Re: kontrola přiznání DPH
Já mám tedy Pohodu, a tam si ještě kontroluji sestavy doklady nezahrnuté do DPH, jak přijaté, tak vydané, jestli tam není něo, co má být v DPH, a hlavně si kontroluji a odškrtávám v evidence pro DPH prvotní doklady fyzicky. Jestli tam mám vše, a náležitosti a tak.
Dělám to přesně jako Nicky, fyzická kontrola. Do 1.4.2011 jsem si ještě vyjela obratovku za daný měsíc účtu 343, vždy muselo souhlasit. Nyní vyjedu si taky obratovku, ale je to již složitější, protože datum účetního případu máme z FP DUZP a pro DPH je DUZP , kdy jsme FP obdrželi. Vždy si dám práci a odkontroluji.
Tyto datumy mám taky tak, a to jsem si taky vylepšila, na tyto přelomové faktury mám analytiku na DPH na vstupu, účtuji tam, takže klasická 343 mi sedí na evidenci DPH, a 1.následujícího měsíce to přeúčtuji jednou položkou na klasickou analytiku DPH běžného účetního období. Je to zdržovačka, ale aspoň se dopočítám.
Př. DPH na vstupu mám 343 210, a 343 220, a u těch přelomových účtuji 343 710 a 343 720. A 1. v měsíci vezmu celý účet 343 710 a 343 720, a přeúčtuji jednou položkou na 343 210 a 343 220, kam pak účtuji běžné přijaté faktury. A pak mi to sedí na evidenci DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.