Vlákno názorů k dotazu Úvěr - účtování od endy - prosím, prosím poraďte někdo >Můžete mi prosím poradit?>Jsme a.s....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2011 10:06

endy (neregistrovaný)

prosím, prosím poraďte někdo
    >Můžete mi prosím poradit?
    >Jsme a.s. a koupili jsme stroj na úvěr, poplatek za
    >poskytnutí úvěru je přes 30.000,-. Já si nejsem jista,
    >zda to mohu dát ihned do nákladů, nebo na 042 - jako
    >vedlejší náklady na pořízení...?

• 8. 6. 2011 13:18

r (neregistrovaný)

Re: prosím, prosím poraďte někdo
    Jako určité vodítko uvádím obdobný dotaz. (Nenechte se mýlit pojmem "aranžerský")

ČASOVÉ ROZLIŠENÍ TZV. ARANŽÉRSKÉHO POPLATKU ZA ÚVĚR OD BANKY
    Ing. Martin Děrgel, 21/2010, 11. 10. 2010

V letošním roce poskytla banka naší společnosti dlouhodobý bankovní úvěr na 6 let. V rámci poskytnutí úvěru si banka strhla tzv. aranžérský poplatek, který činí cca 2 mil. Kč. Je tento poplatek celý nákladem roku 2010, nebo jej musíme časově rozlišovat po dobu délky úvěru, tj. 6 let?

Z označení „aranžérský“ není zřejmý účel bankovního poplatku. Je třeba o něm z dokumentů nebo přímo od kompetentní osoby v bance zjistit, čeho se věcně týká. Pokud jde o poplatek za ověření bonity zákazníka, za možnost uzavřít úvěrovou smlouvu, za sepsání smlouvy a podobné „vstupní“ poplatky, kterými je české bankovnictví proslulé, jednalo by se o JEDNORÁZOVÝ provozní náklad na obstarání úvěru, o kterém se bude účtovat na MD 568.

Jestliže ale poplatek souvisí tzv. s obsluhou a vedením úvěrového účtu a případným dalším servisem pro klienta v průběhu čerpání úvěru a jeho splácení, pak by měl být časově rozlišen do nákladů rovnoměrně po celou dobu trvání smlouvy o úvěru.

Snad vám to pomůže.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).