Re: insolvence zaměstnanců
pájo, na školení se dovídáme, že jako mzdovky jsme povinné zjistit, zda zaměstnanec není v insolvenčním řízení. Protože v případě insolvence zaměstnance se provádějí srážky jinak než když má "jenom" exekuce. Proto se tazatelka ptá. I když pravdou je, že nepotřebuje vědět, zda všichni její zaměstnanci nejsou v insolvenčním řízení. Ale odkaz na nějakou adersu by nebyl špatný...
tak to teda čumím, ještě že nejsem mzdovák. Hledat se dá každpopádně v insolvenčním rejstříku: justice.cz a pokračovat.
Mimoto zam-nec by měl vyžadovat nějaký dokument o výdělku pro soud, pokud se nepletu, případně soud sám, takže by ta informace měla dokráčet i k tazatelce.
Mzdovka mu může potvrdit výdělek, ale už se nedozví, zda je zaměstnanec opravdu v insolvenci. Zřejmě je potřeba splnit nějaké podmínky, aby opravdu mohlo dojít k vyhlášení insolvence, možná je důležitá výše příjmů, nevím, ale už jsem se setkala s tím, že zaměstnanec chtěl na sebe vyhlásit insolvenci, ofocovala jsme mu všechny exekuce a nakonec vyhlášena nebyla.
Já osobně za adresu děkuji
Děkuji všem za reakce, také jsem to měla na školení a dnes jsem to četla v časopise Práce/Mzda. Insolvenční správce požadoval po firmě částku, kterou mzdovka vyplatila zaměstnanci, poté co na něj bylo od soudu vyhlášeno insolvenční řízení. Vím, že pokud chce někdo na sebe vyhlásit insolvenci, tak mu musím potvrdit příjmy za tři roky zpětně, ale pak už dál nic nevím. Od soudu bylo řečeno, že insolvenční správce není povinen oznamovat zaměstnavateli, že stačí pokud je zveřejněno soudem. Tak proto jsem to chtěla někde ověřovat.
Mně se teda nechce studovat teď celý insolvenční zákon, ale zběžně jsem narazila na toto:
"insolvenční soud
d) přikáže plátci mzdy dlužníka, nebo plátci jiného příjmu dlužníka postižitelného výkonem rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného (dále jen „plátce mzdy dlužníka“), aby po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení prováděl ze mzdy nebo jiného příjmu dlužníka stanovené srážky a nevyplácel sražené částky dlužníku."
Z toho by mi vyplývalo, že mne isnolvenční soud má informovat. Ale ze školení vím, že toto musím hlídat sama.
>>>>pájo, na školení se dovídáme, že jako mzdovky jsme
>>>>povinné zjistit, zda zaměstnanec není v insolvenčním
>>>>řízení.
>>>Můžu se zeptat na kterém školení to bylo? OSSZ, ZP
>>>nebo daně? Nebo jiné?
>>Setkala jsem se s tím už dříve, ale naposledy na
>>školení ing. Klímové - Změny ve mzdovém účetnictví
>>(takže
>>vsjo).
>Děkuji všem za reakce, také jsem to měla na školení a
>dnes jsem to četla v časopise Práce/Mzda.
Můžete mi prosím říct v jakém čísle a případně stranu? Díky
Insolvenční
>správce požadoval po firmě částku, kterou mzdovka
>vyplatila zaměstnanci, poté co na něj bylo od soudu
>vyhlášeno insolvenční řízení. Vím, že pokud chce někdo na
>sebe vyhlásit insolvenci, tak mu musím potvrdit příjmy
>za tři roky zpětně, ale pak už dál nic nevím. Od soudu
>bylo řečeno, že insolvenční správce není povinen
>oznamovat zaměstnavateli, že stačí pokud je zveřejněno
>soudem. Tak proto jsem to chtěla někde ověřovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.