Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Hranice pozemku od petr1 - Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti? Taky by mě to...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2011 8:21

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Taky by mě to zajímalo, na koho se obrátit !?

  • 31. 5. 2011 9:54

    it (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Já bych se obrátila na úřad, který vydává stavební povolení.
    Určitě na tomto musí být určeno umístění stavby na stavební
    parcele souseda. Moc pochybuji, že by mu povolili stavět až
    na samé hranici pozemku. Myslím, že minimální vzdálenost
    byla alespoň 60 cm a pokud toto nemohlo být splněno, nemohl
    být pozemek prodán jako stavební parcela. Pokud toto vše
    porušil, může mu být nařízeno odstranění stavby.

  • 31. 5. 2011 10:54

    Kara (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Před stavbou jste ale určitě byli pozváni jako účastníci řízení a mohli jste se k tomu vyjádřit, ne?
    Jak je to s těmi 60 cm nevím, ale když chtěl soused stavět stodolu a před ní dlouhý přístavek, tak se nejprve přišel domluvit a pak jsme byli přizvaní k řízení. Nenamítali jsme nic, takže stodola i zeď přístavku jsou na úplné hranici. Střecha přístavku je protažená směrem nad náš pozemek asi 40 cm + rýna a svod okapu do naší nádrže na dešťovku. Tak jsme se dohodli, protože jsme chtěli vodu z té strany jeho střechy, která je skloněná k nám a on to řešení přivítal. Stodola zase stojí štítem k našemu dvoru a máme na ní připevněné vysoké vedení vinné révy a porůstá přísavníkem - i tak jsme se dohodli. Mám ráda přátelské sousedské vztahy.
    Na stavbu musí být povolení ze stavebního úřadu, ale na zateplování myslím stačí povolení z obecního úřadu (stavební komise), ale to nevím jistě.

  • 31. 5. 2011 11:11

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Je skvělé, že jste se tak domluvili. Je málo takových sousedů. Jen aby se nezměnil něktrý majitel, pak by to mohlo začít dělat problémy.

    Ono jsou nějaká pravidla, ale většinou to všechno závisí na dohodě mezi sousedy, úřady né vždycky poradí dobře a né vždycky to chtějí řešit, protože je to na dlouhé lokty, a když s některýma lidma nehne ani pár volů, tak pak jedině soud a pak je otázka, jestli do toho jít. Co kdo v jaké míře porušuje.

  • 31. 5. 2011 11:12

    pája

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    taky je možnost si pozvat geodeta, aby Vám tu hranici přesně zaměřil a pokud soused vlezl na Váš pozemek, tak budete mít úřední podklad pro jednání o: prodeji části Vaší parcely, nebo o nějaké kompenzaci, nebo o odstranění stavby, co já vím ještě....
    stejně skončíte na stavebním úřadě, případně u soudu

  • 31. 5. 2011 11:50

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Myslím si, že je problém hned na začátku, kdy se ostranil plot, aby to mohli zateplit. Tady vznikl problém, že si člověk hned neuvědomil, že se dům rozšíří, a že nastane problém. Zateplování je rozjeto, Odstraňovat to zateplení nebude a ořezávat taky ne. Pár centimetrů žádný úřad řešit nechce. Takže on to v klidu zateplí, a Vám nezbyde nic jiného než plot a přístřešek posunout. Pokud člověk udělá něco špatně hned na začátku, tak pak je to v háji. Jenomže to člověk bohužel zjistí, až je pozdě, až je něco postaveno.
    Teď vemte si kolik stojí geodet, pokud nebude soused s hranicí souhlasit, nechá si ji taky vyměřit a bude se to lišit, tak pokud se nedomluvíte tak půjdete k soudu. Teď otázka, kdo to vyhraje.
    Je to ale jen můj názor. Určitě se poptejte, kde můžete.

