Re: Účtování nedokončené výroby
No zaúčtovaný ho máme dobře, stavební práce na 518/321 a dph 343/321, ale pak tu celkovou částku jsme dali do té aktivace, takže to je špatně. Právě, že teď nevím, jak mám postupovat při fakturování, mám 311/302 a dph 311/343, ale nevím, jak vyrovnat tu nedokončenou výrobu
A máte správně NV, skládá se jenom z této faktury? Nevím, jak máte ve směrnici stanoven výpočet NV. Zkuste znovu přepočítat, zda by tam to DPH nešlo napasovat. A nebo dod. daň. přiznání, protože jste zdanili navíc skoro 159 tis. Kč. Možná poradí i jiní.
Takže jestli to dobře chápu, tak na NV nechat základ daně a to DPH mínusem na 121/611? Pak FAV zaúčtuji na 311/602 a zároveň ponížím tu NV? A také jen základ daně? Tzn., že například vyfakturuji 100 000,-kč, z toho 20 000,-kč je DPH, účtuji 311/602 a 311/343 a poté zaúčtuji těch 80 000,-kč 602/121?
NV - jste účtovali 794167,-- Kč 121/611
158833,-- Kč 121/611
Nyní: 794167,--Kč 611/121
158833,-- Kč 611nedaňově/121,takže mám zrušený zápis
FAV: nevím cenu 311/602
nevím cenu 344/343
A když se pak podíváte na zakazku ve výsledovce , tak letos by jste měla zdanit jenom rozdíl mezi letošní fakturací a co bylo zdaněno loni, ale nesmíte počítat DPH, které jste zdanili navíc.
344? My jsme pak nefakturovali odběrateli celou částku, ale postupně. Já jsem asi natvrdlá, ale pořád to nějak nechápu, je to pro mě nový, kolegyně je na mateřský a mě to tu nevychází a nevím co s tím a upřímně řečeno, nijak mi taky neporadila. Mám tedy zrušit celý zápis a zaúčtovat tu NV znovu? Takže budu muset zrušit účetní uzávěrku, pokud to tedy půjde nebo to můžu opravit v tomto roce? Moc se omlouvám za stupidní otázky, ale už opravdu nevím jak dál.
Uf - jak si to tady čtu!!!
Vy účtujete způsobem B, tzn. že o NV budete účtovat až na konci roku - ne při fakturaci zápisem 611/121
Přečtěte si vklidu ČUS č. 015
http://business.center.cz/business/finance/ucetnictvi/ceske-ucetni-standardy/podnikatele/015.aspx
Ujistěte se hlavně o tom, jak máte zakázku (NV) oceněnou!!!
Pracovali jste na ni i Vy, nebo je to jen čistá koperace? Nějaký Váš materiál ?....
Zkuste stručně napsat co vlastně děláte. Jste dodavatelem stavby a tu pro Vás dělá cizí firma ?
Máte svoje zaměstnance, kteří na zakázce pracují ?
Nebo se jedná o něco takového ?
http://www.stavebni-forum.cz/cs/article/10054/jak-uctovat-a-ocenovat-nedokoncenou-vyrobu/
Ono totiž málokde jde říct - ohodnotit NV - že má hodnotu pouze ve výši přij. dodavatelských faktur.
Je to stavební firma, staví jen hrubé stavby, tato zakázka byla až ke konci roku, my jsme si najali firmu na práci, která nám pak poslala FA, poté se ještě dodělávala stavba prostřednictvím lidí na OSVČ, firma má své zaměstnance, ale ti na této stavbě nebyli. Materiál byl dodán odběratelem.
Takže pro nápravu bych pokud lze - to nevím:
Na zakázce pracovali i vlastní zaměstnanci a ten rozdíl o který Vám ocenění nesedí bych doložila vlastními mzdovými náklady na zakázce.
Vzniknou Vám tzv. přímé náklady
O NV budete dle standardů účtovat až na konci roku 611/121 - ukončené zákázky z roku 2010 a případně nové - nedodělané z roku 2011 121/611
Nevím, jestli tázající chápe, jaký má vlastně problém? Sice zbytečně zdanila DPH v nedokončené výrobě jako výnos, ale protože to není součást ocenění NV, tak při odúčtování této NV, nemůže o DPH již snížit výnosy a musí zaúčtovat jako daňově neuznatelné, tedy zaplatit jakoby ze zisku společnosti, což se majitelům asi nebude líbit, protože jde o dost vysokou částku.Hledáme řešení, jak zpětně v inventurách 2010 rozepsat špatnou částku DPH na jiné náklady, které by mohly být s NV spojeny a byly daňově uznatelné i v letošním roce při rozpuštění NV.
Jenomže podle mě ocenění NV a cena, za kterou prodávám odběrateli jsou dvě naprosto různé věci. Přeci do kalkulace prodejní ceny musím zahrnou i nějaké režie, které mám se zakázkou spojené a pokud jste podnikatelský subjekt, tak i nějaký zisk? Nemohu fakturovat přesně tu samou částku, jakou mám na NV.To by mohl napadnout i FU. Jinak jak už jsem psala výše, chybu v ocenění NV (DPH), pokud se Vám nepodaří vymyslet nějaké náklady, které by mohly být součástí NV, budete muset odúčtovat nedaňově (analytiku na 611 NEDAŃOVÁ) a pak ji vyloučit v daňovém přiznání. Snižovat NV jak píšete na 602/121 je nepřípustné.
Pročítám tuto diskuzi - stala se chyba, vlastně bylo zdaněno něco navíc (DPH), ale pokud proúčtujete letos NV 611/121 - částka ve výši DPH bude vlastně nedaňová, jak radí ostatní, tak tutéž částku zdaníte 2x. Nevím, zda by nebylo vhodnější udělat dodatečné daň. přiznání anebo se pokusit dle předchozích odpovědí najít ještě nějaké dodatečné náklady na danou zakázku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.