Re: OP k pohledávkám
Domnívám se, že nemáte pravdu, nic takového v §24 y)
>není...
Podívat se pouze na § 24 odst. 2 písm. y) ZDP nestačí. Musíte se také podívat na § 8 odst. 1 zákona rezervách. Z něho vyplývá, že 100% OP jste měla udělat v roce přihlášení pohledávky. Ale možná, že není nic ztraceno, ještě záleží na tom, jak dlouho je pohledávka po splatnosti a v návaznosti na tuto skutečnost by možná bylo možno vytvářet OP podle dalších ustanovení § zákona o rezervách. Doporučuji proto zákon o rezervách prostudovat.
Hezký den přeje
Pepa
Myslela jsem tím, že zákon o dani z příjmů nepodmiňuje v tomto případě daňový odpis celé pohledávky výší vytvořených OP.
Vím, že zákon o rezervách píše o možnosti 100% OP v roce přihlášení (informace o přihlášení pohl. se ke mně dostala pozdě, proto ji nemám vytvořenou ve 100%), ale píše, že je možné, ne že máme povinnost.
Ve zmiňovaném §24 odst.2 písm.y) podmínku, že musím mít k pohledávce vytvořenou 100% OP... Nebo se dívám špatně?
Omlouvám se v zákoně o daních z příjmů v § 24 odst. 2) písm. y opravdu není podmínkou k odpisu pohledávky jako daňově účinného nákladu vytvoření opravné položky k pohledávce pokud je pohledávka přihlášena u soudu včas a k odpisu dochází na základě výsledku konkurzu. Měla jste pravdu. Nakonec jste vlastně poradila Vy mně - děkuji.
To že pohledávka byla splatná r. 2006 asi není rozhodující, protože konkurz je řízení, které běh promlčecí lhůty staví.
Hezký den přeje
Pepabc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.