Re: Invalida
Jak to, že to není povinné ????
Vstupní lékařskou prohlídku u závodního lékaře je každý (budoucí) zaměstnanec povinen absolvovat, a to ještě před uzavřením pracovní smlouvy. Jinak řečeno: vstupní prohlídku nemusíte absolvovat, ale pak s vámi zaměstnavatel neuzavře pracovní smlouvu. Zaměstnavatel totiž nesmí zaměstnanci přidělit práci, aniž by měl lékařem potvrzeno, že k jejímu výkonu je zdravotně způsobilý.
ten jsem právě pročetla, ale píše se tam pouez o závodním lékaři a není tam výslovně psáno, že pokud se nepodrobí vstupní prohlídce tak jej nesmí zaměstnanat, ale jen nepřipustit aby vykonával zakázané práce a práce,které neodpovídá zdravotní způsobilosti. A upřímně já osobně jsem se nikdy jsem se nesetkala se vstupní ani jinou prohlídkou ani se závodním lékařem. Ale jinak všem děkuji za odpovědi a reakce.
Než se přít o to, jestli člověk se ZPS je povinen se podrobit vstupní prohlídce, není lepší si to přečíst? K povinnosti se podrobit vstupní prohlídce obecně §32 ZP, zvláštním právním předpisem a právní normou dávající odpověď je §8
http://www.mzcr.cz/Legislativa/Soubor.ashx?souborID=9367&typ=text/rtf&nazev=49-1967 - posuzování zdravotní způsobilosti.rtf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.