Re: auto na leasing a DE
Paní Zdeno, děkuji, za odpověď, myslela jsem si, že by v majetku nemělo být evidováno.
mám to auto vyřadit z IM bez udání důvodů?
A je velký průser, že tam bylo vedeno?Když jej teď vyřadím, tak mi klesne hodnota majetku a to o dost, bylo to NA za 1 250 000.
Kontrolují finančáci nějak podrobně jestli hodnota majetku odpovídá vykázané hodnotě na příloze č. 1 k DP?
Ještě jednou děkuji
Pokud jste vedli kartu majetku, tak bych na ni napsala vysvětlení, že byla zavedena omylem, nejednalo se o HM, nýbrž o leasing a neexistující majetek vyřazuji z evidence. Jestli jste celou dobu vykazovali v tabulce D majetek v hodnotě 1.250.000,- Kč , který náhle zmizí, tak bych přiložila k daňovému přiznání vysvětlující dopis. Nevidím v tom žádný velký problém, hodnota majetku v tabulce D neovlivňuje základ daně.
Odpisy mě také napadly, ale Pepásek uvedla, že jí vyřazením z HM významně klesne hodnota majetku. Pokud by paní , která vedla DE dříve, dávala nájemné do odpisů HM (pochybuji, že by uplatňovala odpisy podle § 31 nebo § 32 ZDP), tak by měla mít k 31.12.2010 v tabulce D pouze hodnotu tří splátek. Paní zřejmě při zahájení leasingu zařadila auto do HM v ceně leasingu a celou dobu je v této ceně vede v HM.
Obávám se, že celý problém je mnohem větší:
1) pokud původní účetní vozidlo vedla v majetku (ačkoliv bylo leasované a tedy v majetku leasingové společnosti), či snad dokonce uplatňovala odpisy, jedná se o fatální chybu. Košér by v tom případě bylo dodatečné přiznání k dani z příjmu za všechny roky
2) při ukončení leasingu musíte vozidlo zařadit do majetku v hodnotě CENY OBVYKLÉ. Dále pak vznikají problémy s DPH, daní z příjmu a odpisy, což nemohu posoudit, protože by bylo nutné znát všechny podrobnosti.
Ale . prostě vozidlo "nechat zmizet" nelze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.