Re: Účetní období-prosím!!
Mnohokrát Vám děkuji za Vaší rychlou odpověď.
Budu mít velice trapný dotaz, ale já to fakt neznám, protože účtuji pouze pokladnu a ostatní věci jdou kolem mě...tak se dopředu omlouvám..,ale jakým způsobem se bude dělat dodatečné daňové přiznání za 2009? Je to náročné? V konečném efektu je částka poměrně vysoká:-(
Re: i pro Alena321
Alena321,
to, co radíte není možné.
Otevřít uzavřené a valnou hromadou případně schválené účetnictví NELZE.
Vaše rada je naprosto chybná.
Správný postup.
Chybně zaúčtované účetní případy roku 2009 opravujete v aktuálním účetnictví a to buď přes nákladové a výnosové účty nebo proti hospodářskému výsledku minulých let.
V daních opravíte daňové přiznání tzv. dodatečným daňovým přiznáním. Pokud byste ovšem snižovala daňovou povinnost roku 2009, pak dle daňového řádu jen v případěš, že nastaly nové skutečnosti, což chyba v účtování není.
Takže pokud byste zvyšovali daňovou povinnost roku 2009 musíte podat dodatečné daň. přiznání za 2009.
Děkuji za odpověď. Omylem jsem zaúčtovala vyúčtování zálohy na pracovní cestu místo v roce 2009 do kterého to spadalo do ledna 2010 -tzn. veškeré náklady spojené s cestou jsou v roce 2010 - cestovní příkaz, phm, ubytování...je to celkem vysoká částka, tak nevím, jak to řešit:-(všechno by správně mělo být v roce 2009, ale to jsem si nějak vůbec v ten okamžik neuvědomila..
Prosím o dovysvětlení. Takže paní Karla to zaúčtuje jako nedaňový náklad do roku 2010 a dodatečné daňové přiznání za 2009, ve kterém by tyto náklady uplatila daňově, podat nemůže, protože nenastaly nové skutečnosti? Takže tyto náklady nakonec neuplatní daňově ani v 2009, ani v 2010?
Re: DŘ -dodatečné DP
V daních opravíte daňové přiznání tzv. dodatečným
daňovým přiznáním. Pokud byste ovšem snižovala
daňovou
povinnost roku 2009, pak dle daňového řádu jen v
případěš, že nastaly nové skutečnosti, což chyba v
čtování
není.
Takže pokud byste zvyšovali daňovou povinnost roku
2009 musíte podat dodatečné daň. přiznání za 2009.
Děkuji za odpověď. Omylem jsem zaúčtovala vyúčtování
zálohy na pracovní cestu místo v roce 2009 do kterého
>>>Prosím o dovysvětlení. Takže paní Karla to zaúčtuje
>>>jako nedaňový náklad do roku 2010 a dodatečné daňové
>>>přiznání za 2009, ve kterém by tyto náklady uplatila
>>>daňově, podat nemůže, protože nenastaly nové
>>>skutečnosti?
>>>Takže tyto náklady nakonec neuplatní daňově ani v
>>>2009, ani v 2010?
>>A dohadnou položku jste neúčtovala v roce 2009? Pak
>>by
>>to samozřejmě šlo proúčovat přímo, bez nutnosti
>>podávat DP.
>>Nové skutečnosti nenastaly, bohužel chybase nepočítá.
>>Můžete to sice zkusit podat na finanční úřad, ale je
>>otázka, zda vám to vezmou.
>A můžete prosím napsat, kde v zákoně najdu ? :-)
daňový řád
§ 141 Dodatečné daňové přiznání a dodatečné vyúčtování
(1) Zjistí-li daňový subjekt, že daň má být vyšší než poslední známá daň, je povinen podat do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém to zjistil, dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování a ve stejné lhůtě rozdílnou částku uhradit. Tato povinnost trvá, pokud běží lhůta pro stanovení daně. Poslední známá daň je výsledná daň, jak byla správcem daně dosud pravomocně stanovena v dosavadním průběhu daňového řízení o této dani.
(2) Daňový subjekt je oprávněn ve lhůtě podle odstavce 1 podat dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování na daň nižší, než je poslední známá daň, jestliže vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nasvědčují tomu, že daň byla stanovena v nesprávné výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.