Re: Zjednodušený daňový doklad - faktura
Dobrý den, připojím se k diskuzi.
Máme asi stejný případ, kdy máme několik dokladů měsíčně od jednoho dodavatele (za nákup písku), platíme hotově a doklad se nazývá FAKTURA ZA HOTOVÉ - DAŇOVÝ DOKLAD. Na dokladu není z našich iniciálů uvedeno vůbec nic a odmítají cokoliv dopisovat či vepisovat. Je tam uvedeno jejich DIČ, sazba daně, vyčíslená daň i základ. Jsou to částky vždy do 10.000,- Kč. Můžeme je tedy taky považovat za zjednodučené doklady? Děkuji.
Dejte si do místa odběratele razíto firmy a pokud nemáte v razítku IČ a DIČ, dopište si to na doklad. Podstatné je, aby v o k a m ž i k u ú č t o v á n í o daňovém dokladu měl všechny náležitosti.
Dělám to tak běžně. Když dostanete daňový paragon, taky si příslušné náležitosti musíte doplnit sami ...
Razítko si dáme, to ano, ale na semináři nám přednášející říkala, že by to razítko mělo být i na kopii u dodavatele. Což není a tím pádem nesplňuje doklad náležitosti daňového dokladu. Jde mi o to jestli doklad s nadpisem Faktura za hotové - daňový doklad můžu zaúčtovat jako zjednodušený daňový doklad.
Dle mého mínění myslím, že můžete, pokud splňuje podmínky zjednodušeného daňového dokladu. Vždyť přeci když dostanete doklad s nápisem PARAGON, a je na něm vypsaný základ daně, výše daně, sazba daně a ostatní, považujete ho za zjednodušený daňový doklad. Nebo se mýlím? V žádném zákoně nemáte, jak se doklady musí jmenovat.
Taky si myslím, že dodatečná úprava dokladu je nesmysl, zvlášť, když obě verze (u dodavatele i odběratele) musí být stejné... No a pokud tedy platí (jako že asi jo), že nezáleží na tom, jak se doklad jmenuje, ale jaké obsahuje náležitosti, pak nevidím jediný důvod dopisovat na zjednodušený doklad svoje iniciále...
Nám bylo sděleno na školení, že je třeba uvést i na takovéto doklady své údaje. Má se tím předejít tomu, že by se s doklady manipulovalo a uváděly se ve více účetnictvích. Ale pokud se chcete držet jen zákona o DPH, pak skutečně nejsou údaje příjemce plnění náležitostí zjednodušeného DD ....
No ale já mám takový pocit, že pokud mám zjednodušený doklad, tak se DPH počítá shora z celkové částky. V tu chvíli, kdy na doklad dopíšu svoji firmu, vč. IČO a DIČ, tak by z toho mohl být běžný doklad, kde se počítá DPH ze základu... Nemohou v tom být pak nejasnosti?
Zákon uvádí náležitosti dokladu, které musí obsahovat. Jsou-li tam údaje navíc, není to na závadu. Navíc bude zřejmé, že údaje své firmy jste si tam dali sami (pro jistotu). Já si je dávám na zadní stranu dokladu. Některé paragony na to mají vzadu okénko...
Můžete to vzít jen jako doporučení, nemusíte si ty údaje na doklady psát, máte-li z toho obavy...
Já si myslím, že když je na zjednodušeném daň. dokladu vyčísleno DPH, není potřeba přepočítávát koeficientem. Do svého učetnictví naúčtuji to, co mám na dokladu. Pokud mám na dokladu jen celkovou částku a sazbu DPH, pak dopočítám koeficientem.
V zákoně to samozřejmě takto přímo napsáno není (co taky čekat od našich zákonodárců).
Nicméně jedná se o §28 odst. 4, kde je napsáno, co "musí" obsahovat ZDD. Co se týče částky, tak je tam jen (f) sazba DPH a (g) celková částka. Pokud je tam DPH a základ DPH vyčíslen, tak je to jen věc navíc, která tam být nemusí. Pro výpočet DPH na straně odběratele je tedy rozhodná pouze celková částka a sazba DPH.
V případě, kdy známe pouze sazbu a celkovou částku, jiná možnost, než výpočtem shora pomocí koefecientu, nelze použít. Tudíž počítat podle §37 odst. 2
==>V zákoně to samozřejmě takto přímo napsáno není (co>taky čekat od našich zákonodárců).==
§26/5 ZDPH =
Za správnost vypočtené výše daně pro účely odpočtu daně ze zjednodušeného daňového dokladu a daňového dokladu při hromadné přepravě osob odpovídá plátce, pro něhož se zdanitelné plnění uskutečňuje, i když je na těchto dokladech výše daně uvedena plátcem uskutečňujícím zdanitelné plnění nebo osobou podle odstavce 3. Daň se vypočte podle § 37. Za správnost údajů, které musí být doplněny na daňovém dokladu podle § 31, 32 a 35, odpovídá osoba, která je povinna tyto údaje na daňovém dokladu uvést.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.