Re: Exekuce
Nemusíte platit za bratra nic, jsou to jeho dluhy. Pokud exekutor bratra navštíví kvůli exekuci movitých věcí, má za povinnost sepsat všechny věci kromě nezabavitelných a věcí, u kterých je nepochybné, že nepatří bratrovi. Ten, koho věci jsou, musí dát návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu či podat proti oprávněnému vylučovací žalobu.
Ok, tomu rozumím. Jedná se mi uklidnění situace, samozřejmě tím myslím matku, která cítí nejistotu. Ona jako člověk, který s ním žije v jedné domácnosti, tedy není nijak hmotně zodpovědná za jeho dluhy a exekutor jí nemůže nic "vzít či zabavit", přestože by jeho dluhy přesáhly hodnotu jeho majetku v domě či mimo něj? Děkuji znovu.
Snad se konečně vyjádřím, jak chci a potřebuji. Nikdy jsem si nemyslel, že se něčím podobným budu muset zabývat. Pokud jsem se vyjádřil, že něco chápu zřejmě to nebylo nejšťastnější. Potřebuji vědět, jak lze nejlépe zabránit tomu, aby vůbec k případné exekuci majetku matky došlo, jestli to vůbec lze. Pokud je tomu tak, že matkou předem označený majetek v případě exekuce včetně samotného domu s pozemkem, nelze označit za předmět exekuce, pak by to bylo skvělé. Další účinné kroky zatím bohužel neznám, nebo se mohu jen domnívat a to je málo.
Odkud se fáma s notářem vzala? Prohlášení učiněné u notáře a sepsané jako notářská listina jsou vyhozené peníze, které vám žádný klid nezaručí. Exekutor má dané právním předpisem jasné instrukce, jak postupovat, stejně jako osoba, které jsou věci při exekuci sepsané.
Pokud chce právník peníze, tak by měl plácnout něco, co alespoň neuškodí, jako ve vašem případě, kdy jste vyhodili peníze hned 2x. Pokud jste problém zatím neměli, tak snad jedině proto, že vás exekutor ještě nenavštívil. Nevěřím, že by soudní exekutor projevil takovou neznalost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.