Re: Návrat před ukončením RD
I toto vysvětlují - viz: "Vaším argumentem nemůže být skutečnost, že PP byl sjednán s jiným zam-cem právě na dobu předpokládaných 3 let čerpání RD.Měl být sjednán PP na dobu určitou, a to na dobu čerpání RD. Tím by i dřívějším návratem původní zam-kyně skončil nový PP". To chápu, taky nepíši na dobu zástupu konkrétní datum nebo roky, ale jde mi o to, zda zam-tel musí vyhovět.
Re: Návrat před ukončením RD - VH SOS!
kterou o čerpání RD původně
>>>>>>>požádal.
>>>>>>>Zam-tel je povinen takové rozhodnutí zam-ce
>>>>>>>respektovat a
>>>>>>>přidělit mu sjednanou práci". V uvedeném případě
>>>>>>>zam-nec požádal o čerpání RD v délce 3 let a chce se
>>>>>>>vrátit
>>>>>>>dřív.
>>>>>>>
>>>>>>>Já jsem doposud žila v domnění, že pokud požádá
>>>>>>>zam-nec např. o 2 roky a pak prodlouží do 3 let, je
>>>>>>>zam-tel
>>>>>>>povinen do 3 let vyhovět, ale v případě opačném,
>>>>>>>shora
>>>>>>>uvedeném, kdy se chce zam-nec vrátit dřív než původně
>>>>>>>požádal, se musí se zam-telem dohodnout, t.zn. že
>>>>>>>zam-tel není povinen vyhovět. Můžu prosím znát Vaše
>>>>>>>názory? Děkuji
>>>>>>Jsem stejně přesvědčen jako vy, že zaměstnavatel
>>>>>>nemusí s dřívějším nástupem souhlasit.
>>>>>Já také.
>>>>
>>>>I já.
>>>
>>>I já, vždyť na základě žádosti o RD do určitého data
>>>mohl zaměstnavatel přijmout jiného človíčka na zástup
>>>za RD. A teď jako bude mít na jedno místo dva
>>>zaměstnance?
>>I toto vysvětlují - viz: "Vaším argumentem nemůže být
>>skutečnost, že PP byl sjednán s jiným zam-cem právě
>>na
>>dobu předpokládaných 3 let čerpání RD.Měl být sjednán
>>PP na dobu určitou, a to na dobu čerpání RD. Tím by i
>>dřívějším návratem původní zam-kyně skončil nový PP".
>>To chápu, taky nepíši na dobu zástupu konkrétní datum
>>nebo roky, ale jde mi o to, zda zam-tel musí vyhovět.
>taky zírám, nemůžete sem dát celý ten článek a taky
>autora? To bychom měli nějak kvalifikovaně dotáhnout.
>Zkusíme vyvolat expertku VH
Ono asi záleží na tom, kdo článek vyplodí viz:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/pracovni-pravo/predcasny-navrat-z-rodicovske-dovolene/1000873/59777/
http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/casopis-narodni-pojisteni-c-7-2005-clanek-2.htm
http://pracovnipravo.iure.org/home/narok-na-odstupne
chtělo by to případně nějaký judikát
Žena nebo muž se však z rodičovské dovolené nemůže vrátit na pracoviště dříve, než po uplynutí tří let věku dítěte. Výjimka je pouze pro případ, že by předčasný návrat se zaměstnavatelem byl dohodnut nebo že by se dítě narodilo mrtvé.Autor článku pracuje na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde se zabývá pracovním právem.
no já si tedy myslím, že ani není judikát třeba, protože tuto povinnost zaměstnavateli by musel uložit zákon, jako ostaně všechny povinnosti občanům dle ústavy a Listiny, protože ale tuto povinnost neukládá, nelze si spravedlivě po zam-teli požadovat. Názory a výklady jednotlivých odborníků však to znáte, co odborník, to jiný názor. Bohužel v naší praxi je už tak těmi odbornými názory zahnojeno, že někdy je problém se dopátrat nějakého rozumného závěru.
Judikát kde nic, tu nic... Zmíněný text byl zřejmě převzat z následujícího:
Stanovisko Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání - Petr Bukovjan, Bořivoj Šubrt; 20.11.2009
...
* Jako poslední výkladovou otázku probíralo Kolegium problém, na který se v praxi nahlíží dvěma rozdílnými pohledy. Jde o situaci, kdy zaměstnankyně či zaměstnanec (dále jen „zaměstnanec“) požádá svého zaměstnavatele v souladu s ustanovením § 196 ZP o čerpání rodičovské dovolené v určitém rozsahu (maximálně do 3 let věku dítěte) a z této překážky v práci se pak hodlá vrátit dříve, než tato doba uplyne.
* Většina členů Kolegia se přiklonila k závěru, že čerpání rodičovské dovolené je právem a nikoli povinností zaměstnance v jím původně požadovaném rozsahu a že tedy zaměstnavatel není oprávněn na takovém zaměstnanci vyžadovat (nutit ho), aby překážka v práci trvala přesně po tu dobu, o kterou požádal. Argumentem přitom nemůže být zaměstnavateli ani fakt, že s jiným zaměstnancem sjednal na dobu trvání této překážky v práci pracovní poměr na dobu určitou, protože jde o pracovněprávní vztah, v němž musí zastupující zaměstnanec počítat s tím, že jakmile nastane příslušná právní skutečnost, jeho pracovní poměr uplynutím doby skončí.
