Re: Prosím mzdové !!!
Podle zákona o zaměstnanosti se ale podpora krátí v případě, kdy zaměstnananec "bez vážného důvodu" ukončil PP sám, nebo na základě dohody se zaměstnavatelem. V našem případě ale jde o vážné důvody - § 52 písm. c) Zákona 262/2006 Sb., zákoníku
práce. Myslím, že pracovnice ÚP postupuje chybně. Máte někdo obdobnou zkušenost?
V minulých diskuzích jsem našla, že v případě
>>>dohody o rozvázání PP z důvodu nadbytečnosti § 52
>>>písm. c) se podpora v nezaměstnanosti nekrátí -
>>>nenašla
>>>jsem to ale nikde v zákonech a ani v zákoníku práce
>>>není
>>>zmínka o dohodě dle § 52 písm. c). Jak máme
>>>postupovat, aby na tom zaměstnankyně netratila?
>>>
>>>IVJ
>>Úřednice z ÚP má pravdu, buďto Dohoda o rozvázání PP
>>nebo Rozvázání PP výpovědí - ZP § 48 - 73.
>
>Podle zákona o zaměstnanosti se ale podpora krátí v
>případě, kdy zaměstnananec "bez vážného důvodu" ukončil
>PP sám, nebo na základě dohody se zaměstnavatelem. V
>našem případě ale jde o vážné důvody - § 52 písm. c)
>Zákona 262/2006 Sb., zákoníku
>práce. Myslím, že pracovnice ÚP postupuje chybně. Máte
>někdo obdobnou zkušenost?
>
důvody uvedené v § 52 písm. c) nejsou pro úřad práce vážnými důvody:
vážné důvod spočívají v :
1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
2. nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost)3a), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
3. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
4. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
5. okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce,
6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s úřadem práce při zprostředkování zaměstnání, nebo
7.jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele,
Já myslím, že jde hlavně o toto: pokud jste se dohodli na ukončení poměru a sepsali dohodu s tím, že náleží odstupné, pak ta dohoda musí být z důvodu, uvedených v § 52 a - c (ve Vašem případě c - nadbytečnost). Protože kdyby ukončení nebylo z důvodu nadbytečnosti, nenáleželo by jí odstupné.
Takže když se dohodnete na skončení z důvodu nadbytečnost, náleží odstupné a podpora se nekrátí (ale vyplácí se až po uplynutí těch měsíců, za kolik dostala odstupné).
Pokud byste se dohodli bez toho, že je to z důvodu nadbytečnosti, tak ale aby ÚP mohl rozhodnout, že se podpora nekrátí, musela by ta dohoda být z vážných důvodů (např. péče o dítě do 4 let). Ale v tomto případě by odstupné nenáleželo. Jenže Vy v té dohodě nemáte ani to, že je z důvodu nadbytečnosti, ani to, že je to kvůli péči o dítě. Měli byste tam uvést, že je z důvodu nadbytečnosti, protože z tohoto důvodu jí náleží odstupné, které jí vyplácíte.
My tam ale máme, že je z důvodu nadbytečnosti. Přesná formulace důvodu rozvázání PP dohodou je : Důvodem rozvázání pracovního poměru je nadbytečnost dle § 52 písm. c) Zákona 262/2006 Sb., zákoníku práce. Zaměstnanci přísluší dle §67 Zákona 262/2006 Sb., zákoníku práce odstupné ve výši 5-ti násobku průmerné mzdy.
Takže by podpora neměla být krácena ne?
Já se obávám, že takhle jednoduché to není.
Nadbytečnost není vážným důvodem pro nekrácení podpory. A podle mne nemohou být v dohodě uvedeny důvody dva a to jak nadbytečnost, tak péče o dítě.
Buď je to dohoda s nadbytečností - náleží odstupné a krátí se podpora a nebo je tam péše o dítě - nenáleží odstupné a nekrátí se podpora. Je to podle mne stejné, jako při výpovědi. Výpověď dá zaměstnavatel z nadbytečnosti - nárok na odstupné a nekrácená podpora nebo výpověď dá zaměstnanec z důvodů péče o dítě - nenáleží odstupné, ale podpora se nekrátí.
Správně to mělo být tak, že po skončení RD měl zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost (zaměstnanec mohl požádat o dva měsíce neplaceného volna) a potom by byl nárok na odstupné a nekrácenou podporu.
a jsme u problému, který se tu nedávno prezentoval opakovaně- nadbytečnost při uzavření dohody není dle zák. o zaměstnanosti vážným důvodem, ale kdosi tu tvrdil, že podle jakéhosi výkladu MPSV budou ÚP zohledňovat a uznávat nadbytečnost jako vážný důvod, já měl už dvě zkušenosti, že tomu tak není, houby s octem, každý ÚP si to posuzuje jak uzná za vhodné.
Pájo, já si myslím, že není kámen úrazu v nadbytečnosti, ale v rozdílu mezi výpovědí a dohodou. Pokud je výpověď z nadbytečnosti, je to podpora nekrácená. Pokud je dohoda z nadbytečnosti je krácená. Ale podle mne je to vcelku logické. Nemůže být vždy za všech okolností nárok na všechno.
Péče o dítě v dohodě nebyla zmíněna. Důvodem rozvázání PP je pouze nadbytečnost dle zmíněného paragrafu. Pokud by zaměstnavatel dal výpověď, pak by klasicky běžela výpovědní lhůta - zaměstnankyně by buď musela na 2 měsíce nastoupit nebo pokud pro ní zaměstnavatel nemá práci, tak by jí musel vyplaácet náhradu ve výši 100% za překážku na straně zaměstnavatele. V našem případě práci nemáme, takže bylo jednodušší se zaměstnakyní dohodnout na skončení z důvodu nadbytečnosti a vyplatit jí odstupné za 5 měsíců. Je to pro obě strany výhodnější, protože z náhrady by se odvádělo ZP a SP. Myslím, že ve finále je úplně jedno, jestli zaměstnavatel dá výpověď pro nadbytečnost nebo jestli se dohodnou. Místo bylo zrušeno, nadbytečnost trvá, takže by zaměstnankyně stejně dostala výpověď.
Dle právního výkladu je ale pojem "vážný důvod" dost volný a záleží na rozhodnutí řadového pracovníka. Pokud s tím uchazeč o zaměstnání nesouhlasí, nezbývá mu než se obrátit na soud. Dle mého úsudku je úplně jedno, zda zaměstnanec dostal výpověď pro nadbytečnost nebo podepsal dohodu. Je zkrátka nadbytečný (na tom nikdo nic nezmění - jeho pozice byla zrušena) a pokud se se zaměstnavatelem nedohodne, tak stejně dostane výpověď.
tak o co Vám vlastně jde? Chtěla jste poradit,aby zam-kyně nebyla škodná,protože jyste sepsali dohodu, dostala jste více kvalifikovaných odpovědí a nakonec nás tady školíte? Proč? Pojem Vážný důvod není vůbec volný, je přesně specifikován v § 5 c) zák. o zaměstnanosti včetně novelizovaného znění, takže si ho alespoň přečtěte.
Právě jsem mluvila s pracovnicí MPSV, abych zjistila, kde je pravda (třeba se to někomu bude v budoucnu hodit) - tak v tomto případě prý není co krátit, neboť pokud zaměstnankyně vůbec nenastoupila podpora se jí nevypočítává z její mzdy ale z průměrné mzdy v mezinárodním hospodářství - takže částky podpory jsou fixní - krácení nepřipadá v úvahu. Rovněž mi paní sdělila, že dohoda pro nadbytečnost dle § 52 c) zákoníku práce je možná, aniž by zaměstnanci, který měl příjem, byla podpora krácena. Máme se obrátit na nadřízené řadové pracovnice ÚP potažmo na MPSV, neboť se jedná o chybný postup.
No a já jsem právě mluvila s krajským právním oddělením ÚP v Brně a bylo mi řečeno, že žádný pokyn z MPSV není a že v podstatě je na ÚP, jak bude postupovat, zda to podřadí pod vážné důvody nebo zda bude trvat striktně na tom, že v případě dohody se podpora krátí. Takže může dojít i k situaci, kdy podporu odsunou (kvůli odstupnému, a to i když nebylo vyplaceno!) a navíc zkrátí (z důvodu ukončení dohodou). Radí odvolat se a v odvolání uvést žádost o podřazení důvodu dle § 52 a - c pod vážné důvody.
V kraji Jihomoravském by se to ale prý stát nemělo, ÚP ve stejném kraji prý postupují stejně. Ovšem má informace, že v jiných krajích ano. No není to b....l?
Nejprve uvedu na pravou míru svoji první odpověď, já jsem totiž přehlédla, že hned na začátku píšete, že dohoda byla z důvodu nadbytečnosti, že to tam máte uvedené. Taky se mně zdá divný požadavek úřednice vypustit slovo "dohoda", asi nezná zákoník práce. Kdyby se to stalo ještě někomu jinému, komu by podporu fakt krátili, tak se odvolat a požádat o podřazení pod § 5/c/6 - důvody hodné zvláštního zřetele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.