Re: ZP a mateřská - ještě jednou
Teď jste mě zviklala. Už si nejsem svojí odpovědi jistá. Pokud se totiž jedná třeba o neplacené volno, tak tam platí - pojistné se neodvádí z neplaceného volna v případě registrace v kategorii osob, za které je plátce stát, a to i v případech, kdy tato registrace netrvá po celý kalendářní měsíc.
Už jsem se do toho zamotala, počkejte, zda se někdo ozve, jinak zavolejte na ZP a poptejte se.
No a nemáte to špatně nastavené přímo v programu? Přece ženě na mateřské nemůžete dopočítávat zdravotní, stejně jako ho nedopočítáváte zaměstnanci při nemoci. Když má zaměstnanec neschopenku, tak přeci u něj nenastavujete kategorii státní pojištěnec, ale přesto program zdravotní nedopočítá (mně ho nedopočítával ani jeden ani při zadání mateřské či později rodičovské dovolené... ale tedy už účto nějakou dobu nedělám).
já nevím, ale
Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souv. zákonů § 8 Povinnost platit pojistné
(3) Povinnost státu platit pojistné za pojištěnce vzniká dnem, kdy se stát podle § 7 stává plátcem pojistného.
Tak že stát by byl plátcem např, od poloviny měsíce, ale zaměstnavatel by ho až do konce měsíce nebrak jako pojištěnce státu?
Zp budete odvádět za dny kdy pracovala, než odešla na mateřskou. Pokud odešla na mateřskou 10.7.- spočítáte 8000:31x9=2323. Minimálně z této částky musíte odvést ZP.
Já do programu nezadávám plátce stát. Pokud vy to zadávat musíte, tak zřejmě musíte dát od 1.8., aby vám byl dobře spočítán odvod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.