Vlákno názorů k dotazu Výdaje na automobil od W. - Re: Výdaje na automobil Proč by měla být...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2011 12:11

W. (neregistrovaný)

Re: Výdaje na automobil
    Proč by měla být ta možnost zrušena? Mám měsíc staré znění ZDP a ten odstavec tam stále je. A nikde jsem v novelách nečetla nic o zrušení.

• 6. 9. 2011 12:47

Adela (neregistrovaný)

Nevím, ale dle zt) chápu, že platí pro celé k) a tím pádem, pokud použiji paušál na Km, nemohu uplatnit paušál 5000,-. Možná tam vidím, co tam není :-). Samozřejmě budu ráda, když mi ještě další potvrdí, že mohu použít paušál dle zt) i 3,70 za km. Je to výhodné :-).

zt) paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem3d) (dále jen „paušální výdaj na dopravu“), pokud nebyl uplatněn výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem podle písmene k) tohoto odstavce, ve výši 5 000 Kč .....

k) 3. na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem 23d) nezahrnutým do obchodního majetku poplatníka ve výši sazby základní náhrady, a to maximálně do výše sazby základní náhrady vymezené pro zaměstnance v § 6 odst. 7 písm. a), a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty 5). Na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem 23d), které není zahrnuto do obchodního majetku poplatníka, ale v obchodním majetku poplatníka zahrnuto bylo, nebo bylo u poplatníka předmětem finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci a nájemné (jeho část) uplatnil (uplatňuje) jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a u silničního motorového vozidla vypůjčeného 23e) ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty. Pro stanovení výdajů za spotřebované pohonné hmoty lze použít ceny stanovené zvláštním právním předpisem vydaným pro účely poskytování cestovních náhrad zaměstnancům v pracovním poměru5c), který je účinný v době konání cesty. Použije-li poplatník ceny vyšší, je povinen je doložit doklady o jejich nákupu.

• 6. 9. 2011 20:19

Zdena R (neregistrovaný)

Nelze použít paušální výdaj na dopravu dle zt) + základní sazbu náhrady.

• 7. 9. 2011 7:36

Adela (neregistrovaný)

Děkuji za názor. Dle daňového poradce, kterého jsem se dotazovala to prý jde. Tak nevím :-(.
    Logicky bych brala, že když je paušál na PHM, můžu si zohlednit i amortizaci - jak jinak bych si do nákladů promítla opotřebení automobilu?
    Tak snad ještě někdo přidá názor :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).