Stanovisko
Zaměstnanec má právo vrátit se z rodičovské dovolené do zaměstnání i dříve, než uplynula doba, na kterou o čerpání rodičovské dovolené původně požádal. Pokud se tak rozhodne, je zaměstnavatel povinen takové rozhodnutí zaměstnance respektovat a začít mu přidělovat sjednanou práci na sjednaném místě výkonu práce. Této povinnosti se zaměstnavatel nemůže vyhnout ani tím, že po dohodě se zaměstnancem jeho dřívější návrat z rodičovské dovolené vyloučí, protože zaměstnanec by se tím předem vzdal svého práva, což by činilo uvedenou dohodu neplatnou ve smyslu ustanovení § 19 odst. 1 ZP.
I ve vztahu k právu zaměstnance vrátit se z rodičovské dovolené platí jedna ze základních zásad pracovněprávních vztahů, totiž že výkon práva vyplývajícího z pracovněprávních předpisů nesmí bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiného účastníka pracovněprávního vztahu a nesmí být v rozporu s dobrými mravy (viz ustanovení § 14 odst. 1 ZP). Tak by bylo možné v konkrétním případě výjimečně posoudit opakované nástupy zaměstnance na rodičovskou dovolenou a návraty z ní, jestliže by účelem sledovaným zaměstnancem nebylo primárně vykonat své právo, ale poškodit zaměstnavatele.
Tak já se pokusím:
1. Než jsem včera opouštěla PC, dotaz jsem zaregistrovala, hledala jsem i nějaký "judikát", ale nic jsem nenašla (i když bych matně připustila, že někdy v minulosti bylo rozhodnuto, že zaměstnavatel vyhovět dřívějšímu návratu nemusí).
2. Podle mého vždy záleží na okolnostech:
a) Pokud zaměstnavatel pod dojmem žádosti do 3 let určitým způsobem jedná, tzn. přijme náhradu (byť trvání PP omezí konkrétním datem, nikoliv návratem paní XY z RD), najme agenturního zaměstnance, práci dočasně přeorganizuje, pracovní pozici na dobu určitou zruší apod.), trvala bych na tom, že dřívějšímu návratu vyhovět nemusí. Vycházím z toho, že z definice závislé práce vyplývá nadřazenost zaměstnavatele vůči zaměstnanci (byť je právem zaměstnankyně RD čerpat, ale nesmí tak činit na úkor zaměstnavatele), zaměstnavatel je ten, kdo výkon práce organizuje a tudíž nese za výkon práce náklady. O tuto kompetenci by se zaměstnavatel neměl nikdy nechat připravit, ani konkrétním zaměstnancem, ani odborovou organizací apod.
b) Jiná by byla situace, pokud by zaměstnankyně žádala o dřívější návrat a zaměstnavatel by současně poptával o uchazeči na její místo (inzerce, hlášení volného místa na úřadu práce apod.), tzn. vše by svědčilo tomu, že zaměstnance na danou pracovní pozici potřebuje. V takovém případě bych zaměstnankyni na dřívější návrat dala naději a nebála bych se, že se ho nedomůže.
c) RD je překážka v práci jako každá jiná, takže pokud odpadne účel, k němuž toto pracovní volno směřuje, přiklonila bych k tomu, že by zaměstnavatel měl dřívějšímu návratu vyhovět. Jednalo by se o úmrtí dítěte, svěření do náhradní péče apod.
Dřívější návrat z RD tak podle mého nevyřešíme my tady, bylo poskytnuto málo informací a stejně by záleželo na názoru toho, kdo by případný spor rozhodoval. Rozhodnutí, které mám v hlavě někde zasunuté, budu hledat a pokud ho najdu, ozvu se. Hezký den. VH
Více info bohužel nemáme, byla to otázka a citovaná odpověď v Průvodci. Kdysi jsem si zkopírovala jisté stanovisko k tomuto problému, kde se píše: Toto stanovisko (dohodu o dřívějším návratu) podporuje i část soudní judikatury, podle níž zam-tel není povinen žádosti o dřívější nástup vyhovět. Takže někde něco existuje, ale víc nevím.
>>odpadne účel, k němuž toto pracovní volno směřuje,
>>přiklonila bych k tomu, že by zaměstnavatel měl
>>dřívějšímu návratu vyhovět. Jednalo by se o úmrtí
>>dítěte,
>>svěření do náhradní péče apod.
>>Dřívější návrat z RD tak podle mého nevyřešíme my
>>tady, bylo poskytnuto málo informací a stejně by
>>záleželo
>>na názoru toho, kdo by případný spor rozhodoval.
>>Rozhodnutí, které mám v hlavě někde zasunuté, budu
>>hledat a
>>pokud ho najdu, ozvu se. Hezký den. VH
>roněž děkuji a přejí úspěšné pátrání v závitech.
>Díky moc za názor.
Re: Návrat před ukončením RD
Snad se to týká toho, co tu probíráte:
někde tady v archivu jsem našla jednou, že pokud v žádosti o RD uvede "do tří let věku dítěte tj. dejme tomu 30.6.2011" se nemůže vrátit dřív nebo s tím zaměstnavatel nemusí souhlasit.
Pokud napíše jen " do tří let věku dítěte " pak se může vrátit dřív, a zaměstnavatel musí souhlasit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.