Re: účtování stravenek-cenin
A prosím Vás a počítáte tento výdaj jako stravné, aby pak totiž zaměstnavatel neplatil víc jak 55% za stravování? Já bych účtovala hodnotu stravenek na 213/321 a poplatek manipulační na 527 a nebo 335/321 podle toho jak by to vycházelo % na daně a potom v inter. dokladech 527/213 a 335/213. Nebo vy ten poplatek nepočítáte jako náklad na stravné? Děkuji za odpověď.
Re: účtování stravenek-cenin
Na 213 se účtují ceniny v nominální hodnotě!
čili:
nákup 1stravenka v NH 60,-kč, +provize za nákup 1str 1,68Kč +DPH 0,30Kč (tak to vychází nám na fa od Edenred)
60,-Kč 213/211
1,68Kč 381/211
0,16Kč 343/211 (54,6% DPH)uplatním odpočet
0,14Kč 527/211 (45,4% DPH)
výdej zaměstnanci:
60,-Kč 335/213
zúčtování nároku na stravenku:
32,-Kč 527/335
1,68Kč 527/381
srážka ze mzdy:
28,-Kč 331/335
na 213 tak jsou nevyd.stravenky v nominál.hodnotě,které jsou fyzicky v pokladně
na 335 jsou vydané stravenky v hodnotě 60Kč bez nároku
na 381 je náklad na nákup stravenek, které nejsou zaúčtované jako nárok(tj.213 a 335)
Tohle je předpis od auditorů, sice jsem na školení od Pitnera slyšela, že se žádné DPH nemá na stravenkách uplatňovat, ale já jedu podle toho, co mi audit předepsal.
Stravenky dáváme dopředu.
Re: účtování stravenek-cenin
Prosím Vás, řekněte mi proč účtujete provize na náklady příštího období? Máte teda úplně zvláštní způsob účtování. Beru každý to má asi jinak, ale účtově by to mělo být vždy stejné. A ten účet 381 tam, ale opravdu nechapu. Navíc DPH se nedělí na odpočet Daně. Jako nedaňový náklad si přece může uplatnit fimra max. 55% z CENY stravenky a ne z DPH.
Re: účtování stravenek-cenin
Děkuji za všechny rady.
Tak že to udělám takhle a kdyžtak mi to prosím odsouhlaste. Nejsme plátci DPH, takže o to je to snazší.
263/321 stravenky a 527/321 poplatek za zprostředkování a potom v interních dokladech 1/2 ceny stravenek 527/263 a druhá polovina 335/263, s tím, že 527 je max. 55% z faktury a zbytek procent je 335.
Jsme příspěvková organizace, tak máme trošku jiné účty.
Děkuji všem za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.