Vlákno názorů k dotazu Datum plnění DPH od Vlad - Re: Datum plnění DPH Ano, DUZP je 30.6. ale...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2011 17:46

Vlad

Re: Datum plnění DPH
    Ano, DUZP je 30.6. ale odběratel si to může uplatnit až v 7/11 (za předpokladu, že se pošta nezpozdí a dostane fakturu v červenci).

• 13. 7. 2011 22:02

Rebbie (neregistrovaný)

Mohu doplnit dotaz? Co když je datum vystavení 30.6.2011 a faktura je poslána e-mailem, čili dojde také 30.6.2011? Aneb kdo mi jak dokáže, že ta faktura přišla až v červenci? To se prostě jen předpokládá, že když byla vystavena 30.6., že dojde až po 1.7., ano? Mě tahle novelizace přijde podivná prostě..

• 13. 7. 2011 23:21

faňtomáš (neregistrovaný)

No, já to dělám tak, že jak dojde pošta, datumovkou ji orazím. Pokud přijde e-m, tak k tomu přišiju tu část, na kt. je, kdy to došlo. Stojí to za h..., ale co nadělám? Stát si prostě měsíčně a kvartálně nechává peníze, kt. by měl vyplatit. Jen další forma okrádání pracujících.

• 14. 7. 2011 7:30

Vlad

Ta poslední věta je tak trochu mimo mísu ne? Příliš mi to zavání rétorikou pánů Sobotky, Zavadila a Ratha bez skutečné návaznosti na řešený problém.

• 16. 7. 2011 0:31

No, možná máte pravdu. Nejsem noc chytrý. Návaznost je pro mě v tom, že s vratkou DPH počítám. Musím zaplatit materiál, odvody za mzdy a další plnění a pokud mi stát zadržuje peníze celý kvartál, je to těžké. Navíc nemocenská již za 21 dnů...to jsou zase peníze. Jednoduše chci říct, že rád pracuji a je dobře, že odvádím daně (očekávám, že s těmi penězi mi stát opraví silnice, uhradí léčení až budu starý nebo nemocný..), ale nevím, proč mi stále něco nového stěžuje situaci? K tomu jsou zákony složité a stále se mění tedy musím platit účetní. Nejednoznačné, takže se stejně klepu, jestli vyměněná okna se při kontole budou brát jako opravu či zhodnocení....No, opravu spíš ze mě mluví únava a jakási našvanost. Tak to je vše. Proč se tedy tato změna v zákonu o DPH vlastně udělala?

• 16. 7. 2011 11:21

Rebbie (neregistrovaný)

Já souhlasím, mě zrovna tahle změna přijde jen pro zlost.. Když někomu nedorazila faktura včas, tak přece mohl dát do dalšího kvartálu, nebyl problém.. a když to chtěl do tohoto, tak si to tam dal. No, mě jen stejně připadá, že se ten datum, kdy faktura dorazila nedá prokázat. Taky mi mohl dodavatel dát fakturu přímo do ruky, že... Není přece povinnost spolu s fakturou archivovat i obálku s razítkem z pošty, ne?

• 17. 7. 2011 12:24

Vlad

Myslím, že si nerozumíme. Mě taky štvou některé čistě účelově schvalované zákony. Začalo to zrušením osvobození od daně z novostaveb a to s okamžitou platností, bez ohledu na to jestli s tím někdo počítal nebo ne. Tenkrát to Kalousek zdůvodnil tím, že se daň vyměřuje každý rok a že je to vlastně v pořádku. V pořádku to ale není, uprostřed hry se pravidla nemění. Říká se tomu legitimní očekávání. Pokračovalo to řadou dalších zákonů, zejména pak zákonem o DPH. Máte pravdu, že změna, kdy lze uplatnit DPH na vstupu až v okamžiku, kdy fyzicky vlastníte daňový doklad, je popřením principu neutrálnost DPH. Senátu se podařilo najít formulaci, která by vyhovovala všem - mít daňový doklad do termínu pro podání přiznání. To bylo fér. Kalousek to nejdříve odsouhlasil, ale pak otočil a přesvědčil sněmovnu, aby tuto změnu zamítla. Proč? Myslím, že vysvětlení je poměrně jednoduché. Nově nastolená pravidla opticky vylepší saldo státního rozpočtu o cca 20 miliard korun, protože se v něm neobjeví odpočty u dokladů došlých v následujícím zdaňovacím období. U firem by se tomu říkalo kreativní účetnictví. Jsou však i horší změny. Podle novely každý musí být odborníkem na DPH (jste zodpovědný za to, že Váš dodavatel uplatnil správnou sazbu daně resp. kdyby uplatnil vyšší, nemůžete ji odečíst v plné výši). Přičemž v DPH tápou i sami odborníci z ministerstva financí - viz březnové sdělení MF ohledně skont a bonusů o měsíc později popřené GFŘ s argumenty stojícím na vodě. To mi taky vadí.
    V žádném případě bych ale nepoužil výraz "okrádání pracujících". Toto jsou výrazové prostředky komunistických Haló novin. Nebo Vy se snad více považujete za pracujícího než za podnikatele nebo živnostníka?

• 17. 7. 2011 16:20

Děkuji za odpověď. Považuji se za člověka, který se živí prací a to za vlády jakékoliv politické stany. A bohužel i přes to, jsem i docela hrdý na svoje dvacetileté dílo, mám tak nějak tušení, že začíná platit právě to komunistické: Kdo nekrade, okrádá rodinu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).