Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Poviný pracovní oděv od Zdeněk H. - Re: Poviný pracovní oděv Vážená paní Jano, níže uvádím...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2011 19:26

    Zdeněk H. (neregistrovaný)

    Re: Poviný pracovní oděv
    Vážená paní Jano, níže uvádím snad trošku přehlednou informaci.

    NAŘÍZENÍ VLÁDY Č. 495/2001 SB., V PLATNÉM, ZNĚNÍ, KTERÝM SE STANOVÍ ROZSAH A BLIŽŠÍ PODMÍNKY POSKYTOVÁNÍ OSOBNÍCH OCHRANNÝCH PRACOVNÍCH PROSTŘEDKŮ (OOPP), MYCÍCH, ČISTICÍCH A DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ

    §2
    OOPP PRO ÚČELY TOHOTO NAŘÍZENÍ NEJSOU:

    A) BĚŽNÉ PRACOVNÍ ODĚVY A OBUV, KTERÉ NEJSOU URČENY K OCHRANĚ ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ PŘED RIZIKY A KTERÉ NEPODLÉHAJÍ PŘI PRÁCI MIMOŘÁDNÉMU OPOTŘEBENÍ NEBO ZNEČIŠTĚNÍ, tedy tzv. firemní uniformy, ty pracovníka nemusí chránit, ale jen zviditelňují firmu. Pokud nevyhovují, protože je v nich horko, měli by pracovníci dostat jiné. Nejedná se totiž o osobní ochranné pracovní prostředky.
    Pokud by však zaměstnavatel konstatoval,že se jedná o OOPP, musí tyto prostředky naplňovat požadavky § 3, tedy
    § 3
    OOPP MUSÍ

    A) BÝT PO DOBU POUŽÍVÁNÍ ÚČINNÉ PROTI VYSKYTUJÍCÍM SE RIZIKŮM A JEJICH POUŽÍVÁNÍ NESMÍ PŘEDSTAVOVAT DALŠÍ RIZIKO, což ale jiné riziko představují a sice horko a zvýšené pocení a navazující nepohodlí při pracovní činnosti

    B) ODPOVÍDAT PODMÍNKÁM NA PRACOVIŠTI, což ale podmínkám na pracoviště neodpovídají, horší pohyb a zvýšené pocení, tedy nebezpečí vzniku kožních nemocí.

    Doporučuji Vám toto sdělit zaměstnavateli, tedy jeho bezpečnostnímu technikovi a pokud nebudou kladně reagovat, dojděte na místně příslušný OIP (orgán inspekce práce), kde Vám bezplatně a hlavně kvalifikovaně poradí. Zadáte-li si do vyhledávače OIP, najdete, který je Vám nejbližší.

    Zdeněk H.

  • 19. 6. 2011 14:27

    Jana D. (neregistrovaný)

    Re: Poviný pracovní oděv
    Pane Zdeňku, moc Vám děkuji :).
    Jana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).