Re: Pořízení auta po 1.4.2011
>>>Dobrý den, firma pořídila automobil po 1.4.2011 na
>>>úvěr, Nárokujeme DPH - M1 v TP.Auto bude používat i
>>>k
>>>osobním účelům.
>>>Podle nového zákona musím u tohoto automobilu
>>>kvalifikovaně odhanout kolik projedeKM soukromě za
>>>rok.
>>>Vycházím tedy z roku 2010, a vyšlo mi, že bych měla
>>>krátit
>>>DPH o 5,7%
>>>
>>>Pořizovací cena automobilu na 042 mi musí zůstat
>>>stejná,
>>>částka, o kterou pokrátím DPH půjde do nákladů? a
>>>teď
>>>jsem zmatená? půjde do daňových nebo nedaňových?
>>>Bych to asi dala do nedaňových, co?:))))
>>>
>>>
>>>Děkuji moc za rady
>>>
>>>Blanka
>>>
>>
>>Ne.
>>DPH, o které budete krátit při pořízení, zahrnete do
>>vstupní ceny vozu a z této ceny také odepisujete.
>>Teprve další korekce DPH (na konci roku pořízení +
>>další
>>čtyři roky) podle skutečného soukromého využití
>>půjdou
>>do daňových nákladů případně výnosů.
>
>
>Vladimíre, děkuji moc, jdu to přežvýkat co to se mnou
>vlastně udělá???:)) musím si to zkusit.. abych to
>pochopila:)))
>
>Blanka
Vladímire, OK, DPH, ktkeré nenárokuji dám do vstupní ceny a odepisuji. Na konci roku se vejdu svým odhadem do limitu 10%.
nebudu dělat již nic?
Mate mě ve vaší odpovědi:
Teprve další korekce DPH (na konci roku pořízení +
>>další
>>čtyři roky)
co znamená .. na konci roku pořízení + další 4 roky?
děkuji moc,
Blanka
Z hlediska odpočtu DPH u auta, pokud se vejdete do 10% tak nic. Podobný výpočet skutečně budete provádět ještě 4 roky. Aby to ale nebylo příliš jednoduché, musíte na konci roku krátit i DPH u ostatních nákladů, ze kterých jste v průběhu roku DPH uplatnili (opravy, drobné zhodnocení, provozní náplně atd.). Předpokládám, že soukromé PHM vyúčtováváte včetně DPH průběžně.
Já se blbě ještě jednou zeptám:
DPH které mi vyšlo (viz. mých 5,7% z roku 2010)dám do vstupní ceny a odepisuji.. na konci roku předpokládám, že se vejdu do 10ti procent. Kdyby ne, to co je nad 10% mého odhadu bych si dala do 6xx a odvedla DPH, kdyby měl míň, tak nic.
Vstupní cena a odpisy mi zůstávají stejné po celých 5 let.
V roce 2011 za toto auto nebudu postupovat tak jak v roce 2010 u ostatních aut. Tzn. že jsem vypočítala nějaké procento poměr soukromé a služební za měsíc... vzala jsem 511 a ost. drobnosti, nápně a z toho jsem odváděla DPH, ale základnu daně jsem dávala jako nedaňovou.DPH z pohonných hmot jsem také odváděla měsíčně.
Aha, chcete říct, že u nového auta budu odvádět DPH z 511 a ostatního až na konci roku? a z PHM každý měsíc?
Děkuji moc
Blanka
OK, krátím každý měsíc .
Ještě jedna věc, zkoušela jsem zaúčtovat fakturu, pořízení nového majetku má jít do přiznání DPH na řádek 47, fakturu mám zaúčtovanou základnu daně a daň (poníženou právě o DPH z poměru služeb.a soukromé účely) a další řádek mám bez DPH do vstupní cenu majetku. Tím pádem mi nejde do přiznání vstupní cena stejná jako mám v účetnictví.
Je to tak správně?
Ještě jednou moc děkuji, vstupní cena majetku bude vlastně ještě povýšena o poplatky - registrace vozidla... a může tam vlastně naběhnout ještě i technické zhodnocení.
Ještě doúčtuji úvěrové splátky, zařadím do majetku a nachystám odpisy.. a příkaz trvalý do banky.. a snad to už mám všechno...ne, ještě silniční daň..
Díky za pomoc
Blanka
Dobré ráno, děkuji za další informace, fakt je, že se mi zdálo na školení, že je to jasné, ale když to teď dělám, tak tápu.
Já si nedovedu představit, když zařadím auto, že bych na konci období nějak měnila vstupní cenu.. i když by to vlastně mělo jít. První rok je to jedno, změnila bych odpisy za první rok odepisování (dělám odpisy měsíčně) ale co ty další roky?
NIC takže já to auto zařadím teď se vstupní cenou navýšenou o to DPH, které si nemohu uplatnit.. a odpisy nějak nachystám a uvidím co se bude dít dál..
Děkuji za všechny informace, ještěže tady ta možnost je se zeptat a trochu to probrat.
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.