Re: Odvolaná exekuce-prosím 3 tečky
Nejsem jasnovidec v úkonech, které exekutor provedl, tak jen obecně:
- pokud dojde k zastavení exekuce na návrh věřitele, je pravděpodobné, že věřitel zaplatí náklady exekuce
- náklady exekuce jsou ve vašem případě: odměna exekutora, náhrada paušálně určených či účelně vynaložených hotových výdajů, náhrada za ztrátu času při provádění exekuce, náhrada za doručení písemností
- k nákladům exekuce se podívejte do vyhl. 330/2001 Sb. nebo googlujte, mně jako první odkaz vypadlo tohle a vypadá to přehledné a srozumitelné (a kulím očka, jak silný vývar si exekutor dopřává):
http://www.exekucenovyjicin.cz/odmena-exekutora/
Děkuji, přečtu si to. Náklady exekuce beru, ale je mně ale divné, že by exekutorovi náležela nějaká odměna, když byla exekuce zrušena. Za co? To jednou, jak již bylo něco dáno k exekuci a pak se strany dohodnou, tak přesto exekutor "rýžuje"? To má být nějaká náhrada za ušlý zisk?
Smluvní odměny si nevšímejte, podle §90 odst.2 exeřádu to vypadá jen na nějaké všimné ze strany věřitele (nárok na odměnu a další náklady exekutora tím nejsou dotčeny). V 19:57hod jsem snad zodpověděl i dotaz k odměně, kdy exekutor "neudělá nic".
Do zásahu Ústavního soudu tomu tak kdysi skutečně bylo a exekutor si neoprávněně namastil kapsu za nic (a samozřejmě to zdůvodnil, že nemůže jinak, páč mu plnou odměnu za každých okolností přiznává zákon). Vyhláška už odměnu exekutora upřesňuje:
§11
...
(2) Zanikne-li pověření exekutora k provedení exekuce rozhodnutím soudu o vyloučení exekutora nebo o zastavení exekuce anebo o pověření jiného exekutora provedením exekuce [§ 51 písm. a), b) a d) zákona], činí odměna exekutora, jehož pověření zaniklo, 3 000 Kč, nestanoví-li se dále jinak.
(3) Pokud exekutor před tím, než z důvodů podle odstavce 2 zaniklo jeho pověření k provedení exekuce na peněžité plnění, již vymohl část pohledávky, náleží mu odměna stanovená podle § 6 z výše vymožené části pohledávky, nejméně však ve výši podle odstavce 2.
...
(5) Nároky exekutora na náhradu výdajů vynaložených v souvislosti s exekuční činností nejsou ustanoveními odstavců 1 až 4 dotčeny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.