Re: ukančení PP - neschopnost
Ve zkušební době nebyla, svědky mám, tak jsem jí to chtěla ukončit až k 31. 8. 2011, kvůli té dovolené. Ale teď přemýšlím jestli by to šlo ukončit už v tu sobotu a dovolenou ji proplatit. Smazřejmě se mi totiž nechce platit jí ještě nemocenskou a vůbec ......
Takže nemáte ukončeného vlastně nic, jen vám zahodila hadr a odešla a následně donesla neschopenku. Takže pracovní poměr stále trvá, ale vy byste jí ho i přes to chtěla ukončit. Pak jedině dohodou z vaší strany i v sobotu, ale to už má neschopenku.
Chápu, že se vám nechce jí nic dále platit, ale dle mého názoru máte bohužel smůlu, protože v ruce nemáte nic
Ve zkuš. době není, řekla, že dává výpověď. Jenže to by musela dát písemně a běžela by 2 měs. výp. lhůta. Takže ona má v sobotu 1/2 dne neoml. absenci, v neděli neoml. absenci a ode dneška je nemocná. Za neoml. absenci můžete dovolenou posrážet za každý den můžete srazit 1 - 3 dny dovolené (to je na Vás).
Pokud už u Vás nebude chtět pracovat, musí podat výpověď (písemně). Pak poběží 2 měs. výp. lhůta. Nebo se můžete na uk. PP dohodnout. Pokud ale nenastoupí do práce po nemoci, pak jí budete psát neoml. absenci a pak jí můžete okamžitě zrušit PP (bez odstupného).
Vše najdete v Zák. práce.
Jestli jste žádnou dohodu o ukončení nesepsali a ona to jen řekla, pak se obávám, že teď žádnou dohodu o ukončení nepodepíše. Prostě zůstává Vaším zaměstnancem. Vy jí sice můžete na zbytek sobotní směny dát neomluvenou absenci, jestli měla mít směnu i včera, tak áčko i za včerejšek, ale ode dneška je omluvena neschopenkou. Vidím to tak, že jestli Vám nepodepíše dohodu o ukončení, tak bude nadále Vaším zaměstnancem a Vy jí budete muset hradit náhradu za nemoc. A její pracovní poměr skončí teprve až se písemně dohodnete nebo Vám třeba zašle svou písemnou výpověď (pak by poměr skončil uplynutím výpovědní doby).
pro páju : ZP § 70 /neplatné ukončení PP
Dobrý den, zaměstnankyně mi ukončilla pracovní poměr uprostřed směny s tím, že dává výpověď (v sobotu 27.8.). Její výpověď přijímám, má ale nevyčerpanou dovolenou, ta by dala do 31.8. Dnes mi ale paní přinesla neschopenku od 29.8. Poradíte,prosím, jak to mám řešit?
Děkuji
Zaměstnanec podal v 08/2011 neplatnou výpověď a zaměstnavatel netrvá na to, aby zaměstnanec u něj dále pracoval. Podle § 70/2 ZP končí v tom případě pracovní poměr 31.10.2011?
ZDP § 70
(1) Dal-li zaměstnanec zaměstnavateli neplatnou výpověď nebo zrušil-li neplatně zaměstnanec pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební době a zaměstnavatel oznámil zaměstnanci bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby dále konal svou práci, pracovní poměr trvá i nadále. Nevyhoví-li zaměstnanec výzvě zaměstnavatele, má zaměstnavatel právo na něm požadovat náhradu škody, která mu tím vznikla, ode dne, kdy mu oznámil, že trvá na dalším konání práce.
(2) Rozvázal-li zaměstnanec pracovní poměr neplatně, avšak zaměstnavatel netrvá na tom, aby zaměstnanec u něho dále pracoval, platí, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak, že jeho pracovní poměr skončil dohodou,
a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní doby,
b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě nebo ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto zrušením skončit.
(3) V případech uvedených v odstavci 2 nemůže zaměstnavatel vůči zaměstnanci uplatňovat náhradu škody.
Re: pro páju : ZP § 70 /neplatné ukončen
Já myslím, že o neplatnosti výpovědi by musel rozhodnout soud a pokud tu neplatnou výpověď zaměstnavatel nenapadne, tak prostě poběží výpovědní doba a pracovní poměr skončí.
Nějak si neumím představit, jak vypadá zaměstnancova neplatná výpověď? V čem je neplatná?
také nevím, co je pod pojmem neplatná výpověď
že by např. tolik propíraná "výpověď dohodou"?
domnívám se, že v tomto případě ale žádná výpověď podaná nebyla, protože, pokud někdo ve vzteku řekne nadřízenému, že podává výpověď a nic není sepsaného, pak výpověď podaná nebyla (jak by se to pak dokladovalo u soudu, když není nic písemného)?
já se domnívám, že zam-kyně je nyní nemocná a zůstává nadále v PP
aby dále konal svou práci, pracovní poměr trvá i
>>>>nadále. Nevyhoví-li zaměstnanec výzvě zaměstnavatele,
>>>>má zaměstnavatel právo na něm požadovat náhradu
>>>>škody,
>>>>která mu tím vznikla, ode dne, kdy mu oznámil, že
>>>>trvá
>>>>na dalším konání práce.
>>>>(2) Rozvázal-li zaměstnanec pracovní poměr neplatně,
>>>>avšak zaměstnavatel netrvá na tom, aby zaměstnanec u
>>>>něho dále pracoval, platí, pokud se se zaměstnancem
>>>>nedohodne jinak, že jeho pracovní poměr skončil
>>>>dohodou,
>>>>a) byla-li dána neplatná výpověď, uplynutím výpovědní
>>>>doby,
>>>>b) byl-li pracovní poměr neplatně zrušen okamžitě
>>>>nebo
>>>>ve zkušební době, dnem, kdy měl pracovní poměr tímto
>>>>zrušením skončit.
>>>>(3) V případech uvedených v odstavci 2 nemůže
>>>>zaměstnavatel vůči zaměstnanci uplatňovat náhradu
>>>>škody.
>>>
>>>Já myslím, že o neplatnosti výpovědi by musel
>>>rozhodnout soud a pokud tu neplatnou výpověď
>>>zaměstnavatel
>>>nenapadne, tak prostě poběží výpovědní doba a
>>>pracovní
>>>poměr skončí.
>>>Nějak si neumím představit, jak vypadá zaměstnancova
>>>neplatná výpověď? V čem je neplatná?
>>
>>také nevím, co je pod pojmem neplatná výpověď
>>že by např. tolik propíraná "výpověď dohodou"?
>>domnívám se, že v tomto případě ale žádná výpověď
>>podaná nebyla, protože, pokud někdo ve vzteku řekne
>>nadřízenému, že podává výpověď a nic není sepsaného,
>>pak
>>výpověď podaná nebyla (jak by se to pak dokladovalo u
>>soudu, když není nic písemného)?
>>já se domnívám, že zam-kyně je nyní nemocná a zůstává
>>nadále v PP
>
>domnívám se stejně
I já. Ale předpokládala jsem, že dotaz od V se týkal jiného případu a že nějakou písemnou výpověď zaměstnanec zaměstnavateli předal, akorát si neumím představit, jak by musela vypadat, aby mohla být prohlášena za neplatnou. Třeba nám to V. napíše.
cituji "Paní prostě zahodila hadr a řekla, že končí a já jsem to akceptovala "
tohle bych nazvala dohodou a ne výpovědí, akorát že to není písemně a svědci asi v tomto případě nestačí. Docela by mě zajímalo, co bude paní dělat, až se uzdraví? Jestli je jí jasné, že tan hadr zase bude muset sebrat a dělat dál?
kdyby vedoucí (nadřízená) akceptovala, že zam-kyně odhodila hadr a skončila (na dohodu), pak měla od ní převzít nářadí (náčiní apod.), měla jí vystavit a předat potvrzení o zaměstnání (v den ukončení PP)
příp. měli sepsat dohodu o uk. PP s dnem ukončení (v sobotu)
je to nezvyklé takto končit v sobotu (někdy je třeba zajít k záv. lékaři), ale proč ne
jenže to tu jen diskutujeme, jak se mohlo postupovat
této paní nezbyde nic jiného, než čekat, až se marod uzdraví a nastoupí zpět do práce (je nadále v PP)
paní nemluvila o dohodě, ale o výpovědi (v tom bude také problém, co vlastně řekla!?)
dneska nebo zítra shánět svědky, aby potvrdili, že někdo něco v sobotu řekl? Kdo to podepíše? I kdyby to svědci podepsali - bude to akceptováno u soudu, když je tam rozdíl několikadenní?
jinak pro tazatelku: pokud je nadále zam-kyně v PP a je nemocná, využijte možnost a navštivte ji v nemoci - viz § 192/5 Zák.pr.
můj názor: zam-nec rozvázal neplatně PP, ale zam-tel netrvá na tom, aby u něho dále pracoval, PLATÍ, že PP skončil:
dohodou uplynutím výp.doby- § 70/2 a), nebo
b) PP nepl.zrušen okamžitě, dnem, kdy měl PP tímto zrušením skončit.
Já se domnívám, že jde o písm. b), čili PP tím dnem skončil.
stejně mě zajímá, jak se to bude vyvíjet dál, protože dotyčná možná "vystřízlivěla" a bude tvrdit, že nic takového neřekla a bude chtět po nemoci nastoupit zpět do práce
vždyť ani nepředala koště, hadr, mycí prostředky a já nevím, co vše má uklízečka svěřené
nedostala ani potvrzení o zaměstnání
asi mít na soud nebude, ale co kdyby měla a soudila se?
a že by se našlo tolik svědků, kteří dosvědčí, co se vlastně v sobotu odehrálo? Vždyť třeba ani si nebudou chtět vzpomenout, protože by je to mohlo stát místo. Co my víme...
řešit bych to v praxi nechtěla - opravdu nevím, jak bych se ve zkutečnosti měla zachovat (jako personalista nebo MÚ nebo majitel firmy)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.