  • 31. 5. 2011 12:52

    pája

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    >Myslím si, že je problém hned na začátku, kdy se
    >ostranil plot, aby to mohli zateplit. Tady vznikl problém,
    >že si člověk hned neuvědomil, že se dům rozšíří, a že
    >nastane problém. Zateplování je rozjeto, Odstraňovat
    >to zateplení nebude a ořezávat taky ne. Pár centimetrů
    >žádný úřad řešit nechce. Takže on to v klidu zateplí,
    >a Vám nezbyde nic jiného než plot a přístřešek
    >posunout.

    co to je za pitomý bláboly? Existuje pořád obč. zákoník, vlastnické právo a další instituty, svědčící pro souč. vlastníka, aby se domohl svých práv. Nenechte se takovými blbostmi zviklat.
    Pokud člověk udělá něco špatně hned na začátku,
    >tak pak je to v háji. Jenomže to člověk bohužel zjistí,
    >až je pozdě, až je něco postaveno.
    >Teď vemte si kolik stojí geodet, pokud nebude soused s
    >hranicí souhlasit, nechá si ji taky vyměřit a bude se
    >to lišit, tak pokud se nedomluvíte tak půjdete k
    >soudu. Teď otázka, kdo to vyhraje.
    >Je to ale jen můj názor. Určitě se poptejte, kde
    >můžete.

  • 31. 5. 2011 12:56

    xy5

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    p. pájo, jste přesvědčený o tom, že v této republice platí zákony pro všechny občany stejně? Já o tom, bohužel, přesvědčena nejsem, protože každodenní praxe ukazuje, že kdo má peníze, tak pro něho nějaké zákony neplatí.

  • 31. 5. 2011 13:17

    pája

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    .jestli jsem nebo nejsem není podstatné, podstatné je, že odpovídající mele blbosti místo aby tazateli poradil nebo ho alespoň utvrdil v tom, že má svá práva a že existuje cesta, jak se jich domoci. Nemám rád paušalizování, jeden špatný příklad ještě není systém a to co píšete, vychází občas i z toho, že si oprávněný nechá líbit více, než je třeba a zalekne se např. toho, že druhá strana je schopná si vše zapaltit. Pokud si necháme s...t na hlavu od zbohatlíků,tak potom nebude jiné východisko, ale tento národ stále ješttě není jen pitomé stádo, které si nechá všechno líbit.

  • 31. 5. 2011 13:24

    ZuzyZ (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Hezký názor, ale každej nemá na ty prasárny žaludek, nervy, čas a peníze.

  • 31. 5. 2011 13:27

    xy5

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Kdyby se neodstraňoval plot hned v počátku, tak by nebylo zateplení domu a nemuseli by řešit co teď s tím, zda mu přenechá nebo prodá pár centimetrů pozemku nebo mu to bude pronajímat? .
    Záleží, jaké jinak mají sousedské vztahy. Pokud dobré, dá se ledacos řešit, pokud jsou "na kordy", pak to tak lehké nebude.
    Jen mi nejde do hlavy, jak mohli provádět zateplení baráku, když to bylo na samém kraji Vašeho pozemku - vždyť lešení a binec musel být i na Vašem pozemku. To jste strpěli?

  • 1. 6. 2011 7:16

    autor (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    ne, to jsme jim povolili.. museli jsme.. v rámci občanského zákoníku..

  • 31. 5. 2011 13:22

    ZuzyZ (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Souhlasím s Petrem1, má pravdu, dneska si pozvete geodeta, ten to zaměří takto, druhý takto a je problém. Pokud nemáte digitální katastrální mapu, tam může být rozdíl až 50 cm i více. Takže když bude mít lepšího geodeta, který má lepší známé na katastru, tak si budete plot posouvat třeba 50 cm k sobě. Je to děs. A jestli jsou tam původní mezní betonové sloupky, tak to je také jedno. To pája kecá blbosti

