Re: Půjčka
Proč by si PO nemohla půjčit od FO???? Já mám ve firmě taky půjčku od FO, ale úročím ji úrokem, který byl stanoven při podpisu smlouvy o půjčce, avšak musím dávat pozor zda úrok z půjčky je daňový nebo nedaňový.
Úroky bych tam dala, zadarmo ani kuře nehrabe ... :)
Nepřeme se přeci o to, zda zákon umožňuje, či nikoli. Ale je třeba zkoumat souvislé důsledky. V našem daňovém prostředí skutečně nemůžete mít nic zdarma. Stát chce mít vždy "své". Ať už jao daň z příjmu (musel by danit ten, kdo inkasuje úrok), pokud svou daň stát nedostane touto cestou, musí ji ve formě daně darovací zaplatit ten, který z této transakce profituje.
tak mi to nedalo, kontaktoval jsem kamoša daň. poradce a ten mi vysvětlil, že pokud půjčí firmě její společník, tak nic, ale pokud to bude úplně cizí nespojená osoba, tak skutečně jde o povinnost podat daňové přiznání na výši úroku, který je obvyklý a daň odvést. Hluboce smekám před Vašími znalostmi a odvoláváím, co jsem odvolal, ne - napsal. Ještě že se do daní nepletu, asi by mi šíblo.
OT: Re: Půjčka - pro Páju
Pájo, to i my odborníci máme z daní zamotanou hlavu :-)).
A když se nám do toho zaplete právo, tak občas taky nevíme, která bije.
Jen kdyby to klienti občas chápali, že je třeba mít nejen daňaře, ale i právníka.
Jak často slyšíme - to nám peníze nevydělává ....
Tady bych jednoznačně ještě nejprve zkoumala podmínky §196a ObchZ, zda je nutné podle něj postupovat.
Pokud ovšem chcete firmě vypomoci, můžete to udělat také dobrovolným příspěvkem akcionáře do vlastního kapitálu mimo základní kapitál.
Dle komentáře prof. J. Dědiče k OZ je to možné, i když tato otázka není přímo upravena v OZ.
Ale to je již věc na právní a daňové posouzení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.