Re: Výměna hotovosti na EURa
Pokud máte ve směrnici, že vždy použijete denní kurz ČNB, pak podle toho musíte postupovat. Každý pohyb EUR účtovat do účetnictví svým denním kurzem, budou vznikat kurzové rozdíly mezi výběrem a nákupem EUR. Do pokladny musíte přijmout celých 406,- EUR a pak výdajovým dokladem zaúčtovat poplatky banky, opět denním kurzem. Kurz směnárny Vác nebude zajímat právě proto, že máte stanoven svůj denní kurz.
aha, tak když budu účtovat do EUro pokladny vklad v Eur, tak si to budu počítat denním kurzem dle cnb a ne dle banky ? na pokladně kc budu mít ale vyšší částku, tak vznikne kurzový rozdíl. Jen ještě se zeptám, tuto operaci máme poprvné v historii, ale běžně účtuji převody mezi bnakou kc a euro účtem, a tam používáme kurz banky vždy při převodu, tzn. nevzniká mi kurz. rozdíl. Má to na něco vliv, nebo to s tím nesouvisí ?
aha, ja to chapu. mame, že používáme při všem denní kurz, ale při převodech mezi účty používáme kurz banky a tudíž při tom nevzníká kurz. rozdíl, ale vše se srovnává až na konci roku. No a ted mam tady tu směnu v hotovosti a nevím jak k tomu přistoupit. Ve směrnici ještě nic takového nemáme. Tak nevím jak k tomu přistupovat. Zda se k tomu vztahuje převod mezi bank. účty nebo mám použít denní.
ano, už si čtu..., nenapsala jsem přesně, vždy denní, pouze při převodech mezi účty tak kurz banky. A ted nevím jak s tou hotovostí..., zda mám dopsat do směrnice, ze kurz dle směny i pro hotovost nebo nechat denní cnb ? Je to první transakce a asi i poslední ...
jo,jo, to už jsem zkoušela i prakticky a vyjde to vždy stejne :)
jen nevím jak se rozhodnout a tady mi s tím nikdo nepomůže.
Tak můžu dopsat, že pro převody i hotovosti budu používat směnný kurz a tudíž mi odpadne účtování o kurz. rozdílu ?
Děkuji moc za rady, vážím si vaší trpelivosti
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.