Re: účtování faktur na přelomu měsíce.
DUZP na faktruje je pořád ten samý den. Od 1.4. se změnilo jen datum kdy nejdřív si mohu z té faktury nárokovat odpočet což je datum kdy mi přišla faktura. Normálně bych ji zaůčtovala do června s údaji co jsou na faktruře, ale kdy můžete uplatnit odpočet na DPH uplatnite až v červnu.
Nejsprávnější by bylo zaúčtovat ji do května a DPH uplatnit až v červnu. Já to ale dělám jen s fakturami, které nutně potřebuji mít už zaúčtované v daném měsíci, i když DPH uplatním až později. Jednodušší je zaúčtovat až do měsíce, kdy uplatním DPH. Ne vždy to je ale možné.
Nejde ale všechno nechávat až do dalšího měsíce, například nakoupené zboží, když chceme mít v pořádku zůstatky na konci měsíce Šlo by to přes zásoby na cestě, ty ale moc nepoužíváme. Nebo naftu, kterou vykazujeme na vratky spotřební daně (zelená nafta u zemědělců). Jinak co jde, necháváme podle datumu uplatnění DPH. Samozřejmě takto lze postupovat jen během roku, ne v prosinci.
My se zase obchodem tolik nezabýváme a faktury za zboží míváme celkem včas, až na ten datum vystavení. A pokud jde o naši druhou firmu, která je obchodní, tak ta má jen pár stálých dodavatelů, kteří zatím fakturují včas, až na ty datumy vystavení. Kdyby šlo do tuhého, tak samozřejmě by to muselo být přes zboží na cestě, zatím jsem to ještě nepotřebovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.