ve Vašem případě, když bude firma končit, jde o rušení zam-tele a v tom případě Vám může dát výpověď nebo navrhnout dohodu z důvodu dle § 52 a) ZP, kde je nárok na odstupné, min. 3xnásobek prům.výdělku.
Doporučuji se obrátit na IS dopor.dopisem se žádostí o sdělení, jak bude Váš PP pokračovat či ukončen, tím se připomenete, aby na Vás nezapomněl, už se to taky stalo, že IS skončil, firma zanikla a chudák matka na RD zůstala jako kůl v plotě díky nepořádku na pers.oddělení firmy.
Já si myslím, že pokud
>by bylo vyplaceno odstupné, tak ano. Kde to prosím
>zjistím,jak postupovat, poradí někdo? Děkuji Dáša
>>Prosím o radu. Firma je v insolvenci, jsem na RD a v
>>srpnu bych se měla vrátit do práce, bohužel není kam.
>To je smutné, ale bohužel dnes dost časté.
>>Mám nárok na odstupné? Může insolvenční správce dát
>>výpověď, když jsem teď ještě na RD?
>IS musí v případě, že bude podnikání firmy
>končit,dořešit všechny pracovněprávní vztahy se zaměstnanci, i
>když jsou na RD. Ve Vašem případě, když bude firma
>končit, jde o rušení zam-tele a v tom případě Vám může dát
>výpověď nebo navrhnout dohodu z důvodu dle § 52 a) ZP,
>kde je nárok na odstupné, min. 3xnásobek
>prům.výdělku.
>Doporučuji se obrátit na IS dopor.dopisem se žádostí o
>sdělení, jak bude Váš PP pokračovat či ukončen, tím se
>připomenete, aby na Vás nezapomněl, už se to taky
>stalo, že IS skončil, firma zanikla a chudák matka na RD
>zůstala jako kůl v plotě díky nepořádku na
>pers.oddělení firmy.
Jde o to, že už před rokem jsem se IS na toto téma poslala doporuč.dopis. Nereagovala, prý není v její kompetenci řešit ukončení mého PP. Dnes mi napsala, že je konkurs témeř u konce, prý nejsou ani peníze na vyplacení případného odstupného. Moje chyba to ale není. Opravdu se nemohu nějak bránit?
>Já si myslím, že pokud
>>by bylo vyplaceno odstupné, tak ano. Kde to prosím
>>zjistím,jak postupovat, poradí někdo? Děkuji Dáša
Správce musí situaci řešit, mimo jiné i ukončení všech pracovních poměrů zaměstnanců, pokud se firma ruší. Konkurs zřejmě běží již dlouho, takže určitě už byla prošvihnutá lhůta, kdy byste se mohla o ty peníze přihlásit na ÚP. Pokud by Vám totiž byla dána výpověď včas nebo byste se včas dohodli na skončení z důvodu rušení firmy, náleželo by Vám odstupné, které by muselo být vypočítáno. Vy byste šla na ÚP, ten by Vám peníze zcela nebo zčásti vyplatil (je tam určitý limit) a stal by se věřitelem místo Vás a přihlásil by se jako věřitel do konkursu. To ostatně může udělat každý věřitel, tedy i zaměstnanec, ale musí se přihlásit do určitého data od vyhlášení insolvence.
V Zákoníku práce § 52 se píše, z jakých důvodů je možno dát výpověď. V § 53 se píše, že není možné dát výpověď mimo jiné i zaměstnanci na rodičovské. Ale v § 54 se píše, že to se netýká případu, kdy jde o rušení zaměstnavatele nebo o přestěhování. Takže i když jste na rodičovské, může Vám být dána výpověď, pokud se zaměstnavatel ruší. Rozhodně ji znovu zkontaktujte a žádejte, aby se o to začala starat. Ovšem jestli ve firmě nejsou žádné peníze, tak...
tak to Vás upřímně lituji
vše o výpovědi najdete v Zákoníku práce
odstupné pravděpodobně žádné nedostanete, protože peníze ve firmě nejsou a termín pro požádání na ÚP již patrně dávno uplynul
jenže budete potřebovat potvrzení o zaměstnání, abyste se mohla jít zaregistrovat na ÚP
toto potvrz. o zam. bude od Vás vyžadovat nový zam-tel, u kterého nastoupíte, takže ho budete muset od IS nějak dostat - jak, to už je na Vás (bohužel) - v tom Vám asi nikdo nepomůže
(při tom bordelu, jaký zde v republice panuje)
také byste si ve vlastním zájmu měla napsat o IOLDP na ČSSZ (více na www.cssz.cz, důchodové poj.), abyste měla započítané roky pro důchod
záleží, kdy byl vyhlášen na firmu konkurz
nic za to nedáte, když se poinformujete na nejbližším ÚP (co nejdříve) - tam by Vám měli dát nejspolehlivější informace, protože oni vědí, do kdy můžete žádat o nevyplacené mzdy - je tam časový limit (u Vás by se jednalo o odstupné + propl. dovolenou, pokud jste ji nečerpala ihned po MD)
vyplácená částka je ale limitovaná, takže je možné, že stejně vše zaplacené nedostanete, i kdybyste nárok měla
soudit se s firmou, dle mého názoru nemá cenu, protože i když spor vyhrajete, tak peníze s největší pravděpodobností stejně nedostanete
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.