Re: účtování tržeb v nestátním zdrav.zař
Zdravotní pojišťovna vždy zaplatí tolik, kolik vyúčtuje na vyúčtovací zprávě. Já opravuju pohledávku vždy na tuto vyúčtovací zprávu.
Pokud tam je korekce (vyřazení nějakých výkonů) a vykázání takových výkonů je možné opravit (třeba vyúčtování jiné ZP, než u které pacient je), tak se to dělá přes nové faktury. Neopravujou se "staré dávky".
V naší společnosti - větším nestátním zdrav.zařízení - účtujeme vydané faktury pro ZP celé na 311/602.
Při úhradě od ZP, která se skutečně téměř nikdy neshoduje na korunu s vydanou fakturou, zaúčtujeme skutečně zaplacenou část na 221/311 a na rozdíl vystavujeme interní doklad, něco jako dobropis, nebo vrubopis ( ale ten ZP neposíláme) tedy 602/311 nebo 311/602.
Většina ZP pak ještě vystavuje pololetní vyúčtování, ve kterém koriguje dodatečně uznané či neuznané výkony a případné reklamace z naší strany a na částku tohoto vyúčtování taktéž vystavujeme interní dobropis/vrubopis.
Protože jsme auditovaná společnost, máme tento postup schválený i auditory.
Dobrý den, také jsem začala účtovat lékaře (s.r.o.) - a chtěla bych Vás poprosit o radu, jak ve Vaší společnosti řešíte případné doplatky nebo srážky, které pojišťovna (nejčastěji VZP) posílá např. za rok 2010 až v průběhu roku 2011, kdy už je po daňovém přiznání. Tvoříte na to na konci období dohadné položky? Existuje nějaký postup jak dohadnou položku za pojišťovnou stanovit? A když dojde protokol od pojišťovny k vydané faktuře a je tam napsané, že se jedná o zálohovou platbu. která se pak opakuje i na dalších vyúčtování - také čátky takových faktur opravujete na zálohovou částku od pojišťovny, aby vám to sedělo s bankou nebo necháváte původní z faktury? Moc děkuji za odpověď - jsem začátečnice - prošla jsem několik diskuzí tady k tomuto tématu ale nikde nenašla jasnou odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.