Re: Nástup na MD-zaučení zástupu-POVINNO
§ 2 odst. 4 ZP
Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele, jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci, v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě, na náklady zaměstnavatele a na jeho odpovědnost.
Pokud konáte v pracovní době a máte za to zaplaceno, tak v tom nevidím problém, ale neochotu.
Nechce po Vás zaměstnavatel, aby jste svůj zástup zasvětila do různých důležitých věcí? Tohle bych brala jako povinnnost. Ale abych měla někomu vysvětlovat prkotiny, tak bych spíše volila možnost nástupu na nemocenskou a následně na mateřskou.
Martino, to snad nemyslíte vážně. Než někoho zaučovat, tak raději zvolit nemocenskou ? Já když jsem s touto prací kdysi začínala, tak mě zaučovala paní, která šla do důchodu a já měla pracovat za ní. Byla to zlatá ženská, učila mě i prkotiny, jak vy píšete, protože vše bylo pro mě nepochopitelné. Kdyby se na to vykašlala a vzala si před důchodem nemocenskou, no to bych dopadla !!!
>>>>Dobrý den,
>>>>je povinnost zaměstnance zaučovat zástup před
>>>>nástupem
>>>>na MD nebo je to jen jeho dobrá vůle? I když
>>>>zaměstnavatel ústně nařídí?
>>>>Jaký je váš názor?
>>>
>>>Co je v pracovní náplni? Je tam, že pracovník musí
>>>plnit úkoly od nadřízeného?
>>Nechce po Vás zaměstnavatel, aby jste svůj zástup
>>zasvětila do různých důležitých věcí? Tohle bych
>>brala
>>jako povinnnost. Ale abych měla někomu vysvětlovat
>>prkotiny, tak bych spíše volila možnost nástupu na
>>nemocenskou a následně na mateřskou.
>
>Martino, to snad nemyslíte vážně. Než někoho zaučovat,
>tak raději zvolit nemocenskou ? Já když jsem s touto
>prací kdysi začínala, tak mě zaučovala paní, která šla
>do důchodu a já měla pracovat za ní. Byla to zlatá
>ženská, učila mě i prkotiny, jak vy píšete, protože vše
>bylo pro mě nepochopitelné. Kdyby se na to vykašlala a
>vzala si před důchodem nemocenskou, no to bych dopadla
Práci byste měla předat, míra zaučení může záviset i na tom, jaké vztahy máte se zaměstnavatelem a zda se tam po MD, příp. RD hodláte vrátit. Rozhodně nejste povinna někoho učit základní věci, ale spíše jen celou agendu předat, protože váš nástupce by měl práci znát. Ne jak je často tady patrné z dotazů, že je kozel zahradníkem.
>!!!
Děkuju za vaše reakce :-)
Samozřejmě píšu plán, kdo co a jak. Návody... Svojí práci budu dělit mezi pět lidí, už teď se toho děsím. Těžko někomu předám práci po deseti letech, když většinu mám v hlavě :-) a na papír se to píše hodně špatně. Nějak se s tím musí ve firmě poprat...
Hezký den!
Neděste se, opravdu nejste povínna nikomu dělat kuchařku, jak se co dělá, pouze předat a v žádném případě se nenervovat před MD. Až se budete vracet, určitě vám to nikdo nebude servírovat na zlatém podnose, ale budete se tím muset prokousat taky sama.
No to je spíše zkušenost, když jsem přebírala po kolegyni práci, která šla na jinou funkci a druhý den po předání (na celou personální agendu byly cca 4 hod. ) se na něco zeptala , tak mi řekla, že už všechno zapomněla ......to samozřejmě nemyslím jako návod, ale nervovat se kvůli tomu před MD - to ne.
To máte pravdu! Protože když jsem začínala pracovat, pani mě jen tak zběžně ukázala co a jak a na ostatní jsem si musela přijít sama. Takže teď se mi trochu příčí způsob jaký jsem si zvolila.. Jenže už mám hodně velký černý puntík z minulosti, kdy jsem odmítla podrobně zaučit kolegyni s tím, že v době kdy mělo být školení k novému programu odjela do lázní a na moje připomínky, že školení by mělo být v době kdy tu bude nikdo nebral zřetel. Byla jsem na koberečku u ředitele a dostala jsem podmínku, buď začnu být vstřícná nad rámec svých pracovních povinností a nebo můžu jít...
Proto píšu jako blbec návody a všechny fígle na papír.... By mě zajímalo jestli tohle taky někdo dělal i jinde ve firmě když šel na MD :-)
Krásný víkend!
>>>Samozřejmě píšu plán, kdo co a jak. Návody... Svojí
>>>práci budu dělit mezi pět lidí, už teď se toho děsím.
>>>Těžko někomu předám práci po deseti letech, když
>>>většinu
>>>mám v hlavě :-) a na papír se to píše hodně špatně.
>Proto píšu jako blbec návody a všechny fígle na
>papír.... By mě zajímalo jestli tohle taky někdo dělal i
>jinde ve firmě když šel na MD :-)
A jak to dělají jiní ve vaší firmě při odchodu na MD?
Přece i nyní musí být někdo, kdo vás zastupuje v nepřítomnosti.
Ano, napište toho co nejvíc, s odkazy na manuály, šanony .., abyste byla krytá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.