Re: Daňový doklad
Není - jen panika a nevědomost.
Doklad se může jmenovat jakkokoli, jen musí mít náležitosti. U "dobropisu" náležitosti snad ani neřešte (pokud ho nevystavujete ), buďte ráda, že máte něco v ruce, protože povinnost odvést DPH máte na základě skutečnosti nikoli dokladu.
Tyto nové názvy vyplívají z novely zánona o DPH.
>>Chtěla bych se zeptat, na základě čeho, se má
>>DOBROPIS
>>nyní nazývat "Opravný daňový doklad" a ne "dobropis".
>>Stejně tak u daňového dokladu jsem nikde nenašla, že
>>by se doklad MĚL/NEMĚL nazývat FAKTURA. Myslím, že
>>pokud splňuje náležitosti daného dokladu, tak je
>>úplně
>>jedno, jak se nazývá. Doklad z ciziny se taky nebude
>>nazývat právě "OPRAVNÝ DAŇOVÝ DOKLAD" nebo "FAKTURA".
>>Nebo
>>se mýlím? Je nějaký paragraf, který určuje jediný
>>správný název dokladu? Díky
>Není - jen panika a nevědomost.
>Doklad se může jmenovat jakkokoli, jen musí mít
>náležitosti. U "dobropisu" náležitosti snad ani neřešte
>(pokud ho nevystavujete ), buďte ráda, že máte něco v
>ruce, protože povinnost odvést DPH máte na základě
>skutečnosti nikoli dokladu.
>Tyto nové názvy vyplívají z novely zánona o DPH.
V jakém paragrafu je uvedeno, že doklad má mít název právě "Opravný daňový doklad"? Já našla jen paragraf s náležitostmi, kde není uvedeno, jaký má mít doklad název.
>
>>>Chtěla bych se zeptat, na základě čeho, se má
>>>DOBROPIS
>>>nyní nazývat "Opravný daňový doklad" a ne "dobropis".
>>>Stejně tak u daňového dokladu jsem nikde nenašla, že
>>>by se doklad MĚL/NEMĚL nazývat FAKTURA. Myslím, že
>>>pokud splňuje náležitosti daného dokladu, tak je
>>>úplně
>>>jedno, jak se nazývá. Doklad z ciziny se taky nebude
>>>nazývat právě "OPRAVNÝ DAŇOVÝ DOKLAD" nebo "FAKTURA".
>>>Nebo
>>>se mýlím? Je nějaký paragraf, který určuje jediný
>>>správný název dokladu? Díky
>>Není - jen panika a nevědomost.
>>Doklad se může jmenovat jakkokoli, jen musí mít
>>náležitosti. U "dobropisu" náležitosti snad ani
>>neřešte
>>(pokud ho nevystavujete ), buďte ráda, že máte něco v
>>ruce, protože povinnost odvést DPH máte na základě
>>skutečnosti nikoli dokladu.
Pokud bude doklad obsahovat náležitosti podle zákona, tak ho přece nemůže FÚ vyřadit, že má "nějaký" název - to by musel vyřadit i doklady, které jsou nazývány FAKTURA, ne?.... Jaký název bude mít DOBROPIS ze zahraničí???? Ať mi FÚ sdělí paragraf, podle kterého se NESMÍ nazývat dobropis a MUSÍ se nazvat "Opravný DD" - po tom se pořád pídím...
Už se někdy stalo, že vyhodili Vaši povinnost vůči FU ?Vy DPH musíte odvést i bez dokladu.
"§ 74 Oprava odpočtu daně
(1) Je-li provedena oprava základu daně a výše daně podle § 42, která má za následek snížení uplatněného odpočtu daně, je plátce, pro něhož se uskutečnilo plnění, povinen provést opravu odpočtu daně. Opravu plátce provede za zdaňovací období, ve kterém se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik povinnosti ji provést"
BJ -ještě jste mohla dopsat tu další větu -" Opravu odpočtu daně plátce prokazuje opravným daňovým dokladem nebo jiným dokladem souvisejícím s opravou, popřípadě jiným způsobem."
Takže by to § 74 jistil? Já děkuju, nebudu zbytečně dráždit "dodavatele dobropisů". Hezký den!
Nemám v tom ještě moc jasno, ale v těchto případech se bude muset dělat dodatečné DP? - odvést dřív než přišel dobropis (jelikož UZP nastalo zjištěním skutečností) a to musí být uvedeno v tom dobropise? Něco jsem o tom četla, ale není mi to jasný, pokud možno, prosím ještě o vysvětlení, díky moc
Zkusím jednoduché příklady.
1/Vrácení vadné dodávky, třeba po třech měsících.
Oprava dle §42, já opravuji v době, kdy mi dodavatel řekl, ano je to vadné vyměníme. Dodavatel si smít opravit, až mu já potvrdím "DBP".
Bez dodatečného
2/Objednala jsem 10 ks, dodavatel fakturoval 15.
Oprava dle § 43.
Zde si smím uplatnit jen z dodaného, pokud bych si uplatnila celé, tak se vracím do období dodatečným co nejdříve. Dodavatel dodatečný až po obdržedí "DBP".
Ne úplně. Záleží na důvodu opravy.
1/ Pokud se bude opravovat proto, že je zboží nekvalitní, velké, mále, již ho nechci.....Tak opravuji v období řešení reklamace.
Původní faktura za 4/11, dnes v 18.5 zjistím, že něco nefunguje a vrátím. Dodavatel mě 25.5. řekne ano uznávám a vrátím peníze. Vystaví opravný doklad, který mě přijde 10.6. Já potvrdím dobropis, zaúčtujiho do 5/11, můj dodavatel až v 6/11. Nikdo nedělá dodatečné.
2/Bylo špatně vyfakturováno. Dostala jsem 9 ks a vyfakturováno bylo 10. Mám nárok na odpočet jen z 9 a pokud to nezjistím a uplatním z celé faktury mám smůlu. Až se na to někdy přijde, tak se musím vrátit do období, kdy jsem si neoprávněně uplatnila dodatečným.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.