  • 1. 6. 2011 21:57

    Zeměměřič K. (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Tak zde musím reagovat. Vaše informace jsou mylné a zavádějící. Nejde o "lepšího geodeta" nebo nějaké známé na katastru. Jde o přesnost katastrální mapy, v které je váš pozemek (jako parcela) zakreslen. A to, že je mapa digitální vůbec nemusí znamenat (a v mnoha případech ani neznamená), že je zákres hranic přesnější, než v mapě papírové (tzv. analogové). V mnoha případech je totiž digitální mapa jen "překreslená" stará (papírová) mapa do počítače. Je tedy sice digitální, ale s o nic lepší přesností, než byla mapa původní. Pokud při vytyčování hranice geodet najde na vytyčované hranici nějakou původní stabilizaci (starý plot, mezníky, sloupky, zídka, ...) a to v odchylkách, daných zákonem a prováděcí vyhláškou, měl by je respektovat a vlastnickou hranici vyšetřit na původním, v terénu zřejmém průběhu. Pokud Vás tato problematika (poměrně obsáhlá a pro laika komplikovaná) zajímá, napište mi a já Vám rád odpovím na cokoliv, co Vás bude zajímat.

  • 31. 5. 2011 13:23

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    a většinou mají i prořízlejší pusu a pevnější nervy a všechno si ve svůj prospěch obkecaj.

    však ať pan pochodí po úřadech a pozjišťuje si, co se dá všechno dělat či nedělat. Já mu v tom nebráním. Však jsem psal, že je to jen můj názor a ať si to pozjišťuje.Dnes je to 5 cm, za týden to může být dalších 30cm. Zajímalo by mě, co mu na úřadech poradí.

  • 31. 5. 2011 13:25

    Kara (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Myslím, že problém vznikl hned na začátku, když stavěl na úplné hranici a neuvědomili jste si, že se taky může jednou zateplovat a tím se dům trochu rozšíří. Proč vy byste měli přístřešek pro slepice posunovat? Vždyť ten stojí na Vašem pozemku. Já bych mu řekla, že sice jeho dům kousíček přesahuje na můj pozemek, ale že v rámci dobrých sousedských vztahů to tak necháme a můj plot, jako hranici mezi mým a jeho pozemkem připevníme až za jeho dům a půjde po hranici, po které šel i předtím. Přes jeho dům bych plot nedávala, přece nebudete dávat plot těsně podél zdi.
    Pokud by mělo dojít k novému vyměřování hranice, tak geodet nemůže vyměřit jinou, než jaká skutečně je zapsána v katastru.

  • 31. 5. 2011 13:31

    ZuzyZ (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Měli jsme 3 různé geodety a tolerance je až 20 cm. Pokud je to zaměřeno digitálně. Nikdo nebude řešit, jaký mají sousedi plot, jestli mají podezdívku a pokud dá soused souhlas ke stavbě na hranici, tak chci vidět úředníka na stav.úř., když pán přijde na katastr, že mu 5 cm přesahuje soused na pozemek.

  • 31. 5. 2011 13:44

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    ano, dělá se teď digitální přeměřování hranic. Pokud všichni v té obci budou souhlasit s "nově" vyměřenými hranicemi, tak je tam malá tolerance nějaké odchylky. Ale stačí, když s němi nebude někdo souhlasit, tak pak je ta tolerance odchylky v měření větší, myslím že buď 1,5 či 3 m. což je dost.

    Je dobré se na to určitě poptat na katstru.

    Napsal jsem to kostrbatě,ale Tak nějak to je.

  • 31. 5. 2011 13:45

    Kara (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Proto jsem psala, že bych z toho nedělala nějaké rozpory a plot bych prostě napojila až za jeho dům. Já myslím, že ten soused ví, že původně stavěl na hranici a že teď přesahuje. A já bych z toho přesahu nedělala vědu, fakt si neumím představit, že bych chtěla po sousedovi, aby ořezal izolaci proto, že mně pár cenťáků přesahuje do mé zahrady, sama sebe bych musela považovat za nesnášenlivého člověka.

  • 1. 6. 2011 7:24

    autor (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Nemáme dobré vztahy, už udělali dost neplechy.. např. se nám utrhlo kus půdy, když za plotem kopali bazén a současně svedli dřívější okap k nám.. pak promočená půda, vedle díra od bazénu,propadnutí kusu zahrady bylo nasnadě.. prasklé zasklení vstupu do sklepa, plýseň ve sklepě kvůli té rýně,která odváděla vodu přímo k nám.. stačilo!

    Byli jsme nuceni povolit vstup na pozemek, ale tolerovat posunutí plotu? Ani h...!
    Na takové kecy "bych se musela považovat za nesnášenlivého člověka" fakt nejsu zvědavý!!!

  • 1. 6. 2011 8:30

    xy5

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    tak to se zde asi nevyřeší a budete muset navštívit právníka, jaké jsou možnosti

  • 1. 6. 2011 9:31

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    našel jsem to asi správně, že ? Na základě tohoto § a odstavce 3 jste je museli pustit.
    §127 občanského zákoníku
    (3) Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

    nevím, jen přemýšlím, možná špatně, ale nešlo by to všechno svést na to, že Vám tím způsobili škodu a že požadujete náhradu ? Ikdyž získat od nich peníze bude těžší, než když oni získavali přístup na Váš pozemek.

  • 1. 6. 2011 15:11

    špaček (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    ano na základě zmíněného paragrafu.. nevím právě,zda to, že nám zabrali kus pozemku lze považovat za škodu.. tipl bych že ne..

    chtěl jsem se poptat,jestli náhodou někdo nemá stejnou zkušenost, dříve,než vysolím peníze za právníka..

    ale jiná cesta asi není :)

  • 1. 6. 2011 16:13

    Kara (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    A skutečně to nejde se nejprve zkusit dohodnout po dobrém na nějaké kompenzaci za to, že Vám pár cm přesahují do Vašeho pozemku? Zkusil jste to?

  • 1. 6. 2011 12:51

    Kara (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    No podívejte pane autore špačku, já jsem samozřejmě nevěděla, jaké jsou vaše vzájemné vztahy. Já jsem se na to dívala z mého hlediska a my máme se sousedy vztahy dobré a vycházíme si vstříc. Když neměl soused z druhé strany zakončenou rýnu a všechna voda cákala k nám pod zídku před schody do prádelny, stačilo klidně říct a dal to do pořádku. Stejně tak když se naše keře, vysazené původně v menší vzdálenosti od hranice moc rozkošatěly a lezly na jeho zahrádku, řekl nám to a my jsme je prostě z jeho strany zarovnali. Se svolením tohoto souseda jsme nemuseli zídku zalomit a v délce 2 m jsme mohli zabrat asi 30 cm z jeho pozemku. A my jsme zase povolili připevnění jeho pergoly na naši zídku z jeho strany. A takových situací bylo víc. Se sousedem zezadu jsme zase domluvení, že si přes jeho zahradu můžeme zkracovat cestu. Proto jsem napsala, že bych si tyto vztahy se sousedy rozhodně nechtěla rozházet požadavkem, aby ořezali zateplení. Ale i kdyby ty vztahy byly mizerné jako u vás, snažila bych se nezhoršovat. Zkuste se domluvit na nějaké kompenzaci. O posunutí plotu jsem nemluvila, jen jsem napsala, že bych ho napojila až za jeho dům - jeho stěna je přece zároveň jako Vaše zídka, ne? PS:Vidím, že jste z Moravy, stejně jako já :-)

  • 1. 6. 2011 21:48

    Zeměměřič K. (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    Dobrý den.
    Odstupy budov od sousedních budov, ale stejně tak od hranice pozemku, samozřejmě řeší stavební zákon (zák. č. 183/2006 Sb.), resp. jedna z jeho prováděcích vyhlášek č. 501/2006 Sb. Zde se v §25 mimo jiné dočtete, že vzdálenost mezi domy, mezi kterými je volný prostor, nemá být menší než 7 m a jejich vzdálenost od společných hranic pozemků menší než 2 m. Tento paragraf rovněž zavádí i další podmínky pro umisťování staveb, ale také umožňuje výjimečné (podle charakteru okolní zástavby) umístění rodinného domu, garáže aj. na hranici pozemku ale tak, aby žádná část stavby nepřesahovala na sousední pozemek a ve stěně nebyly stavební otvory (okna, větrání, ...).
    Pokud nespadáte do této výjimky, došlo pravděpodobně k pochybení již při výstavbě nové budovy u souseda, nicméně jak již zde někdo řekl, jako soused jste byl jistě účastníkem územního řízení (§85 stavebního zákona) a jako takový jste mohl (a měl) vznést námitky proti plánovanému umístění stavby.
    Pokud zateplení bylo prováděno až jako další, následná stavba (nikoliv v rámci stavby nového domu), bylo na ni potřeba jistě minimálně ohlášení (§104 stavebního zákona) či spíše stavební povolení a i zde jste měl být účastníkem stavebního řízení (§109 stavebního zákona).
    Ve všech případech jste měl být seznámen s výsledným vzhledem a polohou stavby na sousedním pozemku a měl jste právo vznést námitky např. proti umístění stavby. Pokud jste zde všude byl a nikde jste námitku nevznesl, pak jak se říká "pozdě bycha honiti". Pokud jste pozván nebyl, došlo k pochybení příslušného stavebního úřadu a můžete si jít stěžovat zde, případně na nadřízený orgán. V závěru se můžete domáhat buď odkoupení té části pozemku, na kterou sousedova stavba zasahuje nebo až odstranění stavby.

  • 2. 6. 2011 9:33

    pája

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    díky za velice fundované odborné vysvětlení problému, alespoň ti někteří "odborníci", kteří zde dedukovali a sdělovali jen své osobní zkušenosti pochopí, že vlastník má vždy určité šance se domoci svých práv a ne, že bude jen sedět a koukat.

  • 2. 6. 2011 10:48

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    nenapsal jsem, že nemá bojovat, a myslím si, že ostatní taky ne. Psal jsem, ať se poptá kde může. Jen jsme napsali své zkušenosti, což je v nadpise obsaženo. Jak si to pan přebere je jeho věc. Odborná odpověď je samozjemně vždycky nejlepší. Taky za ní děkuji.

    Jdu študovat stavební zákon a občanský zákoník.

    Navíc si myslím, že z odborné odpovědi vyplývá to, co jsem psal ze svých zkušeností na začátku, že nejlepší je bojovat hned na začátku. A pokud pochybil stavební úřad a nepřizval je k jednání, tak je to věc druhá a musí se bojovat nyní.

  • 2. 6. 2011 11:23

    Kara (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    >>díky za velice fundované odborné vysvětlení problému,
    >>alespoň ti někteří "odborníci", kteří zde dedukovali
    >>a
    >>sdělovali jen své osobní zkušenosti pochopí, že
    >>vlastník má vždy určité šance se domoci svých práv a
    >>ne, že
    >>bude jen sedět a koukat.
    >
    >nenapsal jsem, že nemá bojovat, a myslím si, že
    >ostatní taky ne. Psal jsem, ať se poptá kde může. Jen jsme
    >napsali své zkušenosti, což je v nadpise obsaženo. Jak
    >si to pan přebere je jeho věc. Odborná odpověď je
    >samozjemně vždycky nejlepší. Taky za ní děkuji.
    >
    >Jdu študovat stavební zákon a občanský zákoník.
    >
    >Navíc si myslím, že z odborné odpovědi vyplývá to, co
    >jsem psal ze svých zkušeností na začátku, že nejlepší
    >je bojovat hned na začátku. A pokud pochybil stavební
    >úřad a nepřizval je k jednání, tak je to věc druhá a
    >musí se bojovat nyní.

    Souhlasím s Petrem. Já bych jen zmírnila to slovo "bojovat" na "jednat". Protože se mně zdá, že pan Špaček chce skutečně se svým sousedem bojovat (požadavek ořezání izolace, protože pár cenťáků přečuhuje do mé zahrady, mně přijde opravdu jako konfliktní požadavek), což sousedským vztahům nesvědčí. Ptala jsem se ho, zda se byl se sousedem domluvit třeba na nějaké kompenzaci, neodpověděl. My jsme byli ke všem stavebním řízením jako sousedé úředně vždy přizváni.
    >

  • 2. 6. 2011 9:23

    petr1 (neregistrovaný)

    Re: nemáte nikdo nějaké zkušenosti?
    ono to fakt někdy nejde domluvit se po dobrém, ikdyž člověk navrhne rozumnou kompenzaci. Když řeším nějaký problém, taky se snažím prvně nějak dohodnout, ale nakonec skončím jako ten nejhorší na vesnici